Bergbeklimmen in Kroatië

Lijkt het jou leuk om te gaan bergbeklimmen, tijdens jouw actieve vakantie in Kroatië? Hieronder lees je meer over de mogelijkheden!

In Kroatië is in 1874, één van de eerste zeven bergbeklimmers organisaties van de wereld opgericht. De eerste klimwedstrijd in Europa is gehouden in Split op de berg Marjan. Kroatië heeft vele berggebieden die zeer geschikt zijn voor klimmers, wandelaars en natuurliefhebbers.

Het Velebit-bergmassief strekt zich uit over een afstand van 150 kilometer ten oosten van het centrale deel van de Kroatische kust in Dalmatië. De Cicarija-keten, 30km lang en de meer dan 1400m hoge berg Ucka zijn goede klimlocaties in Istrië. Enkele van de mooiste locaties voor klimmen in Istrië zijn: Buzet, Raspadalica, Rovinj en Moscenicka Draga. Deze locaties zijn divers en beschikken over een goede rotskwaliteit om te bergbeklimmen in Kroatië.

Gorski Kotar is 35km lang en leent zich het best voor wandelen in de bergen. Vooral het Nationale Park Risnjak biedt goede wandelmogelijkheden in een schitterende omgeving met een rijke flora en fauna. De Samobor-heuvels en de berg Medvednica zijn heuvel(ketens) die zich zich uitstekend lenen voor wandelen op de goed aangegeven paden.

Nationaal Park Paklenica staat bekend als een uitstekende bestemming voor klimmers, meer dan 30% van de bezoekers van het park zijn bergbeklimmers waarbij de 350m verticale rots Anica Kuk de grootste aantrekkingskracht heeft op de klimfanaten. Het nationaal park Paklenica heeft meer dan 400 klimroutes van alle niveaus om te bergbeklimmen in Kroatië.

Prachtige routes langs unieke gierennesten bieden tevens spectaculaire uitzichten op woeste en wilde ravijnen en kloven van Nationaal Park Paklenica. Het klimseizoen in Paklenica begint in het voorjaar en duurt tot laat in de herfst. Sinds 2000 worden hier de Big Wall Speed Climbing wedstrijden geouden, de eerste wedstrijd van dit type in de wereld – het snel beklimmen van grote rotsen. Naast de wedstrijden in Paklenica is er ook een begeleidend programma, tijdens de beurs die gehouden wordt zijn er tal van lezingen, filmvertoningen en films over berbeklimmen en alpinisme.

Baska en Brela zijn uitstekende bestemmingen om een strand-en klimvakantie te combineren. De rotswanden hebben verschillende niveaus en zijn het gehele jaar toegankelijk. Lente en zomer zijn de beste jaargetijden om te klimmen aangezien in de herfst en de winter de harde noordelijke wind, Bura, het klimmen zeer moeilijk kan maken.

Boven Omis, gelegen aan de rivier Cetina, kan men genieten van het uitzicht over de delta van de rivier Cetina en Omis. Ongeveer 40 korte en 5 lange routes, met verschillende moeilijkheidsgraden bevinden zich aan de linker en rechter oever van de rivier Cetina met prachtig uitzicht over de stad en de zee. Naast abseilen en klimmen, kan men in Omis raften op de rivier Cetina, paragliden, duiken en zeilen. Omis is een van de bekendere gebieden in Kroatië om te bergbeklimmen.

In Ravni Dabar, gelegen In het Velebit gebergte, bevindt zich een alpinistische zone waar sport klimmen op bepaalde rotsen is toegestaan, Visibaba/Agin Kuk, Celina Kuk en Rujicin Kuk. Tijdens het uitzetten van de 20 klimroutes van middelmatige moeilijkheidsgraad is rekening gehouden met de beschermde flora en fauna van het gebied, de routes zijn zo uitgestippeld dat de beschermde plantensoorten en vogel(nesten) zich net naast de routes bevinden.

Dabarski Kuk is nog niet ontdekt door de “massaklimmer” en wordt gezien als een van de meest romantische klimbestemmingen, de kans is groot dat men hier geen andere klimmers zal tegenkomen. Men kan hier overnachten in het berghuis “Ravni Dabar”.

Met 60 mooie, aangelegde klimroutes op de berg Marjan is dit de locatie waar de eerste klimwedstrijd van Europa is gehouden. Split is waarschijnlijk de enige in Europa waar men de mogelijkheid heeft om bijna in het centrum op natuurlijke rotsen te klimmen. Naast Marjan, zijn in de regio van Split, Trogir met 20 interessante routes van rood kalksteen en Kozjak 15 routes met uitzicht op de Kastela Baai uitstekende plaatsen om te klimmen.

Plaats een reactie