Pucisca

Pucisca, gelegen op de noordwest zijde van het eiland Brac, bekend door het winnen en verwerken van Brac natuursteen. De stad heeft ong. 1700 inwoners en is gelegen in een diepe baai die verdeeld in 2 kleinere baaien genaamd Pucis plateau en Stipan haven.

Het natuursteen van Brac, verwerkt in het Witte Huis in Washington, wordt opgegraven en verwerkt in een grote steengroeve ten oosten van Pucisca. Hier is de enige steenhouwers school van Kroatië gelegen. Het verwerken en graveren van natuursteen is de belangrijkste bron van inkomsten voor de bevolking van Pucisca.

In Pucisca zijn er tal van historische bezienswaardigheden, waarvan de bekendste in Stipan baai ligt, de vroeg-Christelijke kerk met doopkapel is. In de parochiekerk is er een reliëf van St. Jerome en een beroemde charter brief (Poveljska listina).

In de omgeving van Pucisca werden vele kastelen in de Middeleeuwen gebouwd, boven de stad is er een gotische kerk met een reliëf van St. George.

Bezoekers vinden in Pucisca de prachtige baai met een schone en heldere zee, de traditionele keuken van Brac, olijfolie en goede wijn. Daarnaast zijn er goede faciliteiten om te zeilen, paragliden, duiken, fietsen en wandelen.

Plaats een reactie