Eiland Hvar

Hvar in Kroatië, het lavendel-eiland met een oppervlakte van 299,6 km2 (lengte 68.2 km, breedte tot 10,5 km), is het langste en de zonnigste Kroatische eiland en wordt beschouwd als een van de 10 mooiste eilanden ter wereld, met 140 jaar traditie in het toerisme.

Sinds de antieke tijden is het eiland bekend vanwege de belangrijke strategische en nautische positie. Het eiland Hvar heeft een aangenaam mediterraan klimaat met zachte winters, warme zomers en vele uren zon (2.718 uren per jaar). De gemiddelde temperatuur van in de wintermaanden is 9,1C (in januari 8,4C, in juli 24,8C).

Dankzij het milde klimaat, de warme winters en aangename zomers ontvangt Hvar vele bezoekers die worden aangetrokken door de dichte mediterrane natuur, rijke traditie en architectuur, en het bruisende nachtleven. Door het milde klimaat is Hvar een eiland waar alles groeit en bloeit, de uitgestrekte lavendelvelden bieden een onvergetelijke aanblik en geven een overheerlijke geur af. De lucht is niet alleen gevuld met de geur van lavendel, maar ook met die van rozemarijn en salie.

De belangrijkste plaatsen aan de kust van het eiland Hvar zijn: de stad Hvar, Stari Grad, Jelsa, Sucuraj en Vrboska. Andere kustplaatsen zijn: Milna, Sveta Nedilja, Ivan Dolac en Zavala. Belangrijke plaatsen op het eiland zijn verbonden door de regionale weg D-116 Hvar – Sucuraj.

Het eiland Hvar is gescheiden van het eiland Brac door het Hvar kanaal, van het eiland Vis (Vis kanaal), van het eiland Korcula (door het kanaal van Korcula) en van het schiereiland Peljesac (door het Neretva kanaal). In het oosten is de kaap van het eiland Sucuraj slechts drie nautische mijlen verwijderd is van het vasteland (Drvenik op Makarska Riviera). Aan de zuidwestelijke kust van Hvar zijn de Pakleni Eilanden (Pakleni Otoci) gelegen.

Een heuvelrug strekt zich uit over het middelste deel van het eiland, met de hoogste piek Sveti Nikola (Sint Nicolaas) (628 m). Ten noorden daarvan bevindt zich het vruchtbare Grote Veld (Velo Polje) zich met uitgestrekte velden van lavendel, oude olijfbomen en wijngaarden. De noordelijke kust van het eiland is veel meer ingesprongen dan de zuidelijke en wordt gekenmerkt door de ruime Stari Grad baai en een aantal inhammen.

Veerboot verbindingen: Sucuraj – Drvenik, Stari Grad – Split, Stari Grad – Ancona (Italië). Boot lijnen: Hvar – Split en Jelsa – Bol (eiland Brac) – Split.

De stad Hvar en andere steden en dorpen op het eiland hebben tal van architectonische en culturele monumenten die getuigen van bijzondere artistieke en culturele tradities van het eiland. In de 16de en de 17de eeuw was Hvar een prominent centrum van de Kroatische literatuur (Petar Hektorovic, Hanibal Lucic).

Vriendelijke mensen, een prachtige kustlijn, pittoreske plaatsen, schilderachtige stranden en baaien, een kristalheldere zee, de ongerepte natuur, een zeer rijk historisch en cultureel erfgoed, een bruisend nachtleven, de hoge kwaliteit van accommodaties, de geur van lavendel, olijfbomen en wijn zijn de redenen dat het eiland Hvar meer en meer toeristen verwelkomt elk jaar. De laatste jaren is Hvar zelfs een bestemming geworden die de jet-set uit de hele wereld aantrekt.

Wat men ook zoekt tijdens een vakantie in Kroatië, op Hvar is het te vinden; een bruisend nachtleven, de culturele bezienswaardigheden van de stad Hvar, excursies per boot naar Pakleni eilanden, zandstranden in de buurt van Jelsa, de oude stad Stari Grad waar de afgelopen eeuwen zich vermengen met moderne toeristische faciliteiten, paradijselijke stranden onder pijnbomen in Zavala, de exotische sfeer van de zuid-kliffen in Ivan Dolac, Sveta Nedjelja of Milna, de sfeer van “klein Venetië” in Vrboska, een rit of wandeling door de wijngaarden, olijfboomgaarden in de buurt Zastrazisce, Gdinj en Bogomolje, rustige afgezonderde baaien in de buurt Sucuraj. Hvar in Kroatië is zonder twijfel een uitzonderlijk eiland!

Plaats een reactie