Vakantie in Hvar op eiland Hvar

Hvar, de hoofdstad van het meest zonnige gelijknamige Kroatische eiland, is een unieke samensmelting van rijke mediterrane natuur, verscheidenheid aan cultureel-historisch erfgoed en modern toerisme. De stad is de grootste nederzetting op het eiland Hvar, gelegen in een pittoreske baai aan de zuidwestelijke kust van het eiland, beschermd door Pakleni Eilanden (Pakleni otoci) in het zuiden en een lage heuvelrug in het noorden. Vanaf de toren “Spanjol” hoog boven de stad heeft men een schitterend uitzicht op de Pakleni eilanden, ACI jachthaven Palmizana en de zee. Regelmatige verbindingen tussen de eilanden en Hvar worden verzorgd door taxi boten.

De naam van de stad Hvar is afgeleid van de Griekse naam Pharos, de oude naam voor het hele eiland en de stad die toen gelegen was op de plaats van de huidige stad Stari Grad. Hvar nam in de 13e eeuw de rol van hoofdstad van het eiland over. 

De stad Hvar is het centrum van het toerisme van het eiland en een van de favoriete bestemmingen in Kroatië en de hele Adriatische Zee.

De belangrijkste trekpleisters zijn een aangenaam klimaat met veel zon, natuurlijke schoonheden, uitstekende accommodaties, ruim gastronomisch aanbod, vele sport-en recreatiemogelijkheden en een actief nachtleven. Restaurants en tavernes bieden uitstekende visspecialiteiten, met exquise wijnen uit de streek. Het nachtleven in Hvar is bruisend en trekt de talrijke jongeren uit de hele wereld aan met de moderne discotheken en lougebars waar wereldberoemde DJ’s optreden.

De gasten hebben een verscheidenheid aan kwalitatieve accommodaties tot hun beschikking in hotels, appartementen, pensions en campings. Sport-en recreatiemogelijkheden zijn er uitstekend – strand yoga, safari tours, tennis, klimmen, wandelen, basketbal, voetbal, watersport en nog veel meer.

De kristalheldere zee met rots-en kleine kiezelstranden in Hvar zijn prachtig, hiervan bevinden de mooiste zich op de Pakleni eilanden. De meest populaire zijn:

*Jerolim – een bekende en reeds lang gevestigde naturistenstrand uitgerust met douches, een restaurant en een winkel.

*Zdrilca – een bosrijke baai op de Pakleni eilanden met verschillende kiezelstranden, vele verborgen plekken om te ontspannen en te genieten en enkele restaurants.

*Stipanska – naturistenstrand uitgerust met douches, een restaurant en een kleine winkel.

*Palmizana – een uitgebreide baai met een ondiep strand dat is omgeven door dichte dennenbossen, struiken van geurende heide en rozemarijn, en verschillende exotische planten.

*Pokonji Dol – een onverharde inham met kiezelstrand, niet ver van de stad
Mekicevica – slechts 2,5 km ten oosten van het centrum van de stad, bestaande uit twee kiezelstranden.

Hvar is de stad van een unieke cultureel en historisch erfgoed zoals: het fort “Spanjol”, de kathedraal van St. Stephan, het Franciscaner klooster, de stads-loggia, het Hektorovic Paleis, het Arsenaal en het oudste theater van Europa uit de 17e eeuw (1612). De stad heeft ook vele galerieën, musea en tentoonstellingen, daarnaast wordt het Benedictijner klooster vaak bezocht dat bekend staat om haar nonnen die kant maken van agave-garen. Hvar was een belangrijke haven binnen het Venetiaanse rijk en heeft vele culturele en historische monumenten opgedaan tijdens de middeleeuwen.

De Romeinse nederzetting was gevestigd in de buurt van de haven (3de eeuw vC) en aan de voet van de heuvel, waar de bouw van stadswallen begon na 1278. Het centrum van het oude gedeelte van de stad werd gevormd in de 15e eeuw. Op de noordelijke helling boven het plein, binnen de stadswallen zijn deels paleizen van de aristocratie van Hvar bewaard gebleven. Hvar is beschermd door 4 forten: “Spanjol” uit de 16e eeuw, “Napoleon”, “Baterija” uit de 19e eeuw, en een klein fort op het eiland Galisnik. Hvar is werkelijk een groot schitterend eeuwenoud monument, een juweel verborgen door de tijd!

Plaats een reactie