Blato

Blato, een stad gelegen in het binnenland van het eiland Korcula (4 km uit de kust) en 7 km ten zuidoosten van Vela Luka. Blato ligt aan de oostelijke rand van het Blato veld waar veel mediterrane gewassen worden verbouwd.

Het centrum van de stad beschikt over een mooie lijn van lindebomen meer dan 1 km lang, dit is een unieke geurige ervaring in juni wanneer lindebomen bloeien. Het mooiste uitzicht op Blato en haar omgeving ziet men vanaf de weg die leidt naar de zuidelijke kust, waar veel accommodaties zijn gevestigd. Dit zijn de schilderachtige baaien van Grscica en Prizba, Karbuni en Potirna. Voor de baaien is een groep eilanden met prachtige stranden gelegen. Aan de noordelijke kust ligt de Prigradica baai met een mooie haven.

Het Folk Museum in Blato: Etno Kuca “Barilo”: Folk Museum en Etno Huis “Barilo”  hebben entnografische collecties. De inwoners van Blato koesteren hun tradities in vele culturele verenigingen. De meest prominente is de ridderlijke vereniging “Kumpanija” (Metgezellen), werd opgericht in 1927. De ridderlijke spel genaamd “kumpanija”, is een van de meest interessante tradities in Blato, en vindt ieder jaar plaats op 28 april, op St. Vicenza’s Day (patrones van de stad).

Overblijfselen van het Junianum landgoed dateren uit de Romeinse tijd. Op het centrale plein van Blato staat de middeleeuwse parochiekerk van Allerheiligen die werd uitgebreid in de 17e eeuw (door stenen-metselaars van Korcula). Het beschikt over marmeren altaren. Aan het begin van de 18e eeuw werd een classicus kapel van St. Vicenza werd gebouwd, de altaarstukken (Allerheiligen en Madonna met Kind), geschilderd op hout, zijn de werken van de Renaissance meester Girolamo da Santacroce.

De oude loggia, genoemd in begin van de 15e eeuw, werd vervangen door een nieuwe, gemaakt in 1700 door een Korcula steenhouwer, Spaso Foretic. De Renaissance-Barok citadel van de Arneri vormt tegenwoordig het stadsmuseum. Verschillende barokke herenhuizen van Korcula edelen zijn goed bewaard gebleven. In Zablace, ten westen van Blato, is de st. Cosmas en Damianus uit de 12e eeuw gelegen.

Verschillende kleine middeleeuwse kerken in de omgeving worden ook genoemd: St. Maria in Polje (1338), St. Martin in Mala Krtinja (rond 1346) en St. Michael in Dugi Pod (1346).

Plaats een reactie