Korcula (stad)

Korcula stad is de oudste en belangrijkste stad op het eiland Korcula. Korcula is een ommuurde stad met zijn talrijke historische gebouwen en monumenten, cafes, res taurants, hotels, galeries, bioscopen gelegen op een schiereiland. De stadsmuren zijn in de 13e eeuw gebouwd, na 1420 zijn de muren versterkt door de Venetianen met torens en bastions. De oude stadskern van de stad Korcula is de belangrijkste attractie – een middeleeuwse ommuurde stad gelegen op een schiereiland diep in het kanaal Peljesac.

De oude stad zelf is zeer sfeervol, met een opeenvolging van smalle straatjes die aan weerszijden van de hoofdstraat zijn gelegen. De architectuur in de oude stad is vooral beïnvloed door de Venetiaanse Renaissance. De oude binnenstad wordt gedomineerd door de prachtige St Marcus kathedraal, gebouwd in de gotisch-renaissance stijl in de 15e eeuw op de plaats van andere kerk uit de 13e eeuw. Nabij de St-Marcus kathedraal staat de imposante gotische St. Pieterskerk. Tegenover de St. Pieterskerk zijn het gotische Arneri paleis en het renaissancistische Gabrielles paleis uit de 16de eeuw gelegen. Dit paleis dient sinds 1958  als het stedelijk museum en bevat waardevolle documenten over de zeevaartgeschiedenis van Korcula, een interessante archeologische sectie met steeninscripties van Korcula, oude Griekse artefacten, wapenschilden etc.

Marco Polo werd geboren in Korcula en het vermeende geboortehuis van Marco Polo is een bezoek waard. De huizen ‘toren” (loggia) zorgt voor een panoramisch uitzicht op Korcula, dat zich uitstrekt van oost naar west. Het huis zal binnenkort worden omgezet in een museum van Marco Polo.
s’ Avonds wordt de bekende Moreska Zwaard Dans opgevoerd, een kleurrijke, gechoreografeerd zwaard dans die zeker de moeite waard van het bezichtigen is. Langs de haven zijn vele terrasjes gelegen waar men heerlijk kan genieten van de lokale specialiteiten in een ontspannende mediterrane sfeer.

Korcula is erg populair bij bezoekers als centrale uitvalsbasis om het eiland en de regio te verkennen.

Plaats een reactie