Eiland Krapanj

Het laagstgelegen eiland van de gehele Adriatische kust is klein, romantisch en dunbevolkt. Dit eiland staat bekend om zijn traditionele spons industrie. Van alle eilanden in de Sibenik archipel, is Krapanj het kleinst en minst bevolkt. Krapanj is eigenlijk een plat stuk rots in de zee (het hoogste punt is slechts 7m hoog op dit 0.4 km2 grote eiland). Het westelijk deel van het eiland is bebost en het oostelijk deel ligt het kleine dorp Krapanj.

De eeuwenoude traditionele industrie op Krapanj eiland is het verzamelen en verwerken van sponzen. In de 15e eeuw was het eiland een toevluchtsoord voor vluchtelingen voor de Turkse bezetting. Er is een franciscaner klooster en kerk aanwezig die dateren uit die periode. Het Renaissance klooster is een bezoek waard, een schilderij van Francesco da Santacroce kan men hier bezichtigen. Daarnaast bevindt zich ook een klein sponsmuseum op Krapanj waar men de geschiedenis van het sponsduiken kan ontdekken. Ieder uur vertrekt een veerdienst naar Krapanj vanuit Brodarice, een klein dorp gelegen nabij Sibenik.

De mannen op Krapanj duiken al meer dan 300 jaar naar zeesponzen, hierbij gebruikten ze geen duikuitrustingen maar werd er freediving toegepast. Dit houdt in dat er flink ingeademd werd en onder werd gedoken. Omdat deze methode gevaarlijk is zijn er door de geschiedenis heen vele duikers op deze manier omgekomen. Daarnaast werd er in het verloop van tijd gebruik gemaakt van de duikbel, waardoor de duikers langer konden onderblijven.

Plaats een reactie