Povljana

Povljana is gelegen aan een kristalheldere zee, waar Dalmatië verbonden is met de Kvarner-eilanden, in een prachtige en natuurlijke inham op het eiland Pag.

Op het westen is Povljana beschut tegen de sterke bora (noordenwind) en de scirocco (zuidenwind). Het biedt bescherming en onderdak aan de zeelieden. Liefhebbers van het ruige karstlanschap kunnen hier genieten van uitgestrekte karstlandschappen. 

Povljana is hoger gelegen, naast het rotsachtige kalkland en de vruchtbare Povljana velden. Overvloedige waterbronnen maken landbouw mogelijk (groenten-en wijnbouw). Het grote oppervlak van de vruchtbare velden is bedekt met wijngaarden. Povljana was traditioneel een agrarisch gebied dat het grootste deel van het eiland heeft gevoed door de eeuwen heen.

De uitzonderlijk mooie stranden van Povljana zijn een toeristische attractie. Zeer kleine geelachtig grijze stenen waaruit stranden bestaan, zijn neergestreken dankzij de invloed van de zeestromingen langs de nabijgelegen ondiepe baaien. Als hier de invloed van de bora, een sterke noordenwind, aan wordt toegevoegd ontstaat een aantrekkelijke combinatie: ondiepe zee en zandstranden. Alle zandstranden hebben een oostelijke of westelijke richting.

Het deel van de kust met ligging op het zuiden, in de richting van de sterke zuidelijke wind, bestaat meestal uit stenen of grind stranden.

Plaats een reactie