Eiland Solta

Solta in Kroatië, 19 km lang en 4,9 km breed, behoort tot het midden Dalmatische eilanden gelegen in het centrale deel van de Adriatische Zee, vlakbij de oostelijke kust. De kustlijn van het eiland is 73 km lang en ingesprongen met vele prachtige baaien en inhammen. Naar het westen van Solta bevindt zich het eiland Brac is en in het westen is Drvenik Veliki gelegen.

In het zuidoosten ligt Hvar, en ten noorden van Solta ligt Split. Dankzij deze geografische positie is het eiland heel belangrijk voor nautisch toerisme, sportvissen en andere toeristische activiteiten zoals duiken. Naast het eiland Solta zijn er nog een paar kleine eilandjes gelegen: Polebrnjak, Saskinja, Balkun, Kamik, Grmej, Stipanska die bij het Solta archipel horen.

De natuurlijke schoonheid van Solta heeft velen aangetrokken en geïnspireerd, de Romeinen noemden het eiland Soletta en het was in zeer vroege tijden al een vakantieoord voor de edelen. In 295 na Christus bouwde de Romeinse keizer Diocletianus zijn viskwekerijen in een van de Solta baaien (Necujam).

Tegenwoordig is Solta een oase van ongerepte natuurlijke schoonheid waar de traditionele manier van leven nog steeds is bewaard. Als de zon opkomt begint de dag voor de vele vissers. Solta is een prachtige romantische bestemming waar massatoerisme niet voorkomt. Hierdoor is het een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers. De vele prachtige baaien met kristalhelder water verwelkomen iedere bezoeker die de ondergaande zon wil zien achter de bergen.

De plaatsen die je kunt vinden op het eiland Solta zijn;

  • Donja Krusica
  • Rogac
  • Necujam
  • Maslinica
  • Stomorska

Plaats een reactie