Eiland Zirje

Baaien en inhammen zijn kenmerkend voor de kustlijn van dit 12-km lange eiland in Dalmatië. De wateren rond Zirje zijn vol met vis, terwijl het eiland rotsachtig uit de zee rijst. Ongeveer 22km ten zuidwesten van Sibenik gelegen, is het eiland Zirje een voortzetting van de Kornati archipel. Zirje is het meest afgelegen bewoonde eiland van de Sibenik archipel en is een uitstekende keuze voor een vakantie als men wil genieten van de rust en de traditionele manier van leven op het eiland die bijna onaangetast is door toerisme.

Het landschap is gelijk aan de andere Kornati eilanden met veel rotsen en de schaarse vegetatie. Dit is niet altijd zo geweest, de naam Zirje komt voort van zir wat ”eikel” in het Kroatisch betekent, die voortkwamen uit de eens zo overvloedige eikenbomen op het eiland. Tegenwoordig is er veel lage begroeiing op de kalksteen heuvels terwijl wijngaarden, olijfbomen, vijgen en pruimen boomgaarden verspreid zijn over het vlakke land. De grillige kustlijn is bezaaid met baaien, eilandjes en koraalriffen met een zeer rijke onderwater flora-en fauna.

Zirje heeft een interessante geschiedenis. Er zijn resten van een laat-Helleense fort gebouwd uit de 6e eeuw evenals sporen van andere oude verdedigingswerken rond het eiland. Het eiland behoorde oorspronkelijk tot Zadar en vervolgens werd het een onderdeel van Sibenik in 1323. Tijdens de 15e en 16e-eeuwse heerschappij van de Venetianen over de Dalmatische kust van Sibenik is werden door adellijke families zomerhuisjes op het eiland gebouwd.

Zirje is met veerboten verbonden met Sibenik, Zlarin en Kaprije.

Plaats een reactie