Nationaal park Paklenica

Nationaal park Paklenica in Kroatië, met een oppervlakte van 96 km2 is een klein maar belangrijk onderdeel van het Velebit gebergte. Paklenica, gelegen aan de kust boven Zadar, is in 1949 benoemd tot nationaal park. De hoogste toppen van het Velebit gebergte, Vaganski vrh (1.757 m) en Sveto Brdo (1.753 m) bevinden zich in het park.

Het is een van de meest aantrekkelijke en unieke natuurfenomenen van Kroatië met vele grotten, schitterende bossen en baaien waar de Adriatische Zee het Velebit gebergte binnendringt. Dit alles zorgt voor spectaculaire panorama’s, vooral tijdens de zonsondergang en zonsopkomst.

Nationaal park Paklenica bestaat uit 2 gedeeltes, Velika en Mala Paklenica.

Velika Paklenica

In Velika Paklenica bevindt zich de grootste rots Anica Luka, deze rots is vooral populair onder klimmers. In heel Paklenica bevinden zich meer dan 400 klimroutes met verschillende moeilijkheidsgraden en verschillende lengtes, hierdoor is het nationaal park een belangrijk klimgebied in Kroatië. Het nationaal Park Paklenica herbergt vele waterbronnen, met een bijzonder goede kwaliteit drinkwater, waarvan Ivine Vodice op 1200m hoogte de grootste waterbron is.

De Velika Paklenica kloof is 14 km lang en variërend 500-800 m breed. In het smalste gedeelte rond de Bunkers is de kloof slechts 50 m breed. Verticale kliffen aan beide zijdes van de kloof rijzen tot een hoogte van meer dan 700m. Het meest aantrekkelijke gedeelte is het gebied rond de steile daling van het riviertje stroomafwaarts van Anica Luka, waar steile klippen direct boven de beek uit stijgen.

Mala Paklenica

De Mala Paklenica kloof heeft een kleinere afmeting, 12km lang en variërend 400-500m breed. Daarnaast is de stroming van het riviertje in de kloof veel minder krachtig, de omringende kliffen stijgen tot een hoogte van 650 m. De pas tussen de Velika Paklenica en Mala Paklenica kloven wordt gevormd door een zeer ontoegankelijk gebied dat bestaat uit karst rotsen en kliffen.

Nationaal park Paklenica, een van de gebieden in Kroatië die op het gebied van speleologie bijna volledig is ontdekt en onderzocht, heeft 76 speleologische locaties waarvan de Bunovac afgrond met 534m de diepste is en Jama Vodarica met 300m de langste is. De grote hoeveelheid grotten en spleten die het park rijk is komen voort uit het karstfenomeen. De eerste geregistreerde onderzoeken in de grotten dateren uit de 19e eeuw.

Vele dierensoorten hebben hun thuis gevonden in het nationaal park Paklenica; waaronder beschermde vogels, vale gieren, beren, wilde zwijnen, wilde katten, lynxen en tal van vlinders. De combinatie van klimmen, wandelen, mountainbiken en verschillende activiteiten die worden aangeboden in het park samen met de prachtige natuur en fauna maken dit ruige natuurgebied een echte aanrader voor alle natuurliefhebbers.

Plaats een reactie