Kathedralen in Kroatië

Naast de vele kastelen in Kroatië, vind je er ook vele prachtige kathedralen. Deze worden dan jaarlijks ook door vele toeristen bezocht als bezienswaardigheid in Kroatië!

Kathedraal van Dubrovnik

Volgens een lokale legende, heeft Richard Leeuwenhart tijdens de terugtocht van een kruistocht schipbreuk geleden bij Dubrovnik. Als teken van dank voor zijn redding heeft hij toen geld toegezegd voor de bouw van een kerk. De kerk die toen is gebouwd werd in 1667 door een aardbeving verwoest. Op de oude funderingen is toen de tegenwoordige kathedraal gebouwd. De bouw van de kathedraal in barok stijl begon in de 17e eeuw en werd uitgevoerd door de Italiaanse architecten Andrea Buffini en Paolo Andreotti.

Het interieur is versierd door schilderijen van Italiaanse en Dalmatische meesters die tot de school van Raphael behoorden, terwijl Tizianos “Maria Hemelvaart” op het hoofdaltaar te bezichtigen is.
Voor de aardbeving in 1667 had de kerk een van de rijkste en mooiste kunstcollecties van Europa, tegenwoordig bestaat de collectie uit circa 200 relieken. Een relikwie in de vorm van een hand van de Heilige Blasius en en werken van de goudsmeden van Dubrovnik uit de 11e en 12 eeuw zijn bewaard gebleven en vandaag de dag nog steeds te bezichtigen. Deze goud-en zilverobjecten beelden de flora en fauna van de streek rond Dubrovnik uit.

Sv. Stjepan kathedraal in Hvar

Sv. Sjepan kathedraal, de zetel van de bisschop van Hvar, is gelegen in het Plein St. Stephen (Piazza) in het centrum. Het bouwwerk is eeuwenlang verbouwd en verbeterd, tot het huidige uiterlijk in de 17e eeuw voltooid werd. De toenmalige kerk werd een kathedraal verklaard in de 13e eeuw, toen de bisschop zijn zetel verplaatste vanuit Stari Grad naar Hvar.

Naast de Sv. Stjepan staat het paleis van de bisschop en het museum met waardevolle liturgische voorwerpen en pictogrammen.; ‘Maria met heiligen’ van Palma il Giovane (1544-1628), ‘Pieta’ van Juan Boschetus en ‘Maria met heiligen’ van Domenico Uberti. Kenmerken voor de kathedraal is de Renaissance kerktoren,een van de mooiste in zijn soort in Dalmatië.

Sv. Marko in Korcula

Sv. Marko is een van de belangrijkste en mooiste monumenten op het eiland Korcula, gelegen aan Strossmayerov trg. Het bouwwerk dateert uit 15e eeuw en is van oorsprong een Romaanse kerk uit de 13e eeuw. Bij bouw werden lokale ambachtslieden betrokken, van Dubrovnik tot Venetië, het vakmanschap is goed terug te zien in de kerk in de Renaissance en Barok.

Marko Andrijic was verantwoordelijk voor de bouw van het laatste deel van de toren (1481e) met een koepel. lantaarn en de ciborie boven het hoofdaltaar. Naast ingang van de kathedraal bevindt zich een standbeeld van de beschermheilige van Korcula, Marko de Evangelist, gemaakt door Bonino van Milaan uit de 15e eeuw.

Op de muur achter het hoofdaltaar bevindt zich een groot schilderij van St. Brand, Bartholomeus en Jerome, de eerste vertaler van de bijbel in het Latijn en van oorsprong Dalmatiër, geschilderd door Jacopo Tintoretto. Er is ook een beeld van de H.Blasius van Ivan Mestrovic in de kerk. In de kerk zijn wapens uit het Ottomaanse Rijk tentoongesteld die een eeuw eerder in beslag zijn genomen tijdens veldslagen.

Tussen 1950e en 1970 is de kathedraal van Sv. Marko gerestaureerd, onder verantwoordelijkheid van don Ivo Matijaca, initiatiefnemer van de bescherming en restauratie van cultureel erfgoed op Korcula.

Kathedraal van Krk

De kathedraal is met kasteel Frankopanski kasteel het meest indrukwekkende bouwwerk op het eiland Krk. Het betreft niet alleen de kathedraal, maar een uniek complex van religieuze gebouwen: de kathedraal van de Maria Hemelvaart, Sv. Kvirina en Sv. Margarte kerken. De driebeukige kathedraal heeft een gevel van licht natuursteen.

In de kathedraal bevinden zich vier schilderijen (1706) van Cristoforo Tasca. Gedurende opgravingen tussen 1956 en 1963 langs het noordelijke deel van de kathedraal werden Romeinse thermen uit de 1ste eeuw ontdekt. De witte mozaïeken vloer uit de thermen is bewaard gebleven en zichtbaar voor publiek tegenwoordig.

Volgens sommige bronnen,is in de 3e of 4 een gedeelte van de thermen verwerkt in de kerk. In de 5e eeuw werd een christelijke basiliek op dezelfde plaats gebouwd en die diende als fundering van de kathedraal van vandaag.

Sv. Kriz in Nin

Deze kerk, met een ellipsvormige koepel, heeft een grondplan in de vorm van een vervormd Grieks kruis. Het is een van de mooiste voorbeelden van de Kroatische architectuur uit de periode van “Kroatische heersers”. Hoewel niemand exact weet wanneer, zijn deskundigen ervan overtuigd is de kerk tussen de 9e eeuw en 11e eeuw is gebouwd.

De kerk heeft haar oorspronkelijke uiterlijk en bouwvorm sinds die tijd behouden, doordat bisschoppen er zetelden en de geringe grootte (ongeveer 36m), staat deze kerk bekend als de “kleinste kathedraal ter wereld”. Deze kerk heeft de aandacht getrokken van deskundigen vanwege de perfecte proporties.

Het bouwwerk is niet slechts een sacraal bouwwerk, maar ook een kalender en klok ven bewezen precisie. De afmetingen van de muren, deuren en ramen zijn verkregen door berekeningen van het zonlicht.

Basiliek van Euphrasius in Porec

De bouw van de basiliek in Porec begon in de 6e eeuw en geeft nu een goed beeld van de vroege Byzantijnse architectuur. De basiliek is vernoemd naar de Byzantijnse bisschop Euphrasius. Het oudste gedeelte van het bouwwerk wordt gevormd door de resten van een kapel uit de 4e eeuw.

Deze was gebouwd door Maurus, de bisschop van Porec. Het bouwwerk bestaat uit een atrium, een doopkapel en een basiliek met het paleis en de kapel van de bisschop. Door vele branden, aardbevingen etc. moest de basiliek vaak worden herbouwd of gerestaureerd. Hierdoor bestaat de basiliek uit verschillende historische lagen.

De basiliek is de 1e kerk in Centraal Europa die bestaat uit 3 apsissen en de mozaïeken zijn de belangrijkste schat op het gebied van monumentale schilderkunst uit de 6e eeuw. Hierdoor is de basiliek opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. De kerk is geopend voor bezichtiging en in de zomer zijn er rondleidingen met een gids mogelijk.

Kathedraal Sv. Marija Velika in Rab

Een van de meest bekende kerken gewijd aan Maria in Kroatië en een van de drie kathedralen gelegen op de Kvarner eilanden gewijd aan de Hemelvaart van Maria, in 1177 ingewijd door paus Alexander III. De gevel van de kathedraal is gemaakt van afwisselende lagen roze en wit steen.

Boven het portaal bevindt zich een gebeeldhouwde ‘Kruisafneming’ door Peter Trogarinin uit 1514. Het interieur van de driedelige beuk van de kerk met alle indrukwekkende artistieke werken gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw zijn prachtig om te zien.

Deze artistieke werken omvatten een schilderij van de Hemelvaart van Maria op het hoofdaltaar, een Byzantijnse icoon van Onze-Lieve-Vrouw (14e eeuw) in de noordelijke apsis, de ciborie met een gevlochten motief gemaakt van stenen onderdelen en ornamenten uit verschillende periodes (6e tot de 16e eeuw ), het antependium van het hoofdaltaar met ingelegd hout in kleurrijk marmer en een figuur van Sint-Christoffel (17de eeuw), een waardevolle marmeren icoon van Christus op de troon (11e eeuw), grafstenen, de uitzonderlijke kwaliteit houtsnijwerk werk van het koorbanken (15e eeuw).

De romantische klokkentoren, gebouwd in de 12de eeuw is 26 meter hoog en heeft 4 verdiepingen met klassieke romaanse raamopeningen, bevindt zich op 70m afstand van de kerk is een meesterwerk in de bouw, gebouwd op de resten van een Romeins bouwwerk.

Sv. Vida kathedraal in Rijeka

De kerk gewijd aan Sint Vitus, de beschermheilige van de stad, werd gebouwd tussen tussen 1638 en 1742 door de Jezuïeten in de oude stad Rijeka, op het Grivica plein, op de plaats van een middeleeuwse kerk met dezelfde naam.

Het grote barokke, achthoekige bouwwerk met een gewelfde koepel, was het voormalige hoofdkwartier van de jezuïetenorde. Sinds 1925 is de tegenwoordige kathedraal de zetel van de aartsbisschop van Rijeka.

De Sv. Vita kathedraal bevat veel culturele elementen die een grote historische waarde hebben: de barokke marmeren altaren (1696 tot 1740), de karakteristieke kansels (1731), de kerkbankjes met karakteristiek houtsnijwerk (1742), de toegangsdeuren, de grafstenen, geschilderde ramen, een tentoonstelling van erfgoed van de jezuïetenorde en de meest waardevolle middeleeuwse artistieke monument in Rijeka – het houten kruisbeeld.

Sv. Eufemija kathedraal in Rovinj

Het is bijna onmogelijk om Rovinj voor te stellen zonder de St Euphemia kathedraal. De kathedraal, voltooid in de 1736 en gebouwd op de fundering van de kerk uit de 10e eeuw, staat prominent op het hoogste punt van de stad en is ontworpen door de Venetiaanse architect Giovanni Dozzi.

De aangrenzende klokkentoren is 61m hoog en biedt na een beklimming van de trappen een spectaculair uitzicht op de rode daken van Rovinj en de eilanden voor de kust. De kathedraal werd vernoemd naar de christelijke martelaar, Euphemia, die stierf voor haar geloof in het jaar 304 na een marteling door de Romeinen onder het bewind van keizer Dioklecian.

Op de top van de klokkentoren staat een koperen beeld van Euphemia dat de windrichting aangeeft. Ieder jaar wordt op 16 september de kathedraal door honderden mensen bezocht ter herinnering van de heilige Euphemia.

Sv. Duje kathedraal in Split

Dit zeshoekige bouwwerk, diende als het mausoleum van de romeinse keizer Dioklecian. Het is gelegen binnen de muren van het paleis van Dioklecian. In de 8e eeuw werd het gebouw een Christelijke kathedraal. Ironisch genoeg wilde de maker, de Romeinse keizer Dioklecian het Christendom uitroeien.

De kathedraal is genoemd naar Sv Duje, de beschermheilige van de stad Split, hij was een bisschop uit Solin, die onder het bewind van de keizer Dioklecian gemarteld en geëxecuteerd werd. Er zijn kolommen in de ronde binnenruimte aanwezig die versierd zijn met lijsten van filigraan ornamenten. De rijkelijk versierde ingang is een mooi voorbeeld van de hellenistische bouwstijl.

De bakstenen dom is versierd met mozaïeken, terwijl de zeshoek in laat romaanse stijl is gebouwd. De monumentale walnoten deurvleugel is gemaakt in 1214 door Andrija Buvina en is verdeeld in 28 delen. Deze delen van de deurvleugel bevatten plantenmotieven en scenes uit het leven van Christus. Sv. Duje kathedraal is net zoals andere gebouwen van het paleis van Diocletian geplaatst op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Sv Jakov kathedraal in Sibenik

De kathedraal van Sibenik is een van de belangrijkste Kroatische monumenten uit de Renaissance. De bouw van de kathedraal begon in 1431 en duurde tot 1536. Als bouwmateriaal voor de kathedraal werd alleen mergel en marmer gebruikt van het eiland Brac.

De Venetiaan Antonio Dalle Masegne was verantwoordelijk voor de bouw van het lage gotische deel. Juraj Dalmatinac is verantwoordelijk voor de bouw van de doopkapel, waarin gotische elementen met renaissance onderdelen harmonieus in elkaar overvloeien. Daarnaast plaatste hij 72 stenen portretten aan de buitenkant van de kerk. Nikola Firentinac, leerling aan Donatello’s school voor beeldhouwwerk, ontwierp de 38m hoge dom.

Omdat de kathedraal niet beschikt over een klokkentoren is deze functie overgenomen door een toren in de nabijgelegen stadsmuur. De kathedraal was beschadigd na het bombardement van 1991, geschiedkundigen en bouwexperts hebben jarenlang werkzaamheden verricht om de schade te herstellen en de kathedraal te restaureren in de oorspronkelijke staat.

De dom van Sibenik wordt vandaag gezien als een uitmuntend voorbeeld van architectuur uit de Renaissance. Door de grote artistieke en culturele waarde van de kathedraal werd deze in 2001 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

Sv. Ivan kathedraal in Trogir

Deze basiliek is gedurende tientallen jaren grotendeels gebouwd in de 13e eeuw tijdens de Romaanse periode, op de funderingen van een kerk die verwoest is bij een aanval van het Ottomaanse Rijk. Het gewelfde plafond dateert uit de 14e eeuw en heeft gotische kenmerken.

De toren met z’n 4 beelden is gebouwd in de maniëristische stijl in de 16e eeuw. Er zijn twee ingangen om de kathedraal te betreden, de simpele zijdeur uit 1213 bekend als de deur van de graaf en de tweede ingang, tevens de grootste waarde van de kathedraal het Romaanse portaal.

Het meesterwerk van meester Radovan, een van de grootste Kroatische beeldhouwwerkers realiseerde de bouw van het portaal in 1240. Dit portaal, bestaande uit 2 delen, vertoont scenes uit de geboorte van Christus en het Evangelie. Daarnaast beeldt de ingang vele alledaagse taferelen uit, schilderijen van heiligen, exotische dieren, sirenes etc.

Op het buitenste gedeelte van de ingang bevinden zich aan weerszijden 2 leeuwen met daarop Adam en Eva. De kathedraal van Trogir staat samen met de oude stadskern op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Sv. Donat in Zadar

Sv. Donat dateert uit de 9e eeuw en is gebouwd door de Byzantynen op de locatie van een antiek forum.In de 12de-13de- eeuw is de kerk herbouwd in de Romaanse stijl. De kerk heeft alle kenmerken van de pre- Romeinse architectuur en wordt gezien als een monument van sacrale Kroatische alledaagse.

De kerk met de 27m hoge dom is een gesloten gebouw met simpele versieringen. Het een indrukwekkend bouwwerk dat tegenwoordig het symbool van Zadar is geworden. Door de goede akoestiek in het gebouw wordt de kerk als een koncertlocatie gebruikt tijdens de muziekevenementen genaamd “Muziekavonden in de Sv. Donat”.

Kathedraal van Zagreb

De bouw van de kathedraal begon in de 11e eeuw (1093), het bouwwerk werd verwoest door de Tataren in 1242. De dreiging van het Ottomaanse Rijk aan het eind van de 15e eeuw gaf de aanzet voor de bouw van imposante vestingmuren rond de kathedraal waarvan sommige nog intact zijn.

In de 17e eeuw werd een uitkijktoren gebouwd aan de zuidzijde om aanvallen tijdig te kunnen signaleren. In 1880 raakte de kathedraal zwaar beschadigd bij een aardbeving. De restauratie van de kathedraal in de neo-gotische stijl werd gemaakt door Hermann Bolle.

Onderdeel van de uitvoerige restauratie zijn de 2 indrukwekkende torens aan de westelijke zijde van de kathedraal van 108m hoog, hiermee is de kathedraal het hoogste gebouw van Kroatië. De kathedraal is gewijd aan heilige maagd Ascension en aan St. Stephan en St. Ladislaus en is absoluut een bezichtiging waard tijdens een bezoek aan Zagreb.

Plaats een reactie