Vakantie Lika

De regio Lika – Karlovac is een continentaal deel van Kroatië dat de Dalmatische kust verbindt met het midden van het land. Op ong 10 km van de zee bevinden zich prachtige groene gebieden met een grote ecologische waarde. Dit achterland met vele beschermde natuurgebieden biedt rust en ontspanning aan iedere bezoeker. De indrukwekkende, ruige bergen met vele bronnen die uitgroeien tot machtige rivieren bieden vele mogelijkheden voor actieve sporten zoals bergbeklimmen en raften.

Het mooiste en bekendste Kroatische nationale park, deel van het werelderfgoed van UNESCO, NP Plitvice bestaande uit 16 trapsgewijs geschakelde kristalheldere meren die met elkaar verbonden zijn door vele schilderachtige watervallen en cascades omgeven door een sprookjesachtig bos in de bergen bevindt zich in dit gebied.

Daarnaast kan men het nationaal park Sjeverni Velebit bezoeken. NP Sjeverni Velebit is wat natuur betreft het meest aantrekkelijke en waardevolle deel van de bergkam van Velebit en werd aangewezen als nationaal park vanwege het unieke karstfenomeen, rijke flora en fauna en een prachtig natuurschoon op een relatief klein gebied.

Het museum van Nikola Tesla (uitvinder van de wisselstroom) bevindt zich in zijn geboorteplaats Smiljan. Lika heeft ook een groot Maria-bedevaartsoord in Krasno. Iets zuidelijker, aan zee in Senj, bevindt zich het 16e eeuwse fort Nehaj , tegenwoordig een uniek museum gewijd aan piraten, de zogeheten ˝uskoci˝ uit Senj.

In de regio Karlovac bevinden zich vele historische cultuurmonumenten en sfeervolle oude steden en kastelen zoals Dubovac, Ozalj, Bosiljevo en franciscaanse, paulinische en Dominicaanse kloosters. De stad Karlovac is ontstaan uit een middeleeuws fort dat vroeger bedoeld was als verdediging tegen de Turkse invallen in Europa. Ontstaan op de vier rivieren heeft de stad Karlovac een bijzonder interessante renaissance stadskern in de vorm van een zeshoekige ster.

Plaats een reactie