Risnjak

Nationaal Park Risnjak in Kroatië, gelegen in Gorski Kotar is vernoemd naar de Kroatische woord voor lynx (ris). De lynx behoort tot de bedreigde diersoorten en komt in het nationaal park Risnjak voor. Het gebied van 3014 ha is in 1953 uitgeroepen tot nationaal park, echter was het toen nog uitsluitend toegankelijk voor wetenschappers. In 1997 werd het park uitgebreid met de bron van de rivier Kupa en het Snjeznik-bergmassief waardoor het tegenwoordig een totale oppervlakte beslaat van 6350 hectare en toegankelijk is voor iedereen. Dr. Ivo Horvat was de initiatiefnemer om dit gebied als nationaal park uit te roepen zodat de unieke schoonheid van het park onderzocht en bewaard zou worden voor toekomstige generaties.

Het Nationaal Park Risnjak ligt ongeveer 15 kilometer ten noord-oosten van Rijeka in het gebied Gorski Kotar, de bergen maken onderdeel uit van de Dinarische Alpen en vormen de verbinding tussen de Alpen en de Balkan. Deze karstbergen, bestaande uit kalksteen en dolomiet, vormen een natuurlijke grens tussen het land- en middellandse zeeklimaat dat Kroatië rijk is. Het hoogste punt in het park is de Veliki Risnjak met 1526m hoogte, er zijn verschillende gemarkeerde paden die naar de top leiden waar zich de trekkershut “Slosserov dom” bevindt.

Nationaal Park Risnjak heeft dankzij de unieke ligging en de samenkomst van verschillende klimaten een zeer uitgebreide flora en is daarbij een van de dichtsbegroeide gebieden in Kroatië. Het park is begroeid met beuken en sparren terwijl tot op een hoogte van 1.250 meter dennen voorkomen.

Educatieve paden zijn aangelegd in het park voor bezoekers om op een leuke en gemakkelijke manier inzicht te krijgen in de natuurlijke schoonheden van het park. Het educatieve pad genaamd Leska, met een lengte van 4km, geeft de bezoekers mogelijkheid om op verschillende plaatsen te stoppen en te leren over de rijke fauna en flora van het park en de unieke kenmerken van een karstfenomeen. Het educatieve pad begint en eindigt bij het administratief gebouw aan de ingang in Bijela Vodica. Naast het educatieve pad is er op 1050m een biologisch interessant gebied Lazac gelegen. Lazac is een hoogvlakte waarop vele zeer zeldzame planten en bloemen groeien zoals de edelweiss.

In het park bevindt zich een rijk dierenleven, de 3 grote Europese roofdieren beren, wolven en lynxen komen hier voor. Daarnaast kan men vossen, marters, herten, eekhoorns en vele andere diersoorten tegenkomen. De vroege ochtend is het ideale tijdstip om dieren te spoten in het park.

Naast de schitterende flora en fauna die nationaal park Risnjak rijk is, biedt het gebied vele mogelijkheden voor recreatie. Kajakken, raften, klimmen, wandelen en mountainbiken zijn sporten waar het gebied zich uitstekend voor leent.

Risnjak is simpel te bereiken via de rijksweg Rijeka-Karlovac-Zagreb, in de buurt van Delnice verlaat men de weg om de borden te volgen die naar het park leiden. De hoofdingang bevindt zich nabij Crni Lug. Crni Lug heeft een klein centrum met basisvoorzieningen zoals een benzinestation, een winkel, een postkantoor en een dokterspost.

Nationaal Park Risnjak is een bijzondere bestemming voor klimmers, speleologen, biologen, natuurliefhebbers en mountainbikers. Er zijn overnachtingsmogelijkheden in het park, deze zijn echter beperkt en vooraf reserveren wordt aangeraden.

Plaats een reactie