Nationaal Park Sjeverni – Noord Velebit

Nationaal Park Sjeverni (Noord Velebit) in Kroatië, uitgeroepen tot nationaal park in 1999, is gelegen op de berg Velebit in het Velebit gebergte. Het gebied werd aangewezen als nationaal park vanwege het unieke karstfenomeen, rijke flora en fauna en een prachtig natuurschoon op een relatief klein gebied. Het Velebit gebergte vormt een natuurlijke grens tussen het continentale- en middellandse zeeklimaat in Kroatië. Nationaal park Sjeverni Velebit heeft een oppervlakte van 109 km2, binnen deze grenzen bevinden zich 4 reservaten:

Hajducki en Rozanski kukovi, bekend om de vele ravijnen en grotten die een geomorfologisch fenomeen vormen. Tot nu toe zijn er meer dan 150 ontdekte ravijnen/ grotten waarvan de meest bekende Lukina Jama is (1421m diep), ontdekt in 1992.

Visibaba en Zavizan-Belinkovac-Velika-Kosa, botanische reserves met een grote diversiteit aan bergflora. Binnen het park bevindt zich tevens de bekende Botanische Tuin van Velebit, opgericht door professor Frank Kusan in 1967.

Het gebied is erg populair bij bergbeklimmers, speleologen en natuurliefhebbers. Vele bergpaden doorkruisen het park. Het meest bekende wandelpad in NP Sjeverni-Velebit is het Premuzic pad (57km lang) dat loopt door de mooiste en meest interessante delen van Noord-Velebit. Vanaf de bergtoppen kan men genieten van een spectaculair uitzicht over de Adriatische zee en de eilanden voor de kust Pag, Rab, Goli Otok, Prvic en Krk. Nationaal Park Sjeverni Velebit is voor natuurliefhebbers een uitstekende bestemming om van een prachtig landschap te genieten.