Vakantie in Dubrovnik

Dubrovnik is een topbestemming in Kroatië en de meest bezochte bestemming met een breed assortiment van hotels van luxe tot budget en tal van particuliere accommodaties. De werkelijk schitterende oude stad is gelegen aan het kristalheldere water in het zuiden van Dalmatie, onder de berg Srdj.

Het typisch mediterrane klimaat is zeer aangenaam en de zeewater temperatuur bedraagt 21C in de zomer. De nazomers zijn er ook zeer aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 25C in september en 20C in oktober. Een verblijf in Dubrovnik is misschien wel het hoogtepunt van de Kroatische kust.

Dubrovnik wordt terecht “de parel van de Adriatische Zee” genoemd, omwille van zijn onvergelijkbare en unieke architectonische erfgoed. De glimmende marmeren straten van Dubrovnik zijn bekleed met barokke gebouwen gekenmerkt door fraai gebeeldhouwde Renaissance fonteinen en gevels. De stadsmuren van Dubrovnik  zijn de meest intacte en indrukwekkende aan de Adriatische Zee en duidelijk de belangrijkste op de lange lijst van bezienswaardigheden in Dubrovnik. Het is niet meer dan logisch dat de UNESCO Dubrovnik op de werelderfgoedlijst heeft geplaatst! En er is nog veel meer te zien in de regio Dubrovnik.

Maar Dubrovnik is meer dan een fascinerende oude stad met een eeuwenoude geschiedenis. Het is ook een eerste klas Adriatische badplaats, met een netwerk van stranden dat zich uitstrekt van het historische centrum. De kust met de kristalheldere zee is bezaaid met beboste eilanden die zich uitstekend lenen voor dagtochten. Het grote aanbod van cafes, bars en clubs in en rond de oude binnenstad van Dubrovnik zijn een garantie voor lange warme mediterrane nachten.

Dubrovnik is uitgegroeid tot een belangrijke stop op mediterrane cruises die geweldig is voor de cruisende bezoekers. Geadviseerd wordt om de oude stad in de ochtend of laat in de middag te bezichtigen om de drukte van de passagiers van de cruiseschepen op deze manier te mijden. Op een rustiger moment kan men optimaal genieten van het aanbod van de schitterende stad Dubrovnik!

Bezienswaardigheden Dubrovnik

De oude stad van Dubrovnik ligt letterlijk bezaaid met prachtige bezienswaardigheden die getuige zijn van de lange en rijke geschiedenis van deze stad. Zodra men door een van de poorten de muren entert leiden marmeren plaveien de bezoekers door andere tijden met paleizen, kerken en kathedralen, kloosters, fonteinen, loggia’s, sfeervolle romantische straatjes. Dit kan men allemaal te voet bezichtigen zonder last te hebben van verkeer aangezien in de oude stad motorverkeer niet is toegestaan.

Stadsmuren van Dubrovnik (Gradske Zidine)

De monumentale muren rondom Dubrovnik, onderbroken door torens en uitzichtpunten, met de prachtige blauwe zee onderaan de muren, zijn ongetwijfeld de beroemdste bezienswaardigheid van de stad. De fortificatie werd gebouwd in de 12e eeuw. Het merendeel van de bestaande muren en forten werd gebouwd tijdens de 14de en 15de eeuwen ze werden voortdurend uitgebreid en versterkt tot en met de 17e eeuw.

De stadsmuren rondom Dubrovnik zijn ong. 2 km lang met een verschillende dikte. Aan de landzijde zijn de muren 4 tot 6 meter dik en aan de zeezijde 1.5 m tot 3 meter. Hieruit kan men opmaken dat de grootste dreiging voor de stad van land af kwam. De hoogte varieert ook, op sommige plaatsen bereiken de muren een hoogte van 25 m.

Aan de voet van de westelijke en noordelijke muren was er een gracht (Posat)  en om de verdediging te versterken waren er torentjes en torens. Voor een betere verdediging werden vijf bastions, drie ronde en twaalf rechthoekige torens, twee hoekforten en de enorme St. Ivan bij de ingang gebouwd. De voormuren werden in navolging van de belangrijkste muren ook versterkt door de halfronde bastions en de Bokar toren.

Als men vanaf de muren neerkijkt op de stad wordt een lappendeken van kleuren gevormd door de rood-oranje daken. Sommigen zijn gloednieuw en sommigen zijn eeuwen oud. De beschieting van 1991 liet gapende gaten na in de terra cotta daken van Dubrovnik. Sommigen werden gerepareerd met tegels uit een fabriek in Slovenië, een aantal kwam uit Agen, Frankrijk, maar de meeste werden geproduceerd in het noorden van Kroatië.

Francisaner klooster (Franjevacki Samostan)

Een bezoek aan het Franciscaner klooster is een verplichte stop op de trektocht langs de bezienswaardigheden van Dubrovnik.

De bouw van het klooster begon in 1317 in een overvloeiende romaans-gotische stijl. Helaas werd die oude kerk werd verwoest tijdens de aardbeving in 1667. Het enige wat overblijft van die structuur is het laat-gotische Zuid-portaal met zijn opvallende Pietà, gebeeldhouwd door de lokale meesters Petar en Leonard Andrijic. De oorspronkelijke gotische-top van de klokkentoren werd ook verloren en vervangen met een achthoekige koepel (hoogte 44m).

Binnen in de kerk, dateren de altaren en retabels uit de Barok. De preekstoel dateert uit de 15e eeuw en het hoofdaltaar dateert uit 1713. Ook overgebleven na de aardbeving is de 15de-eeuwse kapel in de vorm van een 3 vleugelige kast met geverfd hout. De bekende dichter van Dubrovnik, Ivan Gundulic, is in de kerk begraven.

Het mooiste en waardevolste kenmerk van het klooster complex is het klooster zelf. Beschouwd als een van de kleinste structuren in Dalmatië, dateert het klooster uit het midden van de 14e eeuw en is een oase van groene rust in het hart van Dubrovnik. De colonnade van het klooster bestaat uit paren van elegante, achthoekige kolommen en elke afbeelding op deze kolommen is anders, portretten van hoofden van mensen, dieren, grotesken, bloemmotieven etc. De lokale beeldhouwer Mihoje Brajkov voerde dit dit meesterwerk uit, zijn grafsteen bevindt zich in het zuidelijke gedeelte van het klooster. Vermoedelijk is de 2e afbeelding op de kolom recht bij de ingang een zelfportret van Brajkov zelf.

Een andere hoogtepunt van het klooster complex is de apotheek die continu medicijnen afgeeft sinds 1317. Het is de 3e oudste apotheek in Europa en de eerste die werd geopend voor het grote publiek. Naast het verkrijgen van recepten kan men geneeskrachtige zalven halen gemaakt van lokale producten volgens traditionele recepten.

Het klooster bevat tevens een klein museum bekend om een ​​klein schilderij van St. Blaise op hout en een kopie van een schilderij waarop Dubrovnik voor de 1667 aardbeving afgebeeld staat.

Dominicaans klooster (Dominikanski samostan)

Het Dominicaanse klooster en de kerk werden gebouwd rond dezelfde tijd als de stadsmuren wat terug te zien is in de steensoort de bouwstijl. In tegenstelling tot de Franciscaner klooster, lijkt het Dominicaanse klooster veel op een vesting en weerspiegelt de zorg voor de veiligheid in een onstabiel politiek klimaat van de Republiek Ragusa . Het klooster was een belangrijk centrum van de filosofie en theologie vanaf de oprichting in 1390 tot aan de 20e eeuw.

De kerk van de Dominicaanse klooster werd meerdere malen herbouwd door de eeuwen heen en werd zelfs gebruikt als een legermagazijn tijdens de Franse bezetting in de late 18e eeuw. Het zuidelijke portaal is Romaans en werd in 1419 omgeven door een gotische boog op kolommen. De basis van de klokkentoren is Romaans. Op de bovenste verdieping bevinden zich laat-Gotische biforae, terwijl de koepel Barok is.

De stenen balustrade werd dichtgemetseld aan de onderkant, zodat men de enkels van vrouwen niet zou zien als ze met trap naar de kerk gingen.

De kerk heeft een eenbeukig interieur, het oudste gedeelte is de apsis verlicht door twee fonkelende glas in lood ramen. De attractie van de kerk is de grote geschilderde gotische crucifix van Paolo Veneziano. Er zijn ook werken van verschillende Kroatische meesters waaronder een altaarstuk van Ivo Dulcic, een standbeeld van de Maria, een bas-reliëf van Ivan Mestrovic en een schilderij van Vlaho Bukovac die geboren werd in het nabijgelegen Cavtat.

Het klooster is het mooiste deel van het complex. Gebouwd in Gotische-Renaissance vormen, door de plaatselijke steenhouwers uit het midden van de 15e eeuw volgens de bouwtekeningen van Maso di Bartolommeo van Florence.

De kunstcollectie van de Dominicaanse broeders wordt nu tentoongesteld in het klooster museum. Het meest beroemde schilderij is Titiaans Maria Magdalena met Raphael, Blaise en Tobias, een panorama van het oude Dubrovnik, en de 17e-eeuwse Hemelvaart van de Maagd.
Ook van belang zijn de schilderijen uit de bloeiende 15e en 16e-eeuwse kunst van Dubrovnik . Het altaarstuk Onze-Lieve-Vrouw met heiligen uit 1514, de Annunciatie uit dezelfde periode en de triptiek van Bozidarevic zijn prachtig. De Madonna en kind worden geflankeerd door St. Blaise en St Paul in een paneel en Thomas van Aquino is vertegenwoordigd met een model van de Dominicaanse kerk in een ander paneel. De polyptiek door Lovro Dobricevic is opvallend is door de afbeelding van St Peter de martelaar met een bijl in zijn hoofd en een dolk in zijn schouder.

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart Kathedraal (Velika Gospa)

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart Kathedraal, gelegen tegenover het Paleis van de Rector is een eerbiedwaardige structuur waarvan de wortels teruggaan tot de 7de eeuw. Onder de kathedraal, zijn bij archeologische opgravingen funderingen en muren van twee oudere kerken gevonden. De eerste was een vroegchristelijke basiliek ergens gebouwd in de 7e of 8e eeuw. Rond het midden van de 10e eeuw was het waarschijnlijk herbouwd en gewelfd door een koepel en de muren waren versierd met fresco’s.

Rond het midden van de 12e eeuw werd een andere prachtige kerk gebouwd rond de muren van de oorspronkelijke kerk. Volgens de legende werd deze nieuwe kerk gefinancierd door Richard Leeuwenhart, die bij zijn terugkeer uit de 3e Kruistocht, schipbreuk voor kust van het eiland Lokrum leed. Gered door de inwoners van Dubrovnik, was hij zo dankbaar dat hij een gift deed om de nieuwe kerk te financieren.

De prachtig versierde Romaanse kathedraal werd helaas verwoest tijdens de aardbeving van 1667. De wederopbouw begon snel en deze kathedraal werd voltooid in 1713.

Het interieur van de kathedraal is rijk aan schatten – vooral in de schatkist. Er zijn 138 gouden en zilveren reliekhouders – waarvan sommige ingelegd zijn met juwelen of verrijkt door reliëfs, de meeste werden gemaakt door goudsmeden uit Dubrovnik uit de 11e tot 17e eeuw. De relikwieën bevatten stukjes van Sint Blaise, de beschermheilige van Dubrovnik en een vermeend fragment van het Heilig Kruis.

Er zijn ook kunstschatten in de kathedraal. Boven het hoofdaltaar bevindt zich een polyptiek van de Hemelvaart van de Maagd van toegeschreven aan het atelier van Titiaan’s en een schilderij toegeschreven aan Raphael.

Paleis van de Rector (Knezev Dvor)

Tijdens haar glorietijd werd de Republiek Ragusa bestuurd door een rector.
Het paleis was het politieke en bestuurlijke centrum van de republiek Ragusa. De Hoge Raad was er gevestigd en er waren vertrekken van de Rector. In de vroegste vorm, leek het paleis van de rector meer op een fort dan een paleis. Dat 12de-eeuws fort ging in rook op in 1435 toen buskruit in de begane grond in het Arsenaal ontplofte.
Vrijwel onmiddellijk begon men met het herbouwen onder leiding van Onofrio de la Cava, de bouwer van de stadswaterleiding, werd het nieuwe bouwwerk een Venetiaans-Gotische gebouw. Nogmaals werd het gebouw beschadigd door een explosie in 1463.

De verantwoordelijke voor de  stadsmuren, Michelozzo Michelozzi, werd ingehuurd om reparatie uit te voeren. Hij was een liefhebber van de Renaissance en besloot om deze nieuwe stijl in gedeeltes toe te passen aan het gebouw. De begane grond portiek werd herbouwd in de Renaissance vorm, maar met enkele Gotische elementen (drie van de zeven kapitelen zijn Gotisch). De ramen van de begane grond en eerste verdieping bleven zuiver Gotisch en de belangrijkste Gotische portaal behield haar vorm, echter werden Renaissance kapitelen werden. Het totale effect van de beide stijlen is uiterst harmonieus.

Het centrale atrium van de het paleis van de rector is ook een mix van Gotische en Renaissancistische elementen. Aan drie zijden van de begane grond van het atrium zijn zuilengalerijen met gewelven die zich uitstrekken tot alle 4 de kanten op de eerste verdieping. De Barokke stijl is ook vertegenwoordigd in de balustrade van het trappenhuis, een deur-poort op de kapel en een deur op de bovenste galerij.

In het atrium bevindt zich een buste van Miho Pracac, een rijke koopman, die een aanzienlijke hoeveelheid van zijn fortuin naliet aan de Republiek Ragusa. Dit is het enige monument dat de Republiek ooit oprichtte aan een ​​van haar burgers. Tegenwoordig worden in het atrium tijdens de zomermaanden diverse concerten gehouden.

Tegenwoordig huisvest het paleis van de rector het museum van Dubrovnik, dat een overzicht biedt van de geschiedenis van Dubrovnik. Een aantal kamers die zijn ingericht in de oude stijl zijn te bezichtigen. 18de-eeuwse meubelen, portretten van de Ragusa adel, mannequins uitgedost in Ragusa stijl, een muntcollectie van tussen 1305 en 1800, diverse oude schilderijen van Dalmatische en Venetiaanse meesters zijn gehuisvest in het museum. Een bezoek aan het paleis van de rector geeft een heel goed beeld van de rijke geschiedenis van de oude Republiek Ragusa.

De kerk van Sint-Blasius (Crkva Sv Vlaho)

Dit is het meest geliefde kerk van Dubrovnik, omdat St Blaise de beschermheilige van Dubrovnik is. De meeste festivals in Dubrovnik beginnen of eindigen bij de gunstig gelegen kerk aan de oostelijke einde van Stradun. Een recente restauratie is uitgevoerd aan de gevel en de trappen zijn een perfecte rustplaats voor toeristen.

De kerk is statig, met een mooie versiering. De Venetiaanse architect Marino Gropelli was verantwoordelijk voor constructie die werd voltooid in 1715. Het werd gebouwd op de plaats van een eerdere kerk die werd verwoest bij een brand. Het enige overgebleven deel van die kerk was een 15e-eeuws standbeeld van St Blaise die een model van het middeleeuwse Dubrovnik in zijn hand vasthoudt. Dit beeld is nu opgenomen in het hoofdaltaar. Ook zijn 2 stenen figuren van heiligen gemaakt door Nikola Lazanic van Brac aan het eind van de 16e eeuw bewaard gebleven.

Andere opvallende kenmerken van het interieur zijn onder andere een 17de-eeuwse quintych van het martelaarschap van St Blaise door de lokale kunstenaar Petar Matejevic en glas-in-lood ramen door Ivo Dulcic, de meest bekende hedendaagse kunstenaar van Dubrovnik.

Sponzapaleis

Het Sponzapaleis is gespaard gebleven tijdens de verwoestende aardbeving in 1667. Dit prachtige bouwwerk is een mengeling van Gotiek en Renaissance stijlen met een Renaissance portiek, laat-Gotische ramen op de eerste verdieping en Renaissance ramen op de tweede verdieping. Tevens is er een standbeeld van Sint-Blasius genesteld in een nis.

Het Sponza paleis werd oorspronkelijk gebouwd als een douanekantoor in 1516, dat belastingen inde op goederen vooral uit het oosten. Later diende het gebouw als schatruimte en de bank. De huidige functie is het stedelijk archief met meer dan 100.000 documenten, boeken en manuscripten.

Tijdens het Dubrovnik Zomer Festival zijn er vaak concerten op de binnenplaats van het paleis Sponza die een uitstekende akoestiek heeft.

Grote Onofrio fontein (Velika Onofrijeva Fontana)

Dit fontein werd gebouwd door de Napolitaanse architect Onofrio de la Cava, die ook het waterbevoorradingssysteem van de stad ontwierp. Oorspronkelijk was de fontein versierd met een beeldhouwwerk, maar dat werd vernietigd in de aardbeving van 1667. Overgebleven zijn de 16 stenen maskers van waaruit het water in een poel vloeit.

Wat is er te doen in Dubrovnik?

Elaphiti Eilanden Cruise

Van de boomgaarden van Kolocep tot aan het zandstrand van Lopud en het aristocratische Sipan, tijdens deze georganiseerde excursie kan men een bezoek brengen aan deze spectaculaire eilanden. De excursie is inclusief lunch op een oude houten Galleon.

Mostar

Bosnië-Herzegovina heeft een aantal prachtige attracties. Tijdens een rondleiding kan men de de 400-jaar oude brug bezichtigen die zorgvuldig is gerestaureerd na de verwoesting in de jaren ’90. De excursie omvat een rondleiding door de oude stad.

Montenegro

De oversteek van de grens met Montenegro leidt naar de heerlijke baai van Kotor, een van de mooiste in de Adriatische Zee. Deze excursie omvat een bezoek aan het middeleeuwse Kotor, Budva en Cetinje.

Kroatië Folklore Tour

De kleurrijke zondagochtend folklore show in Cilipi biedt een prachtige verkenning van de Kroatische cultuur.

Village Party in Cilipi

De lokale smaak van Cilipi en genieten van een overvloedig feest van regionale specialiteiten zijn de belangrijkste onderdelen ven deze diner excursie.

Het eiland Korcula en wijnproeverij

Het eiland Korcula met de oude ommuurde stad van Korcula is een must op elke Adriatische route. Deze tour laat voldoende tijd om de stad te zien en te genieten van een duik.

Konavle Jeep Safari

De schilderachtige glooiende heuvels van de vallei Konavle, met een onvergetelijk uitzicht op de zee. Deze tour omvat een jeep instructeur en een traditionele lunch.

“Smaak van Dalmatië”: Ronde van het schiereiland Peljesac

Het schiereiland Peljesac staat bekend om zijn wijn en olijfolie. Naast het bezoeken van Orebic en Ston, omvat de tour een wijnproeverij, snacks, en een rondleiding door de productie van olijfolie. Een oester lunch is beschikbaar, maar niet inbegrepen.

Dubrovnik Panorama Stads Tour

Tijdens deze toch komt men alles te weten van de historische kern van Dubrovnik. Deze tour omvat een deskundige lokale gids en toegangsgelden voor het Dominicaanse klooster.

Zeekajakken

Het bewonderen van de stadsmuren van de zeekant en peddelen in een natuurlijke grot. Deze excursie is mogelijk van eind mei tot eind oktober.

Geschiedenis van Dubrovnik

De geschiedenis van Dubrovnik is een fascinerende studie over de opkomst van een grote maritieme macht die bijna 5 eeuwen in vrede en welvaart bestond.

Dubrovnik heette oorspronkelijk Ragusa en werd gevormd in de 7e eeuw, toen kustbewoners vluchtten voor aanvallen van de barbaarse invasies. De muren waren snel gebouwd om de nieuwe nederzetting te beschermen.

De komende vier eeuwen breidde Ragusa haar invloed op de kust uit en werd steeds welvarender door de handel met andere mediterrane steden. In 1205 viel het onder de controle van Venetië, maar Raguse slaagde erin om zich in 1358 vrij te maken van de Venetianen.

In de 15e eeuw was de Republiek Ragusa de grote rivaal van Venetië om de controle van de waterwegen in de Adriatische Zee, de handel met het Nabije Oosten en Europa. De Republiek Ragusa behield haar onafhankelijkheid door slimme diplomatie en door haar rijkdom, culturele en politieke invloed uit te breiden.

In 1667 werd Dubrovnik verwoest door een grote aardbeving, waarbij het grootste deel van de Renaissance kunst en architectuur werd vernietigd. Alleen de Sponza Paleis en het Rector’s Paleis overleefden de aardbeving. De stad werd herbouwd in de barokke stijl die vandaag de dag zichtbaar is.

Na de aardbeving raakte Dubrovnik in verval, versneld door de opkomst van andere Europese zeemachten. Het was Napoleon die eindelijk een einde wist te maken aan de republiek in 1806 toen hij de stad binnenviel en deze annexeerde. In 1815, tijdens het Congres van Wenen werd Dubrovnik afgestaan aan Oostenrijk en bleef het tot 1918 verbonden met Oostenrijk.

Dubrovnik begon haar toeristische industrie te ontwikkelen eind 19e eeuw. Bekende persoonlijkheden, zoals Lord Byron, George Bernard Shaw en Agatha Christie waren onder de indruk van de stad en Dubrovnik werd een belangrijk toeristisch centrum in het naoorlogse Joegoslavië.

Tijdens de Joegoslavische oorlog werd Dubrovnik met tussenpozen beschoten van 1991 tot juni 1992 wat aanzienlijke schade veroorzaakte aan de daken, de marmeren straten en de Renaissance beeldhouwkunst. UNESCO en andere internationale organisaties boden hulp bij de restauratie. Teams van geschoolde arbeiders werkten constant gedurende het grootste deel van de jaren 1990 aan de restauratie-en herstelwerkzaamheden en nu zijn de schatten van Dubrovnik prachtig hersteld.

Plaats een reactie