Eiland Lastovo

Het eiland Lastovo heeft alle basiskenmerken van het mediterrane klimaat gedomineerd door milde, vochtige winters en warme, lange en droge zomers. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur van het eiland is 15C, de gemiddelde jaarlijkse neerslag is 687 mm. De lucht vochtigheid van het eiland is ca. 70% alleen in juli en augustus daalt deze tot 65%. De dominante winden zijn Jugo (warm, vochtig en stabiel) en Maestral (NW richting).

Met zijn kleine eilanden, kerken en kluizenaarskapelletjes, wijngaarden en de omliggende zandbanken is het een echt paradijs voor liefhebbers van natuur, zeilen, goed eten en wijn. Na 50 jaar is Lastovo weer open voor toeristen. In aanvulling op de schoonheid van de ongerepte natuur is het eiland is beroemd om zijn carnaval, waarin alle bewoners van het eiland deelnemen door het dragen van mooie klederdrachten. Een andere bijzondere toeristische attractie van het eiland zijn de beroemde Lastovo schoorstenen die ooit statussymbolen van Lastovo bewoners waren.

Het eiland strekt zich uit over 50 vierkante kilometer. Haar dolomitische valleien liggen tussen kalkrijke heuvels en ze bevatten vaak lagen van rode aarde en kwartszand. De valleien zijn vaak omgeven door een lichte kalkrijke hellingen rijk aan grotten.

De kustlijn is vooral steil en de omringende zee is diep. Hoewel de baaien schaars zijn, heeft het eiland twee diepe baaien. Skrivena Luka (beschutte haven), is gelegen op het zuidelijke deel van Lastovo, tussen de kaap van Strizevo en de kaap van Veljo zee (grote zee). Hier heeft de zee zich diep in het land gesneden. De andere baai gevormd door Veli en Mali Lago verbonden door een smalle doorgang – Most (brug) ligt tussen Prizba en het dorp Lastovo.

Lastovo is een Adriatisch eiland met de rijkste natuurlijke bossen. In het bijzonder is er een diverse en levendige is de onderwater wereld aanwezig. Er zijn geen rijkere visgronden in de Adriatische Zee dan die van Lastovo!

In het dorp Lastovo zijn verschillende bezienswaardigheden, de belangrijkste kerk van de Heiligen Kuzma en Damjan (St. Cosmas en Damianus), met veel waardevolle schilderijen en relikwieën die open is voor sightseeing. Het dorp is een gemeenschappelijk centrum met een school, museum, ambulance, winkels, cafe’s, bars, enz.

De natuurstenen Lastovo trap, Lastovo schoorstenen en het Poklad Carnaval Festival zijn bijzonder interessant. In het jaar 2000 werd de 1000ste verjaardag van het dorp Lastovo gevierd.

Lastovo dorp is verbonden met de haven van Ubli, waar het benzinestation voor voertuigen en jachten is gestationeerd. Er zijn twee toegangen tot de Zaklopatica Baai. Aan de linkerkant is er een kleinere ingang, geschikt voor kleine boten tot 0,8 m diepgang. De jachten en motorboten moeten gebruik maken van grotere ingang aan de rechterkant. Het water en de elektrische voeding worden aangeboden indien nodig.

Een andere baai, Skrivena Luka, ook bekend als Portorus is een van de grootste en de mooiste baaien op het eiland Lastovo. Skrivena Luka betekent verborgen haven en kan niet worden gezien van de open zee. Het is gelegen op het zuidelijke deel van het eiland en wordt beschermd tegen de ruwe zee en harde wind. De vuurtoren Struga (bouwjaar 1839), een van de oudste aan de Adriatische kust, zweeft boven de baai en herinnert aan de oude tijden, toen de zeilboten en de stoomboten afhankelijk waren van de vuurtorens.

Plaats een reactie