Sepurine

Op het noordwestelijke deel van het eiland Prvic tegenover de populaire vakantiebestemming Vodice is Sepurine gelegen.

Prvic Sepurine aan de Vodice Riviera is gesticht in de 16e eeuw door de inwoners van Srima, een dorp op het vasteland dat tegenwoordig letterlijk tegen Vodice aan ligt. De kerk van Sint-Helena heeft een prachtig rijk versierd houten Barok altaar. De omgeving van Sepurine is groen en herbergt vele baaien waar men makkelijk een privéstrand kan vinden met een prachtige blauwe zee en kan genieten van totale rust. Geurende de warme zomermaanden zorgen pijnbomen voor een aangename schaduw.

Een zomerhuis van de nobele Draganic-Vrancic familie is hier gevestigd waar men het familiewapen en een portret van Faust Vrancic kan bezichtigen. Faust Vrancic was een wetenschapper, historicus en diplomaat in het Habsburgse rijk. Deze jonge man had grote betrokkenheid in natuurlijke wetenschappen, geschiedenis en lexicografie. 

In 1595 publiceerde hij een wetenschappelijk werk met vele technische uitvindingen. Hierin presenteerde hij de plannen en concrete oplossingen voor de bouw van de 1e parachute. De eerste parachute testte hij dan ook in Venetië. Da Vinci had in die tijd ook een idee voor een parachute, maar dit bleef slechts bij een ruwe schets, terwijl Faust Vrancic ook daadwerkelijk het idee heeft uitgevoerd.

Het dorp zelf is vrijwel onveranderd en biedt een geschiedenis tour die niet vaak gevonden kan worden. Het traditionele eilandleven is hier onveranderd gebleven.

Plaats een reactie