Eiland Vis

Het eiland Vis in Kroatië, is het verst gelegen Kroatische eiland met een oppervlakte van 90,30 km2. Het kanaal van Hvar scheidt Vis van het eiland Hvar, en het Bisevo kanaal van het eiland Bisevo. Het eiland Vis is ongeveer op 60 nautische mijl gelegen van de Italiaanse kust. Het eiland heeft drie bergen die zich uitstrekken over gehele eiland, tussen deze bergen bevinden zich karst velden. Hum is de hoogste berg (585 m) waar bij goed weer men de Italiaanse kust kan zien, Sveti Duh is iets lager (563 m), en Mali Hum komt op de 3e plaats met 514 m hoogte.

De kustlijn van het eiland is grillig en telt vele baaien en inhammen. Aan de westkant van het eiland is de Komiza baai gelegen en in noorden bevindt de Vis haven zich.

kroatie-visEiland Vis is blootgesteld aan de noord-westelijke en zuid-oostelijke wind. De gemiddelde luchttemperatuur in juli is 24 C en in januari 8,8 C, de jaarlijkse neerslag bereikt 557 mm (slechts ong. 40 mm in de zomer). Het eiland heeft geen zoet water bronnen, met uitzondering van een aantal bronnen in de omgeving van Komiza. Water wordt geleverd in de zomer door schepen en bewaard in reservoirs. Kalksteen toppen zijn bedekt met macchia, vruchtbare valleien, bedekt met rode bodems en afgewisseld met zandduinen, worden gebruikt voor de teelt van wijnstokken.

Er zijn twee steden op het eiland, Vis en Komiza, beide gelegen aan de zeekust. Daarnaast zijn er kleinere nederzettingen in het binnenland van het eiland: Podselje, Marinje zemlje, Podspilje en Podstrazje. De grote Komiza baai, met een zandbodem, is gelegen aan de westelijke kust van het eiland.

De zuidelijke kust wordt gekenmerkt door een aantal kleinere inhammen (Travna Vela, Travna Mala, Stiniva, Ruda, Teleska Vela, Ploce, etc.). De stad en de haven van Vis liggen op de noordelijke kust van het eiland met vele kliffen, waarvan Gradac Klif de meest indrukwekkende is met een hoogte van 100 m. De eilandjes van Ravnik, Budihovac, Parzanj en Greben zijn gelegen aan de zuidoostelijke oever.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het eiland Vis een belangrijke rol bij het verzet tegen de Duitsers en Italianen. In 1944 werd het eiland als basis gebruikt door Tito voor zijn militaire operaties. Belangrijke ontmoetingen met de geallieerden werden op Vis gehouden. Na de oorlog werd Vis een van de meest belangrijke en strategische havens van de Joegoslavische marine. Hierdoor werd Vis gesloten voor buitenstaanders en het hele eiland werd een groot militair fort. Dit isolement werd beëindigd in 1989.

Prachtige stranden, ongerepte natuur, ecologische landbouw en bewaarde traditionele architectuur zijn uniek aan van dit afgelegen eiland.
Vis is altijd al een eiland van vissers en wijnboeren geweest. Komiza op het eiland Vis wordt beschouwd als de bakermat van de visserij in de Adriatische Zee, waarvan het Visserij Museum in Komiza getuige van is.

Er wordt gezegd dat de eerste wijnstok in Dalmatië werd geplant door de oude Grieken op een veld op Vis. volgens de Griekse schrijver Agatarhid is de wijn uit Vis, vergeleken met alle anderen beter. Een aanrader is de meest bekende authentieke witte wijn: Vis Vugava.

Met een uniek historisch, cultureel en natuurlijk erfgoed met de prachtige kristalheldere zee, prachtige verborgen stranden, baaien en eilanden, aardige gastheren en comfortabele accommodaties in particuliere woningen en appartementen, is Vis de favoriete toeristische bestemming voor diegenen die willen proeven van de unieke en bijna verdwenen authentieke mediterrane sfeer en manier van leven.

De dorpen en steden die je kunt vinden op het eiland Vis zijn;

  • Komiza
  • Milna
  • Rukavac
  • Vis (plaats)

Plaats een reactie