Eiland Cres

Het eiland Cres in Kroatië, is het grootste eiland in de Adriatische Zee. Cres is gelegen in het noordelijke deel van de Baai van Kvarner. Het zuidelijke gedeelte, dat wil zeggen; de stad Osor is verbonden met het eiland Losinj door een schraagbrug. Cres is een heuvelachtig eiland, 66 km lang en variërend van 2 tot 12 km breed. De 248 km lange kustlijn van het eiland is ingesprongen; het westelijke en zuidelijke deel hebben vele baaien en kiezelstranden, terwijl het noordelijke en oostelijke deel worden gekenmerkt door steile en ruwe rotsen.

De hoogste toppen van het eiland – Gorice (648m) en Sis (638) – bieden een uniek en indrukwekkend uitzicht over de baai van Kvarner. Het zoetwatermeer van Vrana, met een oppervlakte van 5.75 km2, is een ongewoon natuurverschijnsel op het eiland en niet te vinden op de andere eilanden van Kroatië. De waterspiegel van het meer ligt hoger dan die van de zee, en de bodem ligt lager, op een diepte van 74 meter. Langs de kust van Cres komen veel dolfijnen voor, deze worden geobserveerd en bestudeerd door wetenschappers en men heeft vele maatregelen genomen om de dolfijnpopulatie bij Cres te beschermen.

Het landschap van Cres dankt haar schoonheid aan een scherp contrast tussen het noordelijke submediterrane deel bedekt met hoge en dichte bossen van de eiken medunac (Quercus lanuginosa), haagbeuk, iep en kastanjebomen, terwijl het midden en zuidelijke delen bedekt zijn met open graslanden, dicht struikgewas, wijngaarden en olijfbomen. Het zuiden heeft een milder klimaat dan het noorden. Een rijke flora en fauna, met meer dan 1300 soorten planten en een uitzonderlijk groot aantal edemische soorten, is een echt paradijs voor alle natuurliefhebbers.

De oernatuur is hier zeer nadrukkelijk aanwezig, aangezien Cres grotendeels bestaat uit onaangetast natuurgebied. Op Cres bevindt zich een van de laatste leefgebieden van een zeer zeldzame vogelsoort de vale gier. Deze nestelt op een door de koude wind geteisterd plateau. In het kleine historische plaatsje Beli (meer dan 4000 jaar oud) bevindt zich het eco-centrum “Caput Insulae”. In dit unieke eco-centrum wordt de vale gier geobserveerd en bestudeerd.

Het eiland Cres is voor het eerst bewoond in de Nieuwe Steentijd. De continuïteit van het leven op het eiland heeft een uitzonderlijk rijk cultureel en historisch erfgoed gecreëerd. Een aantal Liburnische ruïnes, de resten van antieke steden, vroege katholieke kerken verspreid over het eiland, kloosters en overblijfselen van steden uit de periode van de Republiek Venetië en de monumenten van de hedendaagse tijd getuigen van de rijke geschiedenis van Cres.

Langs de kust zijn verblijfsmogelijkheden te vinden in particuliere appartementen en op campings, daarnaast zijn er een paar duikcentra aan de kust te vinden. De plaatsen Lubenice, Valun, Martinscica, Osor, Beli en Cres zijn pittoreske plaatsen waar het toerisme zich concentreert. Middeleeuwse architectuur, eco projecten en festivals zijn kenmerkend voor deze plaatsen.

Cres vormde vroeger een eiland samen met Losinj, tegenwoordig zijn de eilanden verbonden via een schraagbrug over het 11 meter brede kanaal van de Straat van Osor.

Op het eiland Cres vind je de volgende plaatsen.

  • Beli
  • Cres (stad)
  • Lubenice
  • Martinscica
  • Osor
  • Valun

Plaats een reactie