Plitvice Meren

NP Plitvice Meren in Kroatië, is een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden in Europa. Nationaal Park Plitvice Meren heeft een totale oppervlakte van 266 km2, bestaande uit 16 trapsgewijs geschakelde kristalheldere meren die met elkaar verbonden zijn door vele schilderachtige watervallen en cascades. Het eerste meer ligt op een hoogte van 636 meter, en het laatste meer 8 km zuidelijker, is gelegen op 133 meter hoogte. De maximale diepte van de meren is 46 meter.  Een natuurlijk fenomeen is de kleur en de helderheid van het water, het zicht reikt tot een diepte van meer dan 8 meter.

De voet van de hoogste waterval (78m) is een populaire trouwbestemming voor mensen uit de hele wereld. In het nationaal park Plitvice is ook de film “Winnetou- The treasure of Silver Lake” opgenomen, gebaseerd naar een boek van de bekende schrijver Karl May.

De meren zijn in twee groepen verdeeld: de bovenste meren (12) worden omgeven door een enorm bos en zijn groter qua oppervlakte en rustiger, terwijl de onderste 4 zich bevinden aan de voet van 70 meter hoge kliffen en worden omringd door lage vegetatie.

Plitvice Meren werden uitgeroepen tot nationaal park in 1949. Dankzij haar schoonheid behoort Plitvice tot de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden in Europa. In 1979 zijn de Plitvice Meren door de UNESCO opgenomen tot de werelderfgoed lijst.

Plitvice is één van de meest bezochte toeristische bestemmingen en bezienswaardigheden in Kroatië, gelegen in het deel waar laagland overgaat in de rotsachtige Karstbergen en afdalen richting de kust. Dit maakt de Plitvice Meren een geweldige plek voor rust en ontspanning op de routes naar de Kroatische kust. Een beschermd natuurgebied met haar unieke schoonheid met oerbossen, 16 meren en meer dan 90 watervallen. In de rotsen rondom de meren bevinden zich 20 grotten.

Het park is voorzien van een uitstekende infrastructuur. Plitvice Meren biedt de bezoekers kilometers van wandelpaden, meestal in de vorm van verhoogde houten bruggetjes die zich boven de wateroppervlaktes van de meren bevinden. Deze kronkelende paden verbinden de verschillende oevers met elkaar. In aanvulling hierop kan men bepaalde gedeeltes van de routes afleggen met een toeristisch treintje en boot. Bijna elke touroperator en lokale toeristenbureau’s organiseren tochten naar het gebied.

Nationaal Park Plitvice heeft een rijke flora en fauna, naaldbomen (22%) en beuken(74%) vormen de overgrote meerderheid in het prachtige bos.

De Čorkova baai van de Plitvice Meren is het mooiste woud van de Dinarides. Het betreft een gebied van 79,50 hectare groot dat zich volledig onder natuurlijke omstandigheden ontwikkelt, zonder enige menselijke invloed. In Čorkovoj baai bevinden zich de echte reuzen van het bos, waaronder sparren hoger dan 50m met een doorsnede van ong 140 cm. Het wildbestand in het park is zeer groot met herten, wilde zwijnen, lynxen, dassen, vossen, wolven en beren. De laatste 2 zijn tijdens zonsopkomst en in de avondschemer het actiefst. In het park komen meer dan 140 soorten vogels voor, vrijwel elke roofvogelsoort die in Kroatië voorkomt bevindt zich evenwel in het park. 30% van de totale Kroatische vlinderpopulatie bevindt zich in het nationaal park Plitvice.

Plaats een reactie