Vakantie Slavonië

Slavonië, gelegen in het meest oostelijke deel van Kroatië, is een van de vruchtbaarste gebieden van Europa en wordt ook de graanschuur van Europa genoemd.

Gevormd door de scheppingskracht van de machtige rivieren de Drava, de Donau, de Sava en de Ilova is Slavonië een vruchtbaar stuk aarde dat al meer dan 8.000 jaar bewerkt wordt. Brede gouden graanvlakten die uit de vruchtbare Pannonische vlakte tevoorschijn komen, sterke rivierstromen, ondergelopen gebieden met honderden jaren oude bossen van de machtige zomereik zijn kenmerken van het landschap van Slavonië. 370 miljoen jaar geleden werd het oudste stuk aarde van dit deel van het continent uit de Pannonische Zee omhoog geduwd, tegenwoordig de massieve bergen van Papuk, dat tot natuurpark is uitgeroepen.

Oude tradities zijn hier goed bewaard gebleven en worden nog steeds in ere gehouden. Traditionele klederdracht is nog steeds in ieder huis te vinden en heerlijke familierecepten worden van generatie op generatie doorgegeven. De grootste stad van Slavonië is de stad Osijek waar het beroemde fort Tvrđa dominant aanwezig is. Osijek is een bruisende studentenstad die 2 Kroatische Nobelprijswinnaars heeft voortgebracht: Ruzicka en Prelog.

In Slavonië bevinden zich vele kastelen, het paleis in Pozega, het kasteel Pejacevi in Nasice, de barokke gebouwen Prandau Mailath en Prandau Normann in Valpovo en Donji Miholjac, het barokke kasteel Eltz in Vukovar, het renaissance kasteel Odeschalchi in Ilok. In Ilok vindt ieder jaar de beroemde stoeterij van Lippizaners plaats, de Lippizaners worden hier sinds 1806 gefokt.
Boven de stad Slavonski Brod is het tevens het het grootste barokke fort uit de 18e eeuw dominant aanwezig.

Wandelen door het oude stadsdeel van Osijek, rondtrekken door de autochtone dorpen van de regio Baranja en het Natuurpark Kopacki rit, bergbeklimmen of genieten van thermale bronnen zijn enkele aanraders tijdens een verblijf in het mooie Slavonië.

Plaats een reactie