Raften in Kroatië

Op de stroomversnellingen van de rivieren in Midden-Kroatië en Dalmatië kan men uitstekend raften en kajakken tijdens een actieve vakantie in Kroatië. De verschillende rivieren hebben verschillende moeilijkheidsgraden en zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Hieronder staan de beste locaties beschreven voor liefhebbers van deze sporten.

Cetina rivier

Het waterniveau van de Cetina rivier is geregeld door een elektriciteitscentrale, hierdoor is de rivier het gehele jaar door bevaarbaar. De ravijn van Cetina heeft een interessante mediterrane vegetatie. De bovenste ravijn, boven Gubavica is geschikt voor kajakken, terwijl het onderste stroom ideaal is voor rafting. Het restaurant „Radmanovi Mlinci“, gelegen op 6 kilometers stroomopwaarts van Omis, is de uitvalsbasis van alle wildwater liefhebbers.

Dobra rivier

Dobra, met de bekende Buk en zijn wilde water, werd de Dobra rivier meest gebruikt door wildwater liefhebbers voor het uitoefenen van hun passie tot het gebied werd overspoeld door de bouw van een waterkrachtcentrale. Beide zijden van de ravijn van Dobra zijn begroeid door dichte bossen.

Het meest interessante deel van de rivier is stroomafwaarts van de dam Gojak. Het is ideaal voor raften en kajakken, echter is het water te wild voor de kano. De uitvalsbasis van de wildwatersporters is de „groene hoek“ op Mreznica.

Mreznica rivier

Mreznica is dichtbij de rivier Dobra gelegen, maar totaal verschillend. Het is geweldig voor raften en kajakken, maar ook geschikt kanoën. Mreznica is interessant vanwege de sprongen vanaf vele watervallen waarvan sommige zelfs 10 meter hoog zijn.

Una rivier

Het waterpeil in de Una rivier is het hoogst tot en met juni. De rivier is geschikt voor raften, kajakken en zeer goed om te kanoën. Het mooiste gedeelte van de rivier is de 20m hoge waterval Strbacki Buk naast Loskun op de grens met Bosnië en Herzegovina.

Zrmanja rivier

De Zrmanja rivier stroomt door een van de mooiste ravijnen van Europa, met prachtige rotsformaties van ong 200m hoog, schitterende watervallen, kristalhelder en drinkbaar water.

Tot en met juni is de rivier geschikt voor rafting, daarna zakt het waterpeil en wordt het een adembenemende omgeving om te kajakken en kanoën. Voor watersportliefhebbers is Zrmanja een echte aanrader waarbij genieten gegarandeerd is!

Plaats een reactie