Supetar

Het schilderachtige Supetar, rijk aan toeristische tradities, is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Dalmatië. Supetar ooit gesticht door de Romeinen, de enige stad op het eiland Brac met ongeveer 3000 inwoners, is gelegen in het noorden van Brac tegenover Split. De gemeente Supetar omvat ook de plaatsen Splitska, Skrip en Mirca.

Het centrum is veelal autovrij, met veel horecagelegenheden, winkels, discotheken en sportmogelijkheden. Het oude centrum bevindt zich aan de oude haven en is zeer sfeervol. De stranden zijn overwegend kiezelstranden die langzaam in de zee dalen, de zeebodem is van zand waardoor het strand uitermate is geschikt voor kinderen. Met een veerboot verbinding naar Split, die in de zomermaanden bijna elk uur vaart is Supetar uitstekend bereikbaar.

In de omgeving van Supetar zijn er vele mooie stranden, evenals ongerepte natuur. Het aanbod van accommodaties is groot, o.a. appartementen, villa’s en hotels. Voor liefhebbers van een actieve vakantie zijn er diverse sportfaciliteiten voor tennis, voetbal, basketbal, duiken en vele anderen activiteiten.

Vanuit Supetar zijn georganiseerde excursies mogelijk naar het eiland Hvar, Vis en naar het vasteland te Brela, Trogir, Sibenik en Split, Tevens kan men de prachtige natuurlijke bezienswaardigheden op de berg Biokovo bezoeken, raften op rivieren, of een excursie plannen naar de rivieren Cetina en Krka.

De meest populaire historische bezienswaardigheden zijn de kerk van de Aankondiging van Maria (crkva Marijina Navjescenja) met museum, naast de kerk zijn zeer oude mozaïeken te bezichtigen. De huidige kerk in Supetar is gebouwd op de fundamenten van de basiliek van Sv. Petar, naar wie deze stad is vernoemd. Het prachtige mausoleum ligt in Supetar baai, naast het mausoleum liggen sarcofagen en de resten van de Romeinse “villae rusricae”.

Plaats een reactie