Eiland Brac

Het eiland Brac in Kroatië, behoort tot de eilanden van Centraal- Dalmatië en is een van de grootste onder de Dalmatische eilanden. Brac is ongeveer 40 km lang, gemiddeld 10-12 km breed en heeft een totale oppervlakte van 395 km2 en is tevens het hoogste eiland van de Adriatische Zee.

Brac is gescheiden van het vasteland door het Brac kanaal (maximale diepte 78 m) en is 6-13 km verwijderd van het vasteland, waar Split zich bevindt, de grootste stad op de oostelijke Adriatische kust. In het westen is Brac gescheiden van het eiland Solta door de nauwe waterweg genaamd de deuren van Split, en in het zuiden van het eiland Hvar door het Hvar kanaal (diepte 91 m).

De kustlijn is zeer afwisselend met vele inhammen en baaien waar zich vele kleine strandjes bevinden. De meeste stranden zijn kiezelstranden, maar er zijn ook enkele zandstranden, zoals in het noorden Vela luka bij Supetar en Lovrecina.

In het zuiden bevindt zich de bekende Zlatni rat bij Bol, een van de mooiste en bekendste stranden van Kroatië. Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte pijnboombossen, vruchtbare dalen met olijf- en wijngaarden, en dalen waar zich vele kuddes schapen en geiten bevinden. Door het bergachtige landschap op het eiland heeft men vaak een prachtig uitzicht over deze dalen en over de Adriatische kust. De noordzijde van Brac biedt een schitterend uitzicht op het Dalmatisch massief wat zich op het vaste land van Kroatië bevindt.

Brac behoort tot een van de zonrijkste gebieden van Kroatië met ong 2700 zonuren per jaar, 9 tot 12 uur zon per dag in de zomer en ong. 4 uur zon in de winter. De gemiddelde temperatuur in de zomer bedraagt 25C en in de winter 9C, waardoor het bijna het gehele jaar door een aangenaam klimaat heeft. De zee rondom Brac is heel helder en leent zich uitermate goed voor snorkelen en duiken.

Het zicht onder water reikt ver en er is een rijke flora en fauna aanwezig. De aangename zeebries die er iedere middag is zorgt ook voor ideale omstandigheden voor windsurfers, daarnaast zijn er meer dan voldoende watersportmogelijkheden en faciliteiten op het eiland.

Het eiland staat bekend om de unieke witte steensoort van topkwaliteit waarvan vele paleizen werden gebouwd (o.a. het Witte Huis in Washington en de kathedraal van Sibenik), tevens bevindt zich op het eiland de enige steenhouwersschool in Kroatië.

Het eiland Brac is heel goed te verkennen met de auto of de fiets dankzij de goede wegen en vele fiets-scooter-auto- verhuurbedrijven. Er loopt een centrale weg van west naar oost over het eiland, waar alle wegen naar de kustplaatsen weer op uitkomen. Fietsen wordt afgeraden als men niet getraind is of een slechte conditie heeft, door het grote hoogteverschil zijn er hellingen van 10-14% aanwezig. De rechtstreekse veerboot vanuit Split meert aan bij de oude plaats Supetar, waar zich enkele goede stranden bevinden.

In de avonden heerst op het eiland een gezellige en romantische drukte, de straten langs de havens zijn veelal afgesloten voor verkeer waardoor het ideaal is om heerlijk langs het water te wandelen en te genieten van de mediterrane sfeer die het eiland ademt. Daarnaast zijn er vele restaurants, cafe’s, discotheken, pizzeria’s, markten en souvenirwinkels aanwezig.

De plaatsen op dit eiland zijn;

  • Bol
  • Sutivan
  • Milna
  • Supetar
  • Mirca

Plaats een reactie