Stari Grad

Stari Grad (oude Pharos) in Kroatie is gelegen aan het eind van de vier nautische mijl lange baai aan de noordkant van het eiland Hvar. De stad is omringd met wijngaarden, olijfbomen en dennenbossen.

Stari Grad is een modern toeristisch centrum, met een verscheidenheid aan accommodaties (hotels, appartementen, kamers, campings en bungalows), lokale specialiteiten aangeboden in de restaurants en wijnkelders, sport-en recreatiemogelijkheden (tennis, basketbal, voetbal en jeu de boules met inbegrip van watersport surfen en duiken).

De zomermaanden bieden tal van culturele en sportieve evenementen: De Zomer van Stari Grad, concerten, recitals en shows. Stari Grad is gastheer van de International Summer Music School in juli en augustus. De eerste zondag in september trekt veel zwemmers op de Faros Marathon, de internationale Kroatië cup in lange afstand zwemmen.

De omringende zee staat bekend om haar rijke flora en fauna, en de stranden bestaan uit rots en kiezels. Kleinere stranden zijn gelegen in de baaien.
De belangrijkste stranden in Stari Grad, zijn:
Lanterna – het stad strand 800 m van het centrum van de stad gelegen.
Maslina – een zanderige baai, die vlakbij de haven is gelegen.
Paklena, Baba, Zavala en Zukova – kiezel-en rotsstranden, die zijn gelegen op een schiereiland Kabal dat een diepe baai van Stari Grad sluit. Een zwembad resort dat gelegen is onder een hotelcomplex in Stari Grad biedt goede zwemgelegenheden.

Stari Grad (Oude Stad) is de oudste plaats op het eiland, gesticht door de Oude Grieken in 385/384 voor Christus. Op het moment van de Romeinse kolonisatie heette de stad Pharos en was tot 1278 belangrijkste stad van het eiland Hvar. De Griekse stad bleef begraven onder de huidige Stari Grad en slechts enkele fragmentarisch architectonische overblijfselen geven de oorspronkelijke indeling weer, zoals sommige delen van de 11 meter lange Griekse muren. Deze muren zijn een onderdeel van de noordelijke stadsmuur, terwijl het oostelijke muren net zichtbaar zijn achter de kerk van St. John. De stenen blokken van de stadsmuren werden opgenomen in de grondslagen van de klokkentoren, dit was de plaats was waar de hoofdingang van de stad was.

Stari Grad is de stad van culturele monumenten. De meest bekende zijn: de kerk van St. John (gebouwd op de antieke fundamenten van de tweeling basiliek uit de vroeg-christelijke kerk – 5de/6de eeuw), de kerk van St. Jerome (middeleeuwse kapel), de kerk van St. Nicolas (gebouwd in de 14e eeuw), resten van de kerk van St. Lucia (uit de 15e eeuw – in 1571 verwoest door de Turken), de kerk van St. Roch (gebouwd door Petar Hektorovic in de 16e eeuw), de kerk van St . Peter en de Dominicaanse klooster (in dit klooster is een museum gevestigd met de oudste stenen inscripties op Kroatische bodem, veel archeologische vondsten uit Pharos evenals andere kostbare dingen), de parochiekerk van St. Stephen (gebouwd in 1605) en het  kasteel Tvrdalj (versterkte burcht van de dichter Petar Hektorovic).

Plaats een reactie