Eiland Korcula

Korcula in Kroatië, met een oppervlakte van 270 km2, is 46.8 km lang en 5,3 tot 7,8 km breed. Het Centraal-Dalmatische eiland is parallel gelegen met het nabijgelegen vasteland in de west-oost richting en is gescheiden van het eiland Hvar door het kanaal van Korcula.

Het kanaal van Peljesac, 1.270 m breed op het smalste punt, scheidt het eiland Korcula van het Peljesac schiereiland. De kustlijn van het eiland Korcula is 182 km lang, de kusten van de nabijgelegen eilandjes tellen daar nog eens 54 km bij.

Het eiland Korcula heeft een zeer ingesprongen kustlijn met een groot aantal baaien en inhammen. De noordelijke oever is vrij laag en gemakkelijk bereikbaar met verschillende natuurlijke havens Korcula, Banja, Racisce, Vrbovica, Babina, Prigradica. Deze havens zijn goed beschut tegen de jugo en oostelijke winden.

De zuidelijke oever is meer ingesprongen en steil, met kliffen die tot 30 m uit de zee rijzen. Er zijn vele baaien en havens te vinden die beschut zijn tegen de noordelijke winden: Zavalatica, Rasohatica, Orlandusa, Pavja Luka, Pupnatska Luka, Prizba, Grscica, Brna. Op het eiland zijn ook de steden van Vela Luka, Blato en de kustdorpen van Lumbarda en Racisce gelegen, en in het binnenland Zrnovo, Pupnat, Smokvica en Cara.

Zoals de meeste van de Kroatische eilanden is Korcula genaamd door de oude Grieken, die gaven het eiland de naam Korkyra Melaina (‘Zwarte Corfu’) dankzij de donkere en bosrijke uitstraling met dichte bossen met aleppo dennen, cipressen en eiken. Korcula is in de 6e eeuw voor Christus het eerst bewoond, op de plaats van het huidige Vela Luka.

Het eiland Korcula is een unieke combinatie van prachtige natuur, duizenden jaren van de culturele traditie en modern toerisme. Tal van prachtige stranden en baaien, luxe hotels en zomerhuizen, eeuwenoude olijfbomen en wijngaarden, schilderachtige pittoreske stadjes en dorpen op het eiland, die lijken alsof de tijd er heeft stilgestaan trekken toeristen uit de hele wereld naar dit eiland.

Dankzij de gunstige ligging kunnen bezoekers van Korcula de omgeving van Dubrovnik, het eiland Mljet met het nationale park, de Makarska Riviera, de UNESCO stad Mostar en Neretva delta bezoeken. Goede veerverbindingen met het vasteland en andere eilanden, bieden tal van mogelijkheden voor degenen die Midden-en Zuid-Dalmatië willen verkennen.

De plaatsen op het eiland Korcula zijn;

  • Blato
  • Korcula (stad)
  • Lumbarda
  • Pupnat
  • Vela Luka

Plaats een reactie