Lumbarda

Lumbarda is kleine vissersplaats, gelegen op het oostelijke deel van het eiland Korcula, ongeveer 5 kilometer van de stad Korcula. De plaats, omgeven door grote zanderige wijngaarden, is gebouwd rond een kleine baai tegen de hellingen van de omliggende heuvels. Lumbarda heeft een schilderachtige omgeving van dennenbossen en olijfgaarden. Daarnaast omgeven fijne, rustige zandstranden Lumbarda.

In de 16de eeuw werd het plaatsje een vakantieoord voor de rijken uit Korcula, wat goed terug te zien is in de aanwezigheid van de traditionele luxe zomerresidenties in de omgeving van Lumbarda. Er zijn enkele hotels in Lumbarda evenals verschillende campings, particuliere pensioenen, restaurants, winkels en een kleine jachthaven.In verschillende tavernes en herbergen in Lumbarda kan men genieten van traditionele gerechten, vooral verse gegrilde vis op smaak gebracht met olijfolie en begeleid door de lokale witte wijn is een aanrader.

De Sveti Rok parochiekerk is gelegen op de Vela Glavica heuvel in het midden van de oude Lumbarda, er zijn verschillende kleine oude kapelletjes in het dorp zelf: St Bartul, St Peter, De Geboorte van de Maagd (Mala Gospa). De kerk van het Heilige Kruis (Sv. Kriz) uit 1774, met een kenmerkende veranda aan de voorkant is omgeven door wijngaarden.

Plaats een reactie