Eiland Murter

Murter is één van de vele eilanden van Kroatië. Met 19 km ², is Murter het grootste eiland in de Sibenik archipel en is bereikbaar via een ophaalbrug over het Murter kanaal.

Het landschap op Murter is heuvelachtig met karstverschijnselen en landbouwgrond is schaars, maar er zijn olijf-, vijgen-en amandelboomgaarden, plus tal van wijngaarden. Murter is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan nationaal park Kornati. Murter is het dichtstbijzijnde eiland naar de Kornati, veel bewoners bezitten land op Kornati. Er zijn vijf nederzettingen op het eiland Murter.

Het belangrijkste dorp is Murter gelegen in het noordwesten, ten noorden van Murter zijn de resten van Romeinse huizen met water reservoirs te bezichtigen. Langs de steile en grillige zuidkust is de Slanica baai gelegen met ondiep water en een zandbodem, omzoomd door pijnbomen en olijfbomen. Hierdoor is het strand populair bij gezinnen.

Een andere goede strandplek is het dorp Tisno dat twee mooie grenen-omrande stranden bezit. Ten zuiden van Tisno is Jezero gelegen, met een kleine haven. Hoewel vernoemd naar de meren (jezero) dat zich vormt na een regenbui, komen de meeste bezoekers voor het mooie strand. In het noordoosten is het dorp Betina gelegen met een mooi zandstrand en een jachthaven. Het is een traditioneel vissersdorp en er zijn boten te huur.

Plaats een reactie