Nationaal Park Kornati

Nationaal Park Kornati in Kroatië, bevindt zich in het centrale deel van de Adriatische Zee, tussen Zadar en Sibenik. Nationaal park Kornati is een archipel bestaande uit 140 onbewoonde eilanden, eilandjes en klippen. Dit zorgt ervoor dat het park de meeste inhammen/ baaien heeft in het Middelandse- Zeegebied. De gemiddelde jaar temperatuur is 16° C. Kornat is het grootste eiland van het park en beslaat twee derde van de oppervlakte van het park, met een lengte van 25,2 km en een breedte van 2,5 km. Het park heeft een rijke flora en fauna, zowel boven als onder water. Kornati werd in 1980 uitgeroepen als nationaal park, waarvan de huidige grenzen een oppervlakte van 220 km² bestrijken. Hiervan is 25% land en 75% zee, het park wordt dan ook beschouwd als een van de mooiste en rijkste onderwaterwerelden van Europa.

De “kronen” verwijzen naar de prachtige witte verticale kliffen met zicht naar de open zee. De kronen zijn het beste resultaat van een lange geologische proces dat hun geduldig heeft gevormd. De langste “kroon” is 1350m breed (eiland Mana) en de hoogste schiet verticaal 82m uit de blauwe zee omhoog (eiland Klobucar). De witte kronen verdwijnen in de blauwe zee en bieden onder water ook een prachtig aanzicht. De diepste “kroon” reikt tot 90 m onder water (eiland Piskera). Een nieuwe dimensie gaat onder water open voor duikers, dit is een van de geheimen van de kronen van Kornati. Er zijn zeven duikzones binnen het nationaal park Kornati om de sensationele onderwaterwereld te ontdekken. Duiken is alleen toegestaan binnen de duikzones, in groepen en onder begeleiding van een gids van een duikschool met vergunning voor het duiken in NP Kornati.

De grijze havik en de gierzwaluw zijn slechts enkele van de bewoners die van de toppen van de kronen hun thuis hebben gemaakt. U kunt de kronen van een afstand bezichtigen, want klimmen is hier niet toegestaan. Er zijn echter in het nationaal park Kornati verhoogde uitkijkpunten die minstens geëvenaarde uitzichten bieden.

Metlina is het hoogste en meest indrukwekkende uitkijkpunt in het park met een hoogte van 237m. Opat en Litnji vrh bieden een prachtig uitzicht op de zee richting Murter of de andere zijde van de Kornati eilanden. Otocevac biedt uitzicht op bijna de hele regio van het nationaal park wat een prachtig aanzicht vormt. Het is onmogelijk om een bepaald uitkijkpunt als het mooist te bestempelen, ze zijn allemaal uniek en zullen allemaal een ander gevoel van opwinding en bij de bezoekers brengen. Daar het park bijna volledig privaat eigendom is, mag u niet afwijken van de paden en dient men voorzichtig om te gaan de omgeving.

Een bezoek op de Illyrische ruïnes, de oudste bouwwerken op de eilanden, gelegen op hoge grond op de eilanden Kornat en Zut bevestigen dat de eilanden al heel lang bewoond waren. Als getuige van de Byzantijnse periode kan men Turet bezichtigen, een fort op het eiland Korant dat gebouwd werd in de 6e eeuw. Het fort moest bescherming bieden aan schepen in de Adriatische Zee. De zoutpannen in de Lavsa baai en de Venetiaanse kerk en kasteel op het eiland Piskera zijn getuigen van de lange historie van de eilanden.

Een bezoek aan de Kornati eilanden is zeker een van de hoogtepunten van een verblijf in Kroatië, tijdens het wandelen op de eilanden of varen tussen de eilanden zal u helemaal opgaan in de tegenstelling van de felblauwe ze en de woeste eilanden. De schoonheid van nationaal park Kornati zal iedere bezoeker ervan overtuigen dat Moeder Natuur werkelijk aan alles heeft gedacht. Wie de tijd neemt om de indrukken op te nemen die de schoonheid die de Kornati eilanden te bieden hebben zal een unieke herinnering hebben.

Volgens de legende, zijn Kornati-eilanden gemaakt uit een aantal overgebleven stenen die God bij de schepping van de wereld had gebruikt. Hij gooide ze in de zee, keek er naar en kwam tot de conclusie dat er niets meer veranderd moest worden.
Dagelijks worden er excursies georganiseerd naar de Kornati eilanden vanuit verschillende kustplaatsen.

Plaats een reactie