Komiza

Voor vakantiegangers en bezoekers is Komiza een terugkeer naar de oude tijden met een prachtige sfeer, gecombineerd met een modern toeristisch aanbod. Er zijn is goede restaurants, avontuurlijke reisbureaus, festivals en een hotel aanwezig. Daarnaast is accommodatie is beschikbaar in particuliere appartementen, kamers of pensions.

Komiza is het uitgangspunt voor een bezoek aan de blauwe grot van Bisevo. Het is een zeldzaam fenomeen van natuurlijke schoonheid. Tussen 11 uur en 12 uur dringen de zonnestralen door tot de grot via een ingang onder de zee. Hierdoor breken de lichtstralen op een unieke manier en vormt zich een onwerkelijk licht in de grot. Het water schittert en schijnt op de rotsen bij een diepte van 16 meter.

Komiza, een stad en haven aan de voet van de heuvel Hum (587 m), aan de westkust van het eiland Vis, is een plek met een rijke geschiedenis sterk gehecht aan de zee. De meeste historici zijn het erover eens dat Komiza ongeveer 850 jaar oud is. De bewoners zijn meestal vissers en tot nu toe heeft Komiza nog steeds de uitstraling van een klein vissersdorp met stenen huizen gebouwd in een eerste rij aan de zee.
Aan het mooiste strand in Komiza is er een kleine renaissance kerk bekend als Gusarica (de piratenvrouw).

De kerk werd gebouwd aan het eind van de 16e eeuw en komt samen met een legende. In de 16e eeuw werd  Komiza aangevallen en verwoest door de Spaanse piraten van Catalonië. De kapel aan de kust werd leeggeroofd en verbrand samen met het grootste deel van Komiza. Het piratenschip werd daarna tot zinken gebracht door een storm en alle piraten overleden, de schat bleef op de bodem van de zee liggen en alleen het gestolen schilderij van de Maagd Maria bleef bewaard. De golven namen haar volgens de legende mee naar het strand aan de voorkant van de verbrande kerk, die weer werd herbouwd..

Tijdens de Venetiaanse overheersing op het eiland Vis werd in 1585 een toren gebouwd ter verdediging van de stad tegen de aanhoudende aanvallen van piraten. De toren is tegenwoordig verbouwd tot een museum van de visserij met een doorlopende tentoonstelling van visnetten, gebruikt op de lokale vissersboot genaamd falkusa. Dit type boot is erkend als het symbool van Komiza en is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Plaats een reactie