Vis

De stad Vis is gelegen in het noordoostelijke deel van het eiland Vis in een goed beschermde baai. Vis ontwikkelde zich uit de voormalige nederzettingen Kut en Luka, die een entiteit in de 16e eeuw werden door de bouw van de kerk Gospa od Spilica.

De dorpen van de oostelijke kant van het eiland, zoals: Zenka, Milna, Bargujac, Podstrazje, Podselje, Plisko Polje en Marine Zemlje zijn afhankelijk van de stad. Sinds de Tweede Wereldoorlog was hele eiland was een militair gebied.

Het toerisme op Vis begon sterk te ontwikkelen met de demilitarisering van het eiland in 1989. Veel bezoekers, vooral zeilers, komen steeds vaker naar Vis. Vis heeft de charme behouden van het oude, onweerstaanbare mediterrane leven zonder stress en problemen.

De forten en de stenen overblijfselen getuigen van de duizend jaar oude nederzetting op Vis, terwijl de overblijfselen van een theater gebouwd op de funderingen van het Franciscaner klooster op het schiereiland Prirovo, antieke thermen of de Hellenistische begraafplaats, bevestigen dat Vis een van de oudste stedelijke centra in Kroatië is. De stad Vis, de antieke Issa, werd opgericht door de tiran van Syracuse Dionisius de Oudere circa 397 voor Christus als basis voor de Griekse kolonisatie van de Adriatische Zee. De nederzetting van Dionisius was gelegen in het deel van de stad, die nu Gradina wordt genoemd op het schiereiland van Prirovu.

In de Hellenistische tijd was Vis zo krachtig dat het zijn eigen kolonies gevestigd had op de locaties van de huidige steden Trogir, Stobrec en Lumbarda op het eiland Korcula. Veel archeologische overblijfselen getuigen van de ontwikkeling van Vis. Het mooiste voorbeeld van de antieke kunst op Vis is te bezichtigen in de archeologische collectie van het Museum van de Vis, die is gelegen binnen de vesting Batarija: het bronzen hoofd van de godin Artemida is hier het pronkstuk.

Daarnaast zijn er andere waardevolle antieke werken zoals, keramische vazen in verschillende vormen, schepen, en vooral een verzameling van amforen, die werden gevonden in de zee bij de stad Vis. Een bijzondere archeologische vondst zijn de Hellenistische grafstenen gevonden in het gebied van de stad Mrtvilu aan de westelijke zijde van het huidige sport-terrein.

Dankzij de vruchtbare gronden en het milde klimaat is wijnbouw is de belangrijkste activiteit van de lokale inwoners sinds de antieke tijden. De rijke visgronden in dit deel van de Adriatische Zee hebben bijgedragen aan de eeuwenoude vistradities.

De stad Vis heeft een rijk cultureel-monumentaal erfgoed in de vorm van zomerresidenties, forten en paleizen uit verschillende eeuwen. Naast het Franciscaanse klooster beginnend bij Kut, dat zich op het zuidoostelijke deel van de haven en de baai bevindt, zal men ook langs het paleis van Jachin, het paleis van de dichter Petar Hektorovic, Petrinovics paleis, het huis waar een van de beste Kroatische schrijvers Ranko Marinkovic werd geboren, Prdvarics paleis en Gazarovics paleis komen en kunnen bezichtigen. Vervolgens kan men het paleis van Gariboldi en de beroemde Vila Kaliopa, en de Oostenrijkse vesting Batarija bezichtigen. Bij de haven bevinden zich de paleizen van Mardesicev, Radosijev, Vukasinovic-Dojmijev, het Tramontana paleis en de toren Perasti. Buiten de stad zijn er de Engelse forten Terjun, Fortica en Velington.

Op gebied van sacrale architectuur en kunst in het bijzonder de pre Romaanse kerk van St. Jurje  bijzonder de moeite waard (St. George is de beschermheilige van de stad en wordt gevierd op 23 april) in de baai met dezelfde naam in de omgeving van de Czechvilla en de kerk van St. Marija in Podselju – het spirituele centrum van het eiland, waar de inwoners van Vis pelgrim op Maria Hemelvaart houden. Onder de sacrale bezienswaardigheden zijn de de kerk van St.Ciprian en Justine in Kut, de Kerk van Gospa od Spilica, en het Franciscaner klooster op het schiereiland van Prirovo de mooiste en belangrijkste.

De stad biedt verschillende sport-activiteiten. Er is een goed uitgerust sport-en recreatiecentrum met tennisbanen, een basketbal-en voetbalveld. Tevens zijn er een zeil- cricket- en paragliding club in Vis en 2 duikcentra. Daarnaast is het mogelijk om te  bergbeklimmen en fietsen.

De stad Vis biedt accommodaties in particuliere woningen in hotels. De restaurants in de stad hebben een uitstekende keuken met allerlei specialiteiten, en de tavernes / konobas die een verlengde zijn van de huishoudens op het platteland buiten de stad bieden traditionele gerechten aan, zoals traditioneel vers gebakken brood,  vis en sardines op de grill.

Gedurende het jaar zijn er een heleboel interessante evenementen in de stad, in het bijzonder het Oud & Nieuw feest in de open lucht, het carnaval en het Internationaal Festival van de amateur-theater in mei, de Culturele Zomer van Vis met concerten en theater tijdens de zomermaanden en een zeilregatta in oktober.

Aan de zuidelijke kust van de stad Vis bevinden zich een reeks van rustige en schilderachtige baaien – Rukavac, Stiniva, Milna, Srebrena, Rudo, Travno , met uitzonderlijk mooie stranden. Nabij de zuidelijke kust van het eiland, is er een reeks van zachte, kleine eilanden en eilandjes met hun rotsen, stranden en grotten, die zeer aantrekkelijke bestemmingen voor de dagelijkse excursies zijn.

Plaats een reactie