Nationaal park Krka

Nationaal Park Krka in Kroatië, bevindt zich in het achterland van Sibenik, gelegen temidden van het ruwe karstlandschap is het een ware groene oase. De bron van de rivier Krka bevindt zich op de berg Dinara vlakbij Knin en stroomt richting de Adriatische Zee over een lengte van 72,5km, met een hoogteverschil van 242m, om vervolgens via het Prokljansko meer 10km verderop bij Sibenik uit te monden in de zee.

De rivier Krka vormt op haar weg naar de Adriatische Zee met 7 grote watervallen het mooiste karstfenomeen van Kroatie. Bilisica buk, Manojlovac slap, Rosnjak, Miljacka slap, Roski slap en Skradinski buk zijn de watervallen die Krka slingerend door het ruwe landschap vormt. De rivier vormt daarnaast talrijke meren en stroomversnellingen. In 1985 is de de loop van de rivier Krka uitgeroepen tot nationaal park dankzij de grote ecologische, educatieve, culturele, wetenschappelijke en recreatieve waarde van het gebied.

Nationaal Park Krka heeft een rijke flora en fauna. Dankzij de geografische ligging en de diversiteit in het landschap waar de rivier doorheen stroomt telt het park 860 verschillende plantensoorten. Deze unieke eigenschap van Krka trekt wetenschappers en bezoekers vanuit de hele wereld aan. De Zuid-Europese en Mediterrane plantensoorten zijn het meest voorkomend, echter komen er Centraal- Europese, Eurazische en zelfs (sub)tropische plantensoorten voor.

Langs de rivier Krka zijn ongeveer 100 grotten te vinden, waarvan zich er 40 binnen het park bevinden. Meeste van deze grotten zijn ontstaan door het erosie van de rivier Krka op het zachte kalksteen. Vele van deze grotten worden door de fauna van het park bewoond, 18 soorten vleermuizen bewonen de grotten. In de langste grot (Miljacka II) komen in de zomer kolonies van meer dan 9000 vleermuizen voor. Door de beschermde status van nationaal park heeft het park een rijke fauna. Enkele bedreigde diersoorten komen hier voor (otters, wolven, enkele vleermuissoorten en wilde katten) waardoor het park een grote ecologische waarde heeft in Europa.

Nationaal park Krka biedt niet alleen schitterend natuurschoon, maar heeft een grote culturele en historische waarde. Archeologische vindplaatsen, monumenten, kloosters en een ethnodorp zijn belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden. Naast de archeologische overblijfselen uit de Romeinse tijd bevinden zich langs de oevers van de rivier Krka enkele Kroatische vestingen en forten uit de 14e eeuw. Deze forten waren naast een verdedigingsbolwerk belangrijke leef-en handelscentra. Van de 30 watermolens die zijn teruggevonden langs de rivier zijn de watermolens bij Skradinski buk het best bewaard en volledig gerestaureerd. In de 14e en 15e eeuw waren deze watermolens voor de gehele Adriatische kust van belang, hier werd het graan gemaald uit vele steden ,van Dubrovnik tot Istrië.

De watervallen van Skradinski buk zijn de meest spectaculaire van het park, over een lengte van 800m valt het water over 17 cascades naar beneden. enkele watervallen van de Skradinski buk zijn meer dan 100 meter breed. Dit natuurschoon is prachtig te bezichtigen vanuit de verschillende uitkijkpunten. Tevens is het mogelijk om onderaan de waterval te zwemmen!

Het kloostereiland Visovac is te bereiken met een 2 uur durende boottocht door een schitterend rotslandschap en indrukwekkende rotsformaties. Op het eilandje Visovac, gelegen midden in de rivier, bevindt zich een 16 eeuws klooster met een interessante bibliotheek en botanische tuin.

De watervallen Roski slap zijn eveneens te bereiken met een boottocht die 4 uur duurt. Tijdens deze tocht wordt op Visovac aangemeerd om vervolgens door te varen naar de hoogste waterval van het park, Roski Slap (25m).

Dagelijks worden excursies georganiseerd naar nationaal park Krka door verschillende touroperators. Het park is gedurende het gehele jaar geopend, waarbij tijdens de regenperiodes de waterstand van de rivier hoger is en de watervallen nog spectaculairder zijn. Nationaal park Krka heeft 3 ingangen: Lozovac, Skradin en Roski slap.

Plaats een reactie