Vakantie Porec

Porec is gelegen op het 400 m lange en 200 m brede schiereiland Sv. Nikola dat zich uitstrekt naar het eiland voor de kust. Porec is een klein stadje in Istrië in het midden van een uitgestrekt gebied van vakantieresorts en hotels.

Porec heeft de grootste toeristische infrastructuur van Kroatië, waardoor het in de zomermaanden een zeer populaire vakantiebestemming is aan de Kroatische kust. Met de gezellige drukte en vele activiteiten die worden georganiseerd is het geen plek voor bezoekers die rust zoeken. Het is er juist heel erg levendig!

Ten noorden van de stad bevinden zich grote hotelcomplexen, ten zuiden van de stad zijn Bruio, Plava Laguna (Blauwe Lagune) en Zelena Laguna (Groene Lagune) echte toeristen “dorpjes” met tal van voorzieningen. Er zijn ook zeer veel water- en andere sportvoorzieningen aangelegd in de regio waardoor de aantrekkingskracht van Porec alleen maar is toegenomen.

Tijdens verschillende verkiezingen, al enkele jaren georganiseerd door de Kroatische media en het Kroatisch Verkeersbureau, wordt Porec op de 1e plaats gekozen. Dit is bereikt door de wederzijdse inspanningen van de hotels en stedelijke autoriteiten.

Het toerisme in Porec is meer dan zon, zee en een perfecte toeristisch imago.

De stad investeert veel in het behouden van de historische waarden, wat terug te zien is in het schitterend onderhouden historische centrum. Musea en galerieën zijn te vinden in de meest waardevolle stadspaleizen, waarvan velen woningen waren van de vroegere adel. Vele bezoekers wandelen door de straten die aangelegd zijn tijdens de Romeinse tijd.

Een deel van de stadsmuren en torens zijn goed bewaard gebleven, in de vijfhoekige toren bevindt zich een restaurant en in de ronde toren een pub. Naast de Basiliek, is het mogelijk om Euphrasius’ bisdom te bezoeken, geopend in het jaar 2000 als een architectonisch monument en de kerkelijk museum.

Alles in de oude stad van Porec is een toeristische podium en een geweldige plek om te ontspannen en genieten. De oude Decamanus, de hoofdstraat van de oude stad, is een perfecte boulevard in de zomer.

Er is altijd iets gaande wat de aandacht trekt: jazz in de oude stenen tuin of een klassiek concert in de Basiliek, zomerse cocktails op het oude Marafor plein, of gewoon kijken naar de genietende mensenstroom. Waar men ook is in de oude stad, alles heeft een unieke charme, het pulseert met zowel oude en moderne tijden. Sommige van de straten en pleinen zijn het podium van de zomer Street art.

Porec is verbonden met sport. Veel individuen, landenteams en selecties van verschillende sporten kiezen voor Porec als trainingsplek. Het sportaanbod voldoet aan zelfs de meest veeleisende sporters en is voorzien me meer dan uitstekende faciliteiten. Zo bereidt het Kroatische voetbalelftal zich vaak voor op interlands voor in Hotel Parentium in Zelena Laguna (Groene Baai).

Porec heeft een mild, mediterraan klimaat (warme en droge zomers, milde en aangename winters) met een gemiddeld aantal zonuren van 2388 per jaar. Porec heeft de meeste zonuren in Istrië, 10 uur per dag. Istrië is de grootste groene oase van Kroatië. De kust en de eilanden zijn bedekt met dennenbossen en gemakkelijk herkenbare groene macchia, waardoor de omgeving van Porec heel groen is!

De laagste temperatuur van het zeewater is in maart, variërend van 9,3 C tot 11,1 C en de hoogste in augustus, met 23,3 C to 24,1 C.

De beste stranden in en om Porec zijn in het bezit van een blauw vlag, waardoor de kwaliteit van het zeewater gegarandeerd goed, hieronder staat een overzicht van de stranden met een blauwe vlag:

 • Valeta AC Lanterna
 • Crnika AC Lanterna
 • Galeb AC Solaris
 • FKK Ulika
 • Hotel Laguna Materada
 • Donji Spadici
 • Borik
 • Oliva (S. Nikola)
 • Gradsko kupaliste Porec
 • Brulo
 • Bellevue
 • Galijot
 • Galijot
 • Lotosi
 • Delfin
 • Zelena Laguna
 • Bijela Uvala

Wat is er te zien in Porec?

Sint-Eufrasiusbasiliek

Gelegen in Porec, is deze geweldige basiliek is in 1997 opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO  en een van de top bezienswaardigheden van Kroatië.  Het complex van de 6de-eeuwse Sint-Eufrasiusbasiliek is een van de mooiste voorbeelden van vroegchristelijke Byzantijnse bouwkunst in Europa. Gebouwd tussen 543 en 554 door bisschop Euphrasius in Byzantynse stijl, heeft de basiliek 9 schepen, marmeren zuilen geïmporteerd uit Constantinopel en fijn beeldhouwwerk, een atrium, een achthoekige baptisterium, een voorportaal en een herdenkingskapel met een grondplan in de vorm van een klaverblad.

De meeste bezoekers kijken in verwondering naar de schitterende Byzantijnse mozaïeken in de apsis. Op de top staat Christus afgebeeld op zijn troon zitten boven zijn 12 apostelen. In de koepel is Maria gezeten op een hemelglobe omringd door engelen. Aan de linkerkant is bisschop Euphrasius met een model van de basiliek in zijn hand afgebeeld.

De 13e-eeuwse overkoepeling boven het altaar, het gotische ciborium, is versierd met in goud gevatte edelstenen. Aan de linkerkant van de ramen is een buitengewone voorstelling van de annunciatie met een gelukzalige Maria. Verder bevinden zich in de kathedraal oude fresco’s, gotische koorstoelen, marmeren Vorintische en Byzantynse kapitelenen, een schilderij van het laatste avondmaal door Palma Vecchio.

Naast de deur is het bisschoppelijk paleis gelegen, tegenwoordig een klein museum dat andere mozaïeken en de oude stenen fragmenten bevat. Een deel van de structuur omvat overblijfselen van de 4e eeuwse kapel, gebouwd door bisschop Mara, waarop de huidige versie werd gebouwd zoals de rechthoekige plattegrond, enkele muren en kolommen en een vroege mozaïek. De kern van het oude bisschopspaleis werd in de 6de eeuw gebouwd en heeft zijn vormen grotendeels behouden als enige bisschopspaleis uit die tijd ter wereld.
Niet te missen het vis mozaïek uit de 4e eeuw. De 15e eeuwse klokkentoren bij de basiliek kan beklommen worden.

Giostra

In een tijdmachine wordt men terug naar het verleden gebracht aan de waterkant van Porec, de boulevard, pleinen en straten vol met adel, ridders, jongleurs, marskramers en drummers, vaandeldragers en straatartiesten. Een 300 jaar oude traditie is tot leven gebracht met Giostra, het historisch festival van Porec, een festival van evenementen en ridderlijke spelen die dateren uit de 18e eeuw. Met concerten, toneelstukken en dansen op authentieke locaties in Porec en haar omgeving  brengt dit festival oude tijden weer tot leven.

Volgens historische gegevens, bewaard dankzij de ridder en burgemeester Bartolomeo Riga, werd een royaal circuit gebouwd in Porec in 1745. De muren en ramen van Porec met uitzicht op het circuit waren versierd met zeldzame decoraties uit die tijd, terwijl de haven omgeven was door overvloedige galjoenen. Wedstrijden tussen acht ruiters, waarvan ieder zijn eigen leider hadden op een paard, vonden plaats onder het toeziend oog van de belangrijkste meesters en de adel.

De beste ruiter werd bekroond met de gebruikelijke cadeau voor de winnaar van Giostra, een pistool van top kwaliteit. Volgens geschriften van burgemeester Riga, moedigden de adellijke vrouwen, nadat de winnaar werd uitgeroepen, een andere race op Saracena aan, terwijl de adellijke heren weddenschappen afsloten. De winnaar van deze laatste race kreeg de gouden Masgalano plaat als prijs.

Men kan ontspannen en toetreden tot de magie van het festival, dat samen met de ridderlijke wedstrijden, een gastronomisch feestmaal biedt. Dankzij de restauranthouders van Porec bevat deze moderne versie een rijk Giostra menu dat men kan vinden in deelnemende restaurants tijdens het festival. Giostra neemt de bezoekers mee naar een wereld van overdadige hoepelrokken, de mysterieuze blikken van adellijke dames, trouwe ridders in harnassen, dappere ruiters en tafels vol met rijke, zorgvuldig gekozen delicatessen, wijnen en desserts.

Noordelijke Toren

Gelegen naast de Peskera baai, ten noordoosten van het hart van de oude stad, werd de toren gebouwd in de 15 eeuw. Vandaag is deze gedeeltelijk bewaard gebleven. Tussen de drie torens, evenals rond het schiereiland, bevonden zich vroeger de stadsmuren. Delen ervan zijn nog steeds het beste zichtbaar tijdens een wandeling langs de noordelijke kant van de stad. De stad werd losgemaakt van het vasteland door een loopgraaf in tijden van dreiging.

Vijfhoekige toren

Gelegen aan het begin van de hoofdstraat, Decumanus, bij de ingang van het hart van de oude stad werd deze toren in het midden van de 15e eeuw in gotische stijl gebouwd.  Op de gevel bevindt zich een reliëf van een Venetiaanse leeuw. Tot de Franse bezetting, waren delen van de stadspoorten bewaard gebleven tot aan de toren.

Canonica

Een monumentaal pand dat werd voltooid in 1251. Sommigen zeggen dat het een van de beste voorbeelden van Romeinse bouw is.

Bullwarks mediaevals

Porec omgeven door muren zal overleven tot de 18de eeuw. De muren opgericht vanaf de 12de tot de 16de eeuw vooral volgen een antieke fortificatie patroon. De torens, bewaard gebleven tot op vandaag, werden gebouwd door een aantal voorname bewoners van Porec: de Vijfhoek door Nicolo ‘Lion in 1447, de Ronde Toren van Francesco Bondulmier in 1473, en de semi-circulaire van Pietro de Mula in 1475.

Istrische Parlament

Oorspronkelijk een gotische Franciscaanse kerk uit de 13e eeuw gelegen tussen het Park Juraj Dobrila en Laginja’s wal. Het interieur van het gebouw werd gemaakt in barokke stijl in het midden van de 18e eeuw. Op het plafond is een barok pleisterwerk met illusionistische fresco’s in medaillons. Tijdens de vorige eeuw werd dit gebouw gebruikt voor vergaderingen van het Istrische Parlement en zelfs vandaag houdt het districtsparlement zijn formele zittingen er.

Vierkante Marafor Plein

In de 1e eeuw was Porec trots op het grootste Romeinse heiligdom in Istrië. Mart’s tempel of de grote tempel was een van de grootste aan de Adriatische Zee. Ten noorden daarvan is er de ruïne van de tempel van Neptunus. Het Marafor plein, het oudste en grootste plein van Porec ligt, een Romeins rechthoekig forum ligt nabij de tempels.

Huis van twee heiligen

De gevel van de kleine Romaanse huis geaccentueerd door twee reliëf figuren van heiligen.

Het Romaanse Huis

Het Romaanse Huis is te herkennen door de buitentrap, een Romaanse biforium en een houten balkon dat werd gerenoveerd in 1930.

De Grote Tempel en van Neptunus

De Grote Tempel gelegen ten noordwesten van de Marafor plein, is een overblijfsel van een oude tempel uit het begin van de 1e eeuw. De Tempel van Neptunus bevindt zich in een park.

Gotisch Huis

In de belangrijkste straat van de oude stad, Decumanus, bevindt zich een huis waar men 2 trifora’s kan bezichtigen. Het Gotische paleis werd gebouwd in 1473 in Gotisch Fiorito Venetiaanse architectonische stijl. In deze periode was Porec welvarend waardoor heel wat rijke families hun woningen mooi en modern maakten. Een aantal van deze paleizen is bewaard gebleven.

Ronde Toren

Staat in de buurt van Narodni Trg (Volksplein), gebouwd in de 2e helft van de 15e eeuw. Het is zeer goed bewaard gebleven en een bezoek aan het terras op de top is mogelijk.

Zuccato Paleis

Het huidige Matija Gubac plein heette vroeger Piazza dei Signori in Venetiaanse tijden, maar slechts een rij van de paleizen aan het plein zijn bewaard gebleven, waaronder een mooi voorbeeld van Gotische en Barokke periodes.

Geschiedenis van Porec

Porec ontwikkelde zich op een klein symmetrisch schiereiland lang voor de komst van de Histriėrs, een Illyrische stam. Vandaag is het centrum van de oude stad gelegen op dit kleine schiereiland. Met de komst van de Histriėrs werd omgeving bewoond en de huidige stad was gevestigd, dankzij een van nature beschutte haven werd een haven gebouwd en kon Porec zich verder ontwikkelen.

Bewaarde documenten van de oude Griekse historici en geografen uit de 6e en 4e eeuw voor Christus maken melding van een klein vissersdorp, en archeologische vondsten vertellen ons over de huizen van de mensen uit oude tijden op de plek van het huidige Porec.

Een Romeinse nederzetting werd gebouwd rond de 2e eeuw voor Christus, die met de natuurlijke haven zich in een militair fort ontwikkelde. De silhouet van de stad is zichtbaar in de geometrisch symmetrische plaatsing van de straten.

De stad Porec heeft deze indeling behouden met de belangrijkste straten Cardo Maximus en Decumanus evenals de centraal gelegen Forum. Porec kreeg de status van stad of municipio status, in de eerste helft van de 1ste eeuw en kreeg de naam Colonia Iulia Parentium.

Tijdens de Romeinse heerschappij in het gebied van Porec werd in de 3e eeuw de eerste bisschop van Porec, bisschop Mavar, een slachtoffer van de christelijke vervolgingen. Na een wrede marteldood is de bisschop tegenwoordig heilig verklaard en uitgeroepen tot de beschermheilige van de stad.

Sindsdien en tot de dag van vandaag heeft Porec de status als een bisdom. In de 4e eeuw werd een vroegchristelijke kathedraal gebouwd op de plek waar bisschop Mavar zijn martelaarschap heeft geleden. Honderd jaar later werd de kathedraal gerenoveerd en in de 6e eeuw gaf de bisschop Euphrasius opdracht tot de bouw van een basiliek.

Deze basiliek is vandaag de dag een wereldwijd bekend gebouw en een ware schat aan architectuur. Sinds 1998 is het geplaatst op de werelderfgoedlijst van cultureel erfgoed door de UNESCO.

Slaven vestigden zich in de 7e eeuw in Istrië, Porec en de omgeving. Porec was een stad sinds de 12e eeuw en het eerste stads statuut dateert van rond het jaar 1250. De langste heerser in Porec werd de Venetiaanse Republiek, die ongeveer 500 jaar over de stad regeerde. Met de val van Venetië kwam Porec onder Oostenrijks bestuur, en na 1805 kwam onder Porec onder Frans bestuur na de verovering door Napoleon.

Van 1815 tot 1918 stond Porec weer onder Oostenrijks bestuur. De reputatie van de stad groeide toen de Oostenrijks-Hongaarse monarchie Porec verklaarde tot de hoofdstad van Istrië en de zetel van de regionale overheid en het Istrische Parlement werd er geplaatst.

Tot het midden van de 20e eeuw viel Porec in handen van de ene naar de andere regering, vorsten en staten. Het gebied van Porec werd geregeerd door Ostrogote, het was de zetel van Frankische overheersing, Aquileiaanse aartsvaders, de Venetiaanse Republiek, Oostenrijk, Napoleon, Illyriërs en het Koninkrijk van Italië. In 1943 werd Porec  samengevoegd tot Kroatië, een deelstaat van Joegoslavië. Kroatië is sinds 1990 een onafhankelijke staat.

Plaats een reactie