Beli

Beli is een van de oudste nederzettingen op het eiland Cres en heeft een prominente rol in het verleden gespeeld.

De nederzetting gebouwd als een acropolis, is gelegen op een 130m hoge heuvel boven de oostelijke kust van het noordelijke deel van het eiland, op de fundamenten van een prehistorische fort. Tegenwoordig is het een typisch, nauw gebouwd, mediterraan dorpje aan zee, rijk aan culturele en historische monumenten. 

Beli, met zijn mooie kiezelstrand en goed beschermde haven, is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Dankzij de mooie bossen van Tramontane in haar omgeving, wordt Beli steeds populairder als een startpunt van lange wandelingen op het platteland.

ECO CENTER “Caput Insulae”, een organisatie die zich inzet voor behoud van de natuur en culturele en historische erfgoed van Cres, bevindt zich in Beli. Met het oog hierop is er een netwerk van eco-educatieve paden aangelegd om het erfgoed van de Tramontana onder de aandacht te brengen. De permanente tentoonstelling ‘Biodiversiteit van de archipel van Cres en Losinj “is te zien in de lokalen van het centrum. Het centrum voert ook het programma van de integrale bescherming van de vale gier.

Bezienswaardigheden in de plaats Beli

* een parochiekerk met een halfronde apsis van een oudere Romaanse kerk, waarin een aantal waardevolle Glagolitische inscripties te vinden zijn

* de Romaanse kerk van St. Maria met een museum

* de gotische kerk met een schip van St. Anthony

* prehistorische stallen bij de ingang van de stad
* een Romeinse brug over de canyon

* een stenen hoofd van koning Abel* ECO CENTER “Caput Insulae”

Plaats een reactie