Cres (stad)

De stad Cres is gelegen in het noordoostelijke deel van een grote en afgeschermde baai met aantrekkelijke stranden op het eiland Cres. De geschiedenis van de stad Cres, teruggaand tot de antieke periode, is zichtbaar in een hele reeks van monumenten.

Het panorama van de hedendaagse Cres is gemarkeerd met de middeleeuwse haven “mandrac”, gotische en Renaissance kerken en kloosters, paleizen van adellijke families  en de resten van stadsmuren. Tijdens de Venetiaanse overheersing  is Cres beperkt gebleven binnen de stadsmuren, de enige gebouwen gelegen buiten de muren waren twee kloosters. De ontwikkeling van de zeevaart en de scheepsbouw in het midden van de 19e eeuw dat bracht daar veranderingen in.

 De stad begon met verspreiden naar het zuiden en westen. Aan het begin van de 20e eeuw werden in Cres toeristen ontvangen in de twee hotels “Miramare”en “Excelsior”. Een meer intensieve ontwikkeling van de toeristische sector begon in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Tegenwoordig is Cres een sfeervolle vakantiebestemming met goede faciliteiten.

Bezienswaardigheden in de stad Cres

* Drie stadspoorten, Bragadina, Marcela en de poort van St Mikulo uit de 16e eeuw

* Een ronde, hoektoren in het noordwestelijke deel van de stad

* De kerk van St Isidor uit de 12e eeuw

* Een aantal gotische, laat gotische en Renaissance kerken, daarvan is de meest opmerkelijke de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw uit de 16e eeuw met een torenklok uit de 18e eeuw

* Gemeentelijke Loggia met een schandpaal

* Een Franciscaner klooster uit ongeveer 1300 met de kerk van St. Franciscus uit de 14e eeuw en een toren klok uit de 18e eeuw

* Een benedictijns klooster uit de 15e eeuw

* De paleis van de familie Patris uit de 15e eeuw met een musem

* Een aantal Renaissance paleizen van adellijke families uit Cres uit de jaren 70

Plaats een reactie