Rab (stad)

Rab, het enige echte centrum van het eiland Rab met een rijk cultureel en historisch erfgoed, is een van de mooiste plaatsen op de Kroatische eilanden met ong 2500 zonuren per jaar. Rab is een typisch middeleeuwse stad omringd door muren, een voormalige Romeinse nederzetting die werd bekroond met de status van de stad door keizer Octavianus Augustus die het 10 jaar voor Christus tot een gemeente verkondigde.

De stad wordt ook een openlucht-museum genoemd, elk gebouw herinnert hier aan decennia van generaties, de renaissance en gotische portalen zijn bekroond met de wapenschilden van de adellijke families van Rab, waarvan de nakomelingen vandaag de dag gastheren op het eiland zijn.

Op het vierkante St. Kristof”s plein kan men opfrissen bij de fontein met twee sculpturen,  Kalifront en de herderin Draga, figuren uit een legende over verloren liefde. Men kan genieten van de talrijke livemuziek en optredens, galerieën en straat tentoonstellingen. Kleine cafés, galeries, hofjes, intieme pleintjes, verweerde muren en wit plaveisel geven de stad een heerlijke mediterrane sfeer in de oude stad. De stad Rab bezit stadsmuren, hoge kerktorens, Romaanse pleinen, een groot aantal historische kerken, paleizen en vele smalle romantische straatjes.

Niet te missen is een bezoek aan het park Komrcar met uitzicht op een lange promenade en de badplaats. Men kan luieren in de schaduw van eeuwenoude pijnbomen, geur van hars en aan de azuurblauwe zee, zonder afstand te doen van alle faciliteiten die een stad kan bieden.

Vele dagtochten zullen de vakantie op Rab tot een onvergetelijk ervaring maken: bezichtiging van het eiland, panoramische boottochten en boottochten rond het eiland of naar het eiland van Kosljun, vissen, vis picknicks, kanoën en rafting, excursies naar de nationale parken van Paklenica, de Kornati Eilanden en Plitvice Meren. Voor het verborgen Rab kan men terecht bij de hartelijkheid en warmte van echte kenners, de eilandbewoners zelf!

Bezienswaardigheden in de stad Rab

* Kerk van de heilige Maria, gebouwd in Romaanse stijl als een basiliek, in 1177 door paus Alexander III persoonlijk gewijd.
* De prachtige 26 met er hoge Campanile van de heilige Maria daterend van de 13e eeuw
* Het uit de 15e eeuw daterende klooster van de heilige Anthonius
* De kerk van de heilige Justinus met de 16 eeuwse campanile
*De kerk van het heilige Kruis uit de 13e eeuw
* Ruines van de kerk en het klooster van de heilige Johannes uit de 10e eeuw
* Paleis Dominis-Nimira gebouwd in de 15e eeuw in Renaissance stijl.
* Paleis Nimira met een prachtig portaal.
* Rector’s Paleis waarvan de bouw begon in de 13e eeuw.

Plaats een reactie