Vakantie Zagreb

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en staat bekend om zijn rijkdom aan musea, restaurants en uitgaansgelegenheden. Zagreb, gelegen op de hellingen van de berg Medvednica en langs de oevers van de rivier de Sava, is het economisch, cultureel en academisch centrum van Kroatië. Voor een comfortabele overnachting zijn vele uitstekende hotels in de stad gelegen.

Zagreb is een opwindende stad en biedt een bijzonder waardevol beeld van de Kroatische cultuur. Zagreb is in te delen in 2 delen, de oude stad Gornji Grad of Bovenstad genoemd, inclusief de twee administratieve districten Kapitol en Gradec (welke zijn gelegen in de heuvels) en het moderne gebied Donji Grad (Benedenstad).

De bovenstad heeft sfeervolle smalle heuvelachtige straatjes, met vele cafe’s, restaurans en winkels gelegen in de 18e eeuwse gebouwen.

 De benedenstad is moderner ingericht maar de lange aaneenschakeling van parklandschappen, dat zich van het station uitstrekt zich tot het centrum is een mooie wandelroute. De restaurants in Zagreb zijn goed en goedkoop en het nachtleven in Zagreb is levendig.

Gornji Grad

Gornji Grad is een netwerk van kleine straatjes die zich uitstrekken tussen twee heuvels: Kaptol en Gradec. Het is een heerlijke plek om te verkennen en enkele van de meest interessante restaurants Zagreb, bars en cafe’s bevinden zich in Gornji Grad.

Wandelen vanaf het centrale plein van Zagreb, Trg Bana Jelacica, en vervolgens omhoog de heuvel op naar Kaptol, om vervolgens te stoppen bij Dolac, de groente-en fruitmarkt, geeft een mooi beeld van dit deel van Zagreb. Een beetje verder is de kathedraal van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria gelegen, waarvan de twee torens van verre zichtbaar zijn. Gebouwd in de 13e eeuw, werd de kathedraal gereconstrueerd in de 20e eeuw nadat een aardbeving de kathedraal had beschadigd. Eromheen bevinden zich de middeleeuws aandoende gevels en torentjes van het aartsbisschoppelijk paleis dat dateert uit halverwege de 18de eeuw.

Naar het oosten ligt Gradac en Tkalciceva straat, de meest kleurrijke straat van Zagreb, gevuld met kleine cafe’s. In de buurt is de Stenen Poort met een heiligdom voor de Maagd Maria gelegen, dat volgens de legende magische krachten bezit. In 1731 brandde de poort bijna volledig af, maar het beeld bleef, naar verluidt, volledig onaangetast.

De meeste musea zijn gelegen in in de Donji Grad, maar in Gornji Grad ligt het Stedelijk Museum, gewijd aan het weergeven van de geschiedenis van Zagreb door middel van kunst, ambacht en een schaalmodel van de oude stad Zagreb.

De beroemdste beeldhouwer van Kroatië, Ivan Mestrovic, had vroeger een atelier in Gornji Grad. Nu is de Mestrovic Studio een belangrijke attractie voor de fans van zijn kunst die komen om sculpturen, tekeningen en litho’s uit de beginjaren van de kunstenaar te zien.

De meest bekende bezienswaardigheid van Zagreb is St Marcus kerk, gelegen op Markov trg. Op het dak liggen bontgekleurde dakpannen met daarin het stadswapen van Zagreb en het staatswapen van het oude koninkrijk van Kroatië, Dalmatië en Slavonië verwerkt uit 1880. De rest van de kerk dateert uit de 13e eeuw.

Achter de kerk, aan de oostzijde van Markov trg, bevindt zich de Sabor, het parlementsgebouw van Kroatië. Rond het plein staan andere regeringsgebouwen, waaronder het Staatspaleis aan de westzijde.

Kunstliefhebbers zullen de Galerij van de Naïeve Kunst in de buurt niet willen missen. Kroatië heeft een lange traditie van Naïeve kunst en alle grote kunstenaars zijn hier vertegenwoordigd.

Voor het verlaten van de Gornji Grad, is een stop bij de Lotrscak toren aan te raden, waar een kanon elke dag afgevuurd wordt om 12.00. Vervolgens kan men met de kabelbaan afdalen naar de Donji Grad.

Donji Grad

Donji Grad is gewijd aan zaken, kunst en ruime parken. De meeste hotels in Zagreb zijn gelegen in Donji Grad. In tegenstelling tot de Gornji Grad, zijn straten meestal breed en luchtig en ze zijn ontworpen om een gevoel van grandeur te geven. De belangrijkste winkelstraat is Ilica. De ‘Groene paardenhoef’ van Zagreb bevindt zich in Donji Grad, het is een hoefijzervormige opeenvolging van parken en promenades, waarvan de uiteinden naar Trg Bana Jelacica wijzen.

Met het groene hoefijzer wilde Milan Lenuzzi, grotendeels verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp van het 19de-eeuwse stadsdeel, ruimte en lucht scheppen in de stad.

Wat is er te zien in Zagreb?

Musea

Het meest beroemde museum van Zagreb is het Mimara Museum, dat een archeologische collectie heeft. Het Mimara museum biedt een collectie kunstvoorwerpen en werken van de bekende Europese meesters zoals Rembrandt, Rubens, Van Dyck, Vasquez, Murillo, Goya, Manet, Renoir en Degas.

Echter kunstliefhebbers zullen de voorkeur aan de Strossmayer Galerij van Oude Meesters geven, die notabelen zoals Bellini, Veronese, Bruegel en Carpeaux evenals de beroemde Baska plaat, het oudste voorbeeld van het inheemse glagolitische schrift Kroatië, weergeeft.

De galerie is gelegen in het midden van het Zagreb op het Zrinjevac plein, een onderdeel van de ‘Groene Hoefijzer’, een groen en rustgevend park in het midden van de stad.

Het Etnografisch Museum is de plek om te bezoeken als men nieuwsgierig in naar de aard en de oorsprong van de Kroatische cultuur. Klederdrachten uit verschillende regio’s, ambachten, gereedschappen en instrumenten laten zien wat is er zo uniek aan de Kroatische cultuur.

Het Archeologisch Museum gelegen in de buurt toont gebruiksvoorwerpen uit de prehistorie tot de middeleeuwen en de grootste collectie munten in Europa.

Maksimir

Een wandeling door de botanische tuinen of een tram naar Maksimir park in het oosten van Zagreb om te relaxen is een aanrader. De botanische tuin strekt zich uit langs de Mihanovic straat en maakt integraal onderdeel van de Groene Hoefijzer. Het strekt zich uit op een oppervlakte van circa 4,7 ha en heeft 10.000 plantensoorten uit Kroatië en de hele wereld, waaronder een aantal bedreigde soorten.

De faculteit Natuur en Wiskunde is eigenaar van deze tuin, Antun Heinz (1861 – 1919) was de oprichter. Het merendeel van de tuin bestaat uit het park – arboretum. Het werd gemaakt in de Engels stijl, en de bloembedden in het centrale en westelijke deel van de tuin zijn gevormd in historische stijl, met strikt symmetrische lijnen.

Wat is er te doen in Zagreb?

Hieronder staan een aantal specifieke hoogtepunten uit de regio van Zagreb die zich uitstekend lenen voor een dagtrip:

Samobor

Een prachtig, romantisch stadje en slechts  30-minuten met de bus vanaf Zagreb.

Varazdin

De prachtige barokke architectuur dateert uit de tijd dat Varazdin kort de hoofdstad van Kroatië was.

Medvednica

Natuurpark Medvednica, dankzij de talrijke landwegen, berghuizen, historische monumenten en recreatiegebieden, geeft het centrale deel van deze beboste berg een indruk van een ruim stadspark.

Marija Bistrica

Marija Bistrica is een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Kroatië.

Kastelen

De mooie regio Zagorje ligt bezaaid met kastelen, die de rustieke charme en glooiende heuvels van het gebied ten noorden van Zagreb tonen. Het dichtst gelegen bij Zagreb is het Veliki Tabor kasteel, 57 km van Zagreb op een schilderachtige route. Trakoscan is het meest romantische kasteel en ook het best bewaard gebleven met een volledig ingericht interieur.

Plaats een reactie