Kornati Eilanden

In het centrale deel van de Kroatische kust, tussen de steden Zadar en Sibenik ligt er een verbazingwekkende groep eilanden genaamd de Kornati archipel. Het grootste deel van de Kornati archipel werd uitgeroepen tot nationaal park in 1980, vanwege haar uitzonderlijke schoonheid, interessante geomorfologie, mooie grillige kustlijn en de bijzonder talrijke onderwater flora en fauna.

Kornati National Park strekt zich uit over het gebied van ongeveer 220 km2 met in totaal 89 eilanden, eilandjes en riffen met ongeveer 238 km kustlijn. Hoewel het park een relatief groot aantal eilanden bevat, vertegenwoordigen de eilanden minder dan ¼ van het hele gebied, terwijl de rest behoort tot de zee rondom de eilanden.

Nationaal Park Kornati wemelt van de unieke schoonheid, van zowel natuurlijk en cultureel erfgoed. Wat moet een bezoeker zien in Nationaal Park Kornati?

Overblijfselen van Illyrische nederzettingen

De Kornati eilanden werden voor het eerst gekoloniseerd in de tijd van de Illyriërs. Kleine vierkante afzonderlijke of gegroepeerde woningen (te vinden onder Pedinka, boven Zeljkovci, in Pod Selo bij Trtusa en Grbe op het eiland Zut), overblijfselen van steden en kastelen en tal van stenen graf-heuvels (tumuli zijn te vinden op bijna elke hoogte van de Kornat en Zut-eilanden), getuigen van het feit dat de Kornati eilanden werden bewoond tijdens de prehistorie. De belangrijkste economische activiteit van de bewoners was veeteelt, maar vissen speelde ook een zeer belangrijke rol in hun economie.

Tureta Fort

Het Tureta Fort, daterend uit de Byzantijnse tijd, is de belangrijkste structuur in het Kornati gebied. Het is gelegen op het eiland Kornat en dateert waarschijnlijk uit de 6e eeuw. Verondersteld wordt dat het fort is gebouwd voor militaire doeleinden –  om de zeevaart op de Adriatische Zee te beschermen en controleren.

De vroege christelijke basiliek met drie “schepen” en de kerk van OLV van Tarac

De vroeg-christelijke basiliek met drie “schepen” gelegen aan de voet van het Tureta Fort is nog een zeer interessante structuur uit de Byzantijnse tijd. De overblijfselen van het grootste deel van de apsis en de fundamenten zijn te bezichtigen. Gezien het feit dat de kerk relatief groot was (30 x 13 m), wordt aangenomen dat de Kornati eilanden aanzienlijk werden bewoond in die periode. In de directe omgeving van de basiliek, zijn er overblijfselen van een bouwwerk dat waarschijnlijk een Tempeliers- of een Benedictijner klooster was.  Zeer interessante culturele structuren uit de Middeleeuwen kunnen binnen het National Park Kornati worden gevonden. De Kerk van Onze Lieve Vrouw van Tarac is de meest indrukwekkende onder hen. Het is een bescheiden sacraal gebouw (een landelijke Laat-Romaanse kerk) gebouwd op de fundamenten van een late christelijke basiliek. De overblijfselen van de basiliek zijn waarschijnlijk gebruikt bij de bouw van de nieuwe kerk. De periode van de bouw van de kerk van Onze Lieve Vrouw van Tarac is onbekend. Er wordt verondersteld dat de kerk dateert uit de periode tussen de 12e en 16e eeuw. Elke eerste zondag in juli, wordt een dienst gehouden in deze kerk. Het is niet langer alleen maar een religieuze gebeurtenis, de dienst is uitgegroeid tot een toer istische attractie.

De “Kronen” van de Kornati eilanden

De “kronen” verwijzen naar de prachtige witte verticale kliffen met zicht naar de open zee. De kronen zijn het beste resultaat van een lange geologische proces dat hun geduldig heeft gevormd. De langste “kroon” is 1350m breed (eiland Mana) en de hoogste schiet verticaal 82m uit de blauwe zee omhoog (eiland Klobucar). De witte kronen verdwijnen in de blauwe zee en bieden onder water ook een prachtig aanzicht. De diepste “kroon” reikt tot 90 m onder water (eiland Piskera).

Een nieuwe dimensie gaat onder water open voor duikers, dit is een van de geheimen van de kronen van Kornati. Er zijn zeven duikzones binnen het nationaal park Kornati om de sensationele onderwaterwereld te ontdekken. Duiken is alleen toegestaan binnen de duikzones, in groepen en onder begeleiding van een gids van een duikschool met vergunning voor het duiken in NP Kornati.

Plaats een reactie