Duiken in Kroatië

Ga jij naar Kroatië voor een actieve vakantie? Duiken is in Kroatië een van de populairste watersporten. Hoewel de Adriatische Zee geen tropische zee is bevindt zich onder het blauwe oppervlak een prachtige onderwaterwereld. Goed zicht en een grote diversiteit aan onderwaterflora en -fauna maken de Kroatische kust een prachtige bestemming voor duikers. Antieke zeilboten, wrakken van oorlogsschepen bewoond door ontelbare vissen en koraalriffen zijn enkele van de bezienswaardigheden in Kroatië. Er wordt dan ook elk jaar meer gedoken door mensen met een passie voor de onderwaterwereld.

Duiken is in Kroatië op de meeste plaatsen toegestaan, behalve op plaatsen vaar een verbod voor geldt. Dit zijn militaire gebieden, gebieden met druk scheepsverkeer en een aantal nationale parken en natuurgebieden. De duikcentra ter plaatse zijn goed op de hoogte van de locaties waar een duikverbod geldt.

Gebieden waarvoor speciale toestemming nodig is om te duiken zijn: NP Kornati, NP Mljet, NP Brijuni, Vis, Bisevo, Svetac, Brisnik, Susac, Kopiste, Lastovo, Donji Skoji, Vrhovnjaci en Palagruza. Duiktochten in de nationale parken gebeuren georganiseerd. Deze georganiseerde duiken worden verzorgd door duikcentra in de omgeving, die tevens de speciale toestemming aanvragen voor deze duiken.

Voor het duiken in Kroatië moet men in het bezit zijn van een duikvergunning. Deze duikvergunning kan men verkrijgen bij een duikcentrum of een bevoegd VVV- kantoor. De vergunning is persoonsgebonden, een jaar geldig en de kosten hiervoor zijn rond de 100 kuna.

Het aanbod van duikscholen in Kroatië is heel groot en de sport is steeds populairder, wat de keus van een bestemming kan bemoeilijken. Tevens zijn er duikvoorschriften opgesteld om de natuur te beschermen, een onderdeel hiervan is ook de duikvergunning.

Plaats een reactie