Nationaal park Mljet

Nationaal park Mljet in Kroatië, is gelegen op het westelijke deel van het eiland Mljet. Mljet is in 1960 uitgeroepen tot nationaal park. Het eiland heeft de status van nationaal park te danken aan de buitengewone inhammen van kust en de weelderige flora met rijke bossen, alsmede de unieke bossen van de mediterrane eik. In 1997 is de zee rondom het eiland toegevoegd aan de grenzen van het nationale park dat nu een oppervlakte heeft van 5375 hectare.

Het eiland Mljet is het zuidelijkste grote eiland van de Adriatische kust en ligt ten zuidwesten van Dubrovnik. Mljet wordt het groene eiland genoemd vanwege de zeer weelderige vegetatie die ongeveer 75% van het eiland beslaat. Natuur is dan ook de belangrijkste toeristische trekpleister op dit prachtige eiland.

Het westelijke deel van het eiland, waar nationaal park Mljet gelegen is, wordt door twee hele diepe inhammen gekenmerkt. Deze inhammen hebben zeer nauwe mondingen naar de zee, waardoor het meren worden genoemd. Het Veliko Jezero (grote meer) is 145 ha groot en 46 m diep, het Malo Jezero (kleine meer) heeft een oppervlakte van 24 ha en is 29 m diep. Eb en vloed zorgen ervoor dat het water in de meren constant wordt ververst.

Op een eilandje in het Veliko Jezero bevindt zich een benedictijns klooster uit de 12e eeuw, het klooster is tegenwoordig omgebouwd tot hotel en biedt een unieke gelegenheid tot verblijf in de ongerepte natuur. Daar het eiland slechts een beperkt aantal vaste inwoners heeft (minder dan 2000) is de verblijfscapaciteit op het eiland beperkt dus vooraf een plaats reserveren wordt geadviseerd. Op Mljet bevinden zich geen drukbezochte badplaatsen, maar authentieke dorpen, waar men heerlijk kan genieten van de rust en de omgeving.

Over het gehele eiland zijn goed geasfalteerde wegen en fietspaden aangelegd, waardoor het mogelijk is om comfortabele fietstochten te maken door de bossen rond de twee meren. Door het lage inwonersaantal is het eiland bijna volledig autovrij, wat de fietstochten extra charme geeft. Zwemmen in deze zoute meren is mogelijk, bij een bezoek in de lente of herfst wordt aangeraden om in het Malo Jezero te zwemmen omdat de watertemperatuur hier hoger is dan in het Veliko Jezero. De onderwaterwereld rondom het eiland Mljet is een prachtige duiklocatie met een rijke onderwaterflora. 40 jaar geleden verklaarde Jacques Cousteau na een duik in de zee rond het eiland deze locatie als een van de schoonste in de wereld. Een vergunning om te duiken in het park is echter vereist.

Volgens de legende zou Mljet het eiland Ogygia zijn, het eiland van de nimf Calypso, dochter van de god van de zee Poseidon. Volgens de Griekse mythologie zou Odysseus hier zeven jaar gevangen geweest zijn door de nimf Calypso, nadat hij aanspoelde in een grot op het eiland na een schipbreuk. Calypso hoopte het hart van Odysseus hart te winnen door haar schoonheid en het prachtige eiland, echter wist hij te ontsnappen en terug te keren naar zijn geliefde.

Nationaal park Mljet is goed bereikbaar, dagelijks wordt het eiland aangedaan door een veerboot naar Polaca vanuit Dubrovnik en Trstenik op het schiereiland Peljesac, ook de lijndienst Rijeka-Dubrovnik legt op het eiland aan.

Nationaal park Mljet, met de schitterende baaien, geurige bossen en unieke ligging is een ideale bestemming voor rustzoekers en natuurliefhebbers.

Plaats een reactie