Sibenik

Sibenik is een van de mooie kuststeden voor een vakantie in Kroatië. De oude binnenstad gelegen op heuvelruggen ligt bezaaid met smalle, sfeervolle steegjes en straatjes van natuursteen die omgeven zijn door typische mediterrane huizen. U kunt hier tijdens uw vakantie heerlijk wandelen, zich wanen in andere tijden onder het genot van een drankje op een van de romantische pleinen. Winkelen in de vele winkeltjes en boetieks die in de oude stad gelegen zijn behoort ook tot de mogelijkheden. De stad ademt cultuur en een mediterrane sfeer die in de avond alleen maar mooier wordt. Dankzij de centrale ligging is Sibenik een ideale uitvalsbasis voor excursies tijdens uw vakantie in Kroatië.

Omgeven door de oude forten die een prachtig panorama bieden op de stad heeft Sibenik een van de meest mooie zonsondergangen van de Kroatische kust. Gedurende de zomer worden op het plein bij de kathedraal Sv. Jakov  en de oude stadsloggia vele evenementen georganiseerd. Langs de boulevard zijn restaurants en bars gelegen waar u onder het genot van de zeelucht heerlijk kunt eten of drinken.

Het hotelcomplex Solaris, met camping,  staat bekend als een van de beste langs de Adriatische kust en is voorzien van alle faciliteiten en heerlijke kiezelstranden met een kristalheldere zee. Vele strandtenten zijn hier gelegen met ieder een eigen sfeer. Daarnaast biedt de Sibenik met zijn omgeving meer dan uitstekende mogelijkheden voor het beoefenen van watersporten, met locaties zoals Jadrija waar men zeer goed kan surfen en de Sibenik archipel die zich uitstekend leent voor duiken met een aantal prachtige duiklocaties.

Vanuit de baai van Sibenik, 10 km lang en 300 tot 1200 m breed, kunt u de de open zee en de eilanden van het Sibenik archipel via een smal en kronkelig kanaal bereiken. U kunt ook via de monding van de rivier Krka varen naar het nationale park Krka om te genieten van het natuurschoon dat het park te bieden heeft. Sibenik kent een mediterraan klimaat met warme zomers, met een aangenaam zeebriesje en droge, zachte winters. De omgeving van Sibenik kenmerkt zich door kalken bergruggen en door bergvlaktes, waar landbouw wordt bedreven. De flora van het binnenland wordt overheerst door de spar, de flora van de eilanden en het kustgebied door dichte, altijdgroen heesters.

Sibenik in Kroatië, is gelegen in een indrukwekkende, pittoreske, grillige baai waarin de mooiste karstrivier van Kroatië genaamd Krka, uitmondt. Sibenik ligt ong. halverwege aan de Kroatische kust, tussen Split en Zadar in en is het administratieve, politieke, economische en sociaal-culturele centrum van het district Sibenik-Knin, maar vooral een aantrekkelijke vakantie bestemming in Kroatië.

Wat is er te zien in Sibenik?

Sint Jacobuskathedraal (Katedrala Sv. Jakov)

Sint Jacobuskathedraal in Sibenik is het grootste en mooiste gebouw van de  gotisch-renaissance overgangsperiode in Dalmatië. Opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst van culturele monumenten, weerspiegelt de kathedraal invloeden van Noord-Italië, Toscane en Dalmatië. Gecombineerd met de  technische, structurele en artistieke uitdagingen van bouwen van een overwelfde kerk volledig in steen is het een meesterwerk geworden.

Lokale en Venetiaanse bouwers begonnen in 1431 met bouwen aan de eenbeukige kerk en zijn verantwoordelijk voor de voorgevel geweest. Na 10 jaar, nam de grote Dalmatische bouwmeester, Juraj Dalmatinac (die ook de stad Pag ontwierp) het roer over. Hij wijdde het grootste deel van zijn leven aan de kathedraal tot vlak voor zijn overlijden in 1473. Hij werkte voornamelijk in de gotische flamboyante stijl, maar veel sculpturale werken (zoals de fries aan de buitenzijde met 71 gebeeldhouwde hoofden) laten reeds renaissancistische elementen zien.

Hij gaf de kathedraal haar fundamentele monumentale plan, zoals het transept, koepel, sacristie en de doopkapel. Na zijn dood werd het werk overgenomen door Nikola Firentinac die de elementen van de Toscaanse Renaissance introduceerde, die er tot aan zijn dood in 1505 aan heeft gewerkt. Hij voltooide de zijbeuken en de facade en ontwierp de, bijna ovaalronde koepel en de heiligenbeelden eromheen, een monumentale bekroning van de bijzondere kathedraal. De kathedraal werd uiteindelijk voltooid in 1536 door vader en zoon Del Mestre.

De westelijke gevel heeft een rijk versierd Gotische portaal, met 2 roosvensters erboven. Hoewel van Gotische vorm, zijn ze versierd met Renaissance decoraties. De elegantie van de gevel wordt aangevuld door de structuur van het dak. Het schip en de zijbeuken hebben een lateraal dak van stenen platen gemaakt aangebracht in de groeven. Dezelfde methode werd gebruikt om de koepel te bouwen.

De lange noordgevel wordt gekenmerkt door de prachtige “Leeuwenpoort “. Twee flankerende kolommen worden ondersteund door leeuwen en op de kolommen bevinden zich beelden van Adam en Eva. Boven hen bevinden zich de apostelen Peter en Paulus en bronzen reliëfs met taferelen uit het Oude Testament.

Het meest opmerkelijke kenmerk van de buitenkant zijn echter de 71 levensgrote gebeeldhouwde hoofden van de vissers, boeren, soldaten, oude mannen, tieners en gewone burgers – allemaal met een andere natuurlijke uitdrukking. Erboven is nog een fries te zien, ditmaal met leeuwen, honden en een paar mensen.

Het interieur van de kerk is verdeeld in drie beuken door een dubbele rij van zes kolommen met gotische kapitels en bogen. Boven hen, aan beide zijden, is er een decoratieve fries en de balustrade van de galerij. De zijaltaren zijn in de Barokke stijl en dateren uit de 17e en 18e eeuw. Aan het rechter altaar bevindt zich een houten kruisbeeld uit de 15e eeuw.

De elegante balustrade rondom het stenen altaar van de pastorie is het werk van Nikola Firentinac. Een ander meesterwerk van Firentinac is de sacristie, ondersteund door een tongewelf op drie vrijstaande pieren. Met de trap komt men bij de doopkapel onder de zuid apsis. Het koepelvormige gewelf is bedekt met een rijke gotisch-renaissance stenen ornamenten uitgevoerd door Dalmatinac en anderen.

Sv Lovre Klooster

Naast het hoogtepunt Sibenik, de kathedraal van Sv Jakov, er zijn ook andere bezienswaardigheden te zien in deze historische stad. Midden in het centrum is een prachtig gerenoveerde middeleeuwse tuin gelegen in het klooster van Sv Lovre. Deze tuin is gerenoveerd en ontworpen door de bekroonde landschapsarchitect Dragutin Kis, die volgde de traditionele middeleeuwse indeling: een kruisvormig pad met een kleine fontein in het midden.

De gehele tuin is omsloten door struiken en oude geurende rozenstruiken. In het centrum is een verzameling van decoratieve tijm geplaatst. Bezoekers kunnen ook terecht bij de Gospina Spilja (“Grot van Onze Lieve Vrouwe”) en de Sv Lovre Kerk, beide onderdeel van het Sv Lovre Klooster.

Sv Mihovil fort

Sibenik werd eeuwen belaagd door het opkomende Ottomaanse rijk. Ter verdediging werden forten gebouwd. Het Sv. Mihovil Fort in Sibenik is een stervormig vestingwerk, gelegen op een heuvel boven de oude stad. Men kan het fort bereiken via de trappen van het Sv. Luce steegje.

Vanaf hier is er een adembenemend uitzicht op de middeleeuwse gebouwen van de historische stad, de achterliggende bergen en de baai en het kanaal van Sibenik. Een klim naar het Sv Mihovil fort is een must tijdens een bezoek aan Sibenik! In de avond is heeft men uitzicht op een van de meest romantische zonsondergangen van heel Kroatië!

Etnoland Dalmati

Etnoland Dalmati, gelegen in Pakovo Selo nabij Sibenik, is het eerste themapark in zijn soort in Kroatië, die haar deuren opende in mei 2007. Het is gelegen in Midden-Dalmatië, op slechts 10 minuten afstand van Nationaal Park Krka, in Pakovo Selo (15 km van Šibenik).

Met een oppervlakte van 15000 m2 en een capaciteit voor 500 bezoekers biedt het de mogelijkheid om volledig het leven van de Dalmatische Zagora te ervaren in het verleden en kennis te maken met de gewoonten, tradities en manier van leven van deze regio. Hierin is het park uniek.

Het complex bestaat uit een oud Dalmatische huis, “pritorak” voor dieren, “guvno” plaats, oude ambachten, unieke ruimte voor shows – “kolarište”, een restaurant met traditionele gerechten en een souvenirwinkel – een kleine Dalmatische markt.

De begeleide tour begint met het bezoek aan de oude authentieke Dalmatische huis (etno – museum), met een wijnkelder met de benodigdheden voor het maken van wijn. Oude slaapkamers, oma’s stoel, de eetruimte en de zwarte keukenvloer bevinden zich op de begane grond, terwijl de rookruimte voor gerookte ham en vlees op de zolder is gelegen.

Daarnaast biedt Etnoland biedt zijn bezoekers een tuin vol met authentieke kruiden en groenten, evenals een “pritorak”  de plek voor het houden van dieren (bijv. schapen, geiten, kippen, ezels).

In het oude handwerk huis hebben bezoekers de mogelijkheid om de steenbewerker, wever en de houthakker te ontmoeten. Dit is de plaats waar wordt getoond hoe mensen vroeger leefden en dit rotsachtige, niet vruchtbare land bewerkten.

Een uniek onderdeel van het complex is de arena “kolariste” waar bezoekers kennis kunnen maken met het verhaal van Dalmatische geschiedenis en cultuur door middel van traditionele liederen en dansen.

Een kleine Dalmatische markt is de plaats waar authentieke souvenirs kunnen worden gekocht.

De nadruk is gelegd op het programma met de naam “Typisch Dalmatië”. Dit programma omvat: een begeleide tour door Etnoland Dalmati, binnenlandse gerookte ham proeverij en wijnproeverij, traditioneel diner met live muziek en een authentieke folklore show. Tijdens het diner kunnen de bezoekers genieten van traditionele binnenlandse gerechten. Etnoland Dalmati biedt de unieke mogelijkheid om de het leven van het Dalmatische achterland met haar charmes te leren kennen!

Centrale stadsplein (“Trg Republike Hrvatske”)

Gedurende een lange tijd, werd het centrale plein van de stad  plathei communis en later gospodski trg genoemd. Op dit plein kreeg Sibenik in 1750,  zijn eerste cafe. Al eeuwenlang was dit plein het centrum van het openbare en sociale middeleeuwse leven, evenals het slagveld tijdens  aanvallen van het Venetiaanse leger in 1378.

Rondom het plein zijn enkele van de meest belangrijke gebouwen van Sibenik’s architectuur gelegen: de kathedraal, het stadhuis, Mala Lodja, paleizen van de hertog en de bisschop,  evenals een complex van patricische stenen paleizen. Ook interessant in de oude stadskern is het “Trg cetiri bunara” (Plein van de 4 bronnen), gebouwd in 1451. Aangezien de stad geen waterbron had tijdens de Venetiaanse overheersing, werd begonnen met het bouwen van een waterreservoir, het Plein van de 4 bronnen voorzag 450 jaar lang in de watervoorziening van de stad Sibenik.

Stadshuis van Sibenik

Het stadshuis van Sibenik is gelegen aan het centrale stadsplein (Trg Republike Hrvatske), voorheen bekend als Plathei Communis. Het is een zeer harmonieus en luchtig bouwwerk in renaissancestijl uit 1.536. De begane grond bestaat uit een portiek met halfronde bogen ondersteund door kolommen, die toegang biedt tot de voormalige kantoren van nutsbedrijven.

Op de eerste verdieping bevindt zich de vergaderzaal van de raadsleden. In december 1943, tijdens de geallieerde luchtaanvallen werd het stadhuis volledig verwoest. Na de oorlog werd het gerestaureerd in zijn oorspronkelijke vorm en de interne ruimte werd aangepast in overeenstemming met de behoeften van de nieuwe functies.

Paleis van de Hertog

Het Paleis van de Hertog ligt aan de kust in de oude stadskern. Twee vleugels van dit eens zo heel grote bouwwerk zijn bewaard gebleven, waar de hoogste vertegenwoordiger van de Venetiaanse overheid in de stad, hertog-kapitein, woonde en werkte.

Langs het midden van de zuidelijke vleugel bevindt zich een doorgang met een stadspoort in Gotische stijl. In de westelijke vleugel, gekeerd naar de sacristie van de kathedraal, zijn twee deuren met eenvoudige stenen frames. Tegenwoordig is het stedelijk museum gevestigd in het oude paleis.

Paleis van de Bisschop

Het Paleis van de Bisschop leunt tegen de kathedraal Sv. Jakov aan de zeezijde en is een Gotisch-Renaissance bouwwerk uit de tweede helft van de 15e eeuw. Delen van de arcades, portals, triforium met stenen sculptuur tonen nog fragmenten van het oude bouwwerk dat bijna volledig is aangepast. Naast het paleis is de oude behouden zeepoort gelegen, dat toegang biedt tot de stad vanaf de wal.

Geschiedenis van Sibenik

In tegenstelling tot de meeste Dalmatische steden, is Sibenik niet ontstaan uit een oude Illyrische, Griekse of Romeinse nederzetting, maar werd gesticht door Kroatische stammen in de 9de eeuw na Chr. Sibenik werd voor het eerst genoemd tijdens de heerschappij van de Kroatische koning Kresimir IV (1058-1074), waarbij Sibenik zelfs tijdelijk het hof van de koning was.

De Kroatisch-Hongaarse koningen namen de controle van de stad in 1102 over en Sibenik werd het een autonome stadsgemeente tot 1292 toen een bisdom werd gevormd en het stadsrechten kreeg.

De heersers van Sibenik veranderden vaak van de 12e tot de 15e eeuw van de Hongaars- Kroatische, Byzantijnse, Venetiaanse, Bosnische heersers tot Venetië de stadsrechten in 1409 overkocht. Het duurde nog eens drie jaar voordat Venetië de koppige stad kon onderwerpen.

De stad werd meerdere keren aangevallen door de Turken in de 16e en 17e eeuw, maar werd nooit ingenomen dankzij de versterkte forten boven de stad en twee nieuw gebouwde forten op de nabijgelegen heuvels. Zelfs tijdens de de Venetiaanse overheersing, behield de stad heeft haar handelsbetrekkingen, met zijn eigen geld en liet een cultureel leven tot bloei komen. Toen Venetië viel in 1797, kwam Sibenik onder het gezag van de Oostenrijkers.

Na enige stagnatie in de ontwikkeling, werd Sibenik een van de eerste Dalmatische steden met elektriciteit. Sibenik werd bezet door Italiaanse troepen aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, maar dan werd later een deel van het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen.

Tijdens de Tweede Wereld oorlog bezetten Italiaanse troepen de hele streek (in april 1941). Na de overgave van de Italiaanse fascisten trokken op 11 september 1943 de Duitsers de macht naar zich toe. De stad werd gebombardeerd door Engelse en Amerikaanse bommenwerpers en helaas gingen enkele onschatbare monumenten voor altijd verloren, de stad werd na een driedaagse strijd op 3 november 1944 bevrijd. Na de oorlog werd Sibenik een van de belangrijkste havens van de Adriatische kust.

Plaats een reactie