Brijuni Eilanden

Nationaal Park Brijuni Eilanden in Kroatië, is een groep eilanden gelegen bij de westkust van Istrië, het mooiste stukje werd uitgeroepen tot een nationaal park in 1983. Het Brijuni archipel bestaat uit 14 eilanden: Veliki Brijun, Mali Brijun, Sv.Marko, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinic, Galija, Grunj, Vanga (Krasnica), Pusti (Madona), Vrsar, Sv.Jerolim en Kozada.

De huidige grenzen van het park zijn in 1999 vastgesteld en bestaan uit een oppervlakte van 33,9km2. Binnen deze grenzen wordt het land, de kust en aangrenzende zee met de onderwaterwereld gerekend. De complete kustlijn van de eilanden is 46,8km waarbij de grootste eilanden Veliki Brijun (7km2 en 25.9km kustlijn) en Mali Brijun zijn (1,7km2 en 8,3km kustlijn ).

De eilanden liggen op 6 km van Pula en zijn gescheiden van het vasteland door het Fazana kanaal (3km breed), ieder uur kan men de oversteek van 15 minuten maken met de ferry vanuit de haven van Fazana. Dagelijks worden en excursies aangebonden door verschillende touroperators naar Veli Brijun.

De eilanden staan bekend om hun milde klimaat en een rijke vegetatie, het Nationaal Park is vol met bomen omzoomde wandelpaden, prachtige parken en tuinen met tropische vegetatie. De Brijuni Zoo is open, wat betekent dat de dieren vrij kunnen het eiland zwerven, en er is ook een safaripark.

Vele miljoenen jaren geleden, toen de dinosaurussen rondliepen, waren de Brijuni eilanden een deel van het Kroatische vasteland. De sporen hiervan zijn nog terug te vinden. Op Veli Brijun zijn op vier verschillende plaatsen meer dan 200 afdrukken van dinosaurussen gevonden: Pogledalo, Ploce, Kamik/Pljesivac en Trstike/Debela Glava.

De combinatie van turquoise blauwe zee en frisse groene vegetatie is een waar natuurparadijs waar culturele monumenten herinneren aan vervlogen tijden. Witte Istrische steen omarmt de eilanden en strekt zich over de stranden uit als een wit parelsnoer.

Brijuni zijn een ideale combinatie van natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed. Al sinds de prehistorie hebben mensen erkend hoe gunstig de positie en het klimaat van de eilanden is. Op de eilanden van Brijuni komt men overal historische sporen tegen, er zijn meer dan honderd plaatsen en objecten van archeologische en cultuurhistorische waarde op de eilanden die dateren uit de periode van Neolith. In 177 v. Chr werden er op de eilanden buitenverblijven gebouwd voor Romeinen uit de bovenlaag van het Romeinse Rijk. De best bewaarde archeologische vondst hiervan is te bezichtigen in de Vergia baai, gelegen aan de zuidkust van Brijuni.

In 1893 werden de eilanden eigendom van de Oostenrijkse industrieel Paul Kuppeweiser. Paul Kuppelweiser heeft de eilanden omgetoverd tot een mondiaal bekend kuur-en vakantieoord. Binnen 20 jaar werden de eilanden volledig getransformeerd, 5 hotels met alle mogelijke faciliteiten waren een feit. De Brijuni zoo en stuisvogelfarm werden gebouwd. Robert Koch, winnaar van de Nobelprijs voor de geneeskunde in 1905, werd ingeschakeld om de eilanden malariavrij te maken. De malariamug werd op het eiland ontdekt en met succes bestreden.

Daarnaast werd de flora op het eiland met behulp van Alojz Zuffar, een expert op het gebied van bosbeheer, omgetoverd tot het prachtige bos, romantische wijngaarden en de schitterende parken die het eiland nu rijk is. De volledige infrastructuur werd op het eiland aangelegd en de elite uit Europa en de wereld ontdekte Brijuni als een perfecte bestemming voor luxe vakanties. Na de Eerste Wereldoorlog raakten de onderkomens in verval en tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de bombardementen grotendeels alles vernietigd. In 1974 besloot Tito om de eilandengroep in ere te herstellen. Alles werd volledig herbouwd en voorzien van luxe om zo het exclusieve buitenverblijf van Tito te vormen op de eilanden. Toerisme was in deze periode op de eilanden niet toegestaan, Tito verbleef hier ongeveer 6 maanden per jaar en ontving er een tal van wereldleiders. De vlaggen die hij ontving tijdens deze officiële bezoeken zijn te bezichtigen in het museum.

Brijuni biedt vele sportieve activiteiten: paardrijden, golf, tennis, zeilen, windsurfen, fiets-en bootverhuur en duiken. Daarnaast hebben de gasten toegang tot tal van sport-terreinen, velden en andere faciliteiten. Een vakantie op Brijuni is ideaal voor gasten op zoek naar eersteklas accommodatie, uitstekende wellnessmogelijkheden en kuuroorden, en een uitstekende verscheidenheid van aanvullende faciliteiten.

Plaats een reactie