Vakantie Rovinj

Rovinj in Kroatië ligt op de mooie westelijke kust van Istrië, net onder het Limski kanaal. Gelegen op een eiland met dicht op elkaar gebouwde huizen, smalle straten en kleine pleinen ademt de stad een romantische sfeer van vergane tijden.  Rovinj heeft een rijke geschiedenis, met interessante architectonische gebouwen, mooie natuurlijke rijkdommen en gastvrije inwoners, hierdoor is een bezoek zeker aan te raden!

Rovinj is dan ook een van de meest bekende toeristische centra in Istrië en Kroatië, jaarlijks bezocht door vele binnen-en buitenlandse gasten. De accommodaties in Rovinj zijn divers, het aanbod bestaat uit campings, privé-appartementen, pensions, kamers tot hoge klasse hotels en villa’s.

Wandelend door de charmante straatjes van Rovinj wordt men meegenomen naar het verre verleden. Als men via de Balbi-boog de oude stad binnenloopt is het net alsof de tijd veranderd. Alles is goed bewaard gebleven Ieder mooi straatje van Rovinj leidt naar de top van de heuvel, tot de kerk sv. Eufemija. Dit is het grootste en belangrijkste monument van de stad.

Het is een in Barok-Venetiaanse stijl gebouwde kerk. De kerk is gewijd aan de heilige en martelares wier sarcofaag, volgens de legende, (ong. 800 jaar geleden) aan kwam drijven over zee. De feestdag sv. Fuma, medio september is één van de populairste en grootste traditionele feestdagen in geheel Istrië.

Rovinj wordt overspoeld door een groot aantal bezoekers uit geheel Istrië, Kvarner en omstreken. Dit feest is een ervaring op zich! Rovinj wordt vanaf zeezijde beschermd door een hoge rotsachtige kust en muren van huizen op de kliffen en vanaf het vasteland door hoge stadsmuren. Tijdens de zonsondergangen is Rovinj schilderachtig mooi!

Rovinj kent een mediterraan klimaat, de gemiddelde temperatuur in januari is 4.8C, de gemiddelde temperatuur in juli is 22,3 C. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is 16,6 C, tijdens de zomermaanden loopt deze temperatuur op tot 26/ 27 graden. Het gemiddelde jaarlijkse aantal zonneuren is 2393.

Het kustgebied tussen Rovinj en het Limski kanaal, de eilanden van Rovinj en het achterland, zijn dankzij het aangename klimaat een landschap met schitterende eiken- en dennenbossen. Zlatni rt (Gouden kaap) is prachtig bosgebied, de baai Palud is een vogelreservaat met meer dan 200 soorten vogels, terwijl de steengroeve Monfiorenzo een beschermd geologisch monument.

Rovinj en omgeving raken iedere bezoeker. De magische natuur en het prachtige, goed bewaarde erfgoed vullen de lucht met ware romantiek die alleen hier in deze groene hoek van Adriatische Zee te beleven is.

Wat is er te zien in Rovinj?

De kerk van St. Euphemia (Crkva Svete Eufemije of Svete Fume)

De kerk van St. Euphemia, gelegen op de heuveltop, werd gebouwd op de fundamenten van een vroeg-christelijke kerk, St. George (Sveti Juraj) De huidige parochiekerk is een barok bouwwerk, (schip en twee zijbeuken), gebouwd volgens de plannen van de Venetiaanse architect Giovanni Dizzi in de 18e eeuw. De kerk werd ingewijd in 1756.

De klokkentoren is een kopie van de San Marco in Venetië en is ongeveer 70 jaar voor de kerk gebouwd. De bouw van de toren duurde 26 jaar. Met is 60 m hoogte is dit de hoogste toren in Istrië. In 1758 is een groot standbeeld van St. Euphemia geplaatst op de spits. Het beeld is bevestigd op lagers, zodat het beeld met de windrichting meedraait.

Binnen in de kerk is de sarcofaag met het lichaam van St. Euphemia de meest bijzondere bezienswaardigheid. Het is een stenen sarcofaag in de late klassieke stijl, volgens de 4e en 5e eeuw modellen. Volgens de legende werd Euphemia gemarteld in Chalcedon (bij Constantinopel) tijdens de regering van keizer Diocletianus. Tijdens de Beeldenstorm verdween haar lichaam uit Constantinopel en spoelde het aan op het strand in de buurt Rovinj op 13 juli, 800.

Het verhaal wordt geïllustreerd op de muur in de buurt van de sarcofaag. De kerk heeft ook andere waardevolle schatten: Het laatste avondmaal door de opvolger van Titiaan, Giovanni Contarini (1574) en de schilderijen Christus in de Hof van Getsemane en de Slapende Apostelen, beiden afkomstig uit Venetië.

De beelden in de kerk zijn het werk van de Venetiaanse beeldhouwer Gerolamo Laureato. Daarnaast heeft de kerk ook een rijke zilveren collectie. In het heiligdom, dat dateert uit 1803, zijn er verschillende waardevolle schilderijen van E. Zanfurnari.

De doopkapel

De doopkapel is gelegen op het Vrijheidsplein (Trg Slobode) in de buurt van het busstation in het zuidelijke deel van de stad. Het is een zevenhoekige Romaanse kapel van de kerk van de Heilige Drie-eenheid (Crkva Presvetog Trojstva) gebouwd aan het eind van de 12e eeuw.

De doopkapel heeft alle kenmerken van de romaanse architectuur: van de buitenkant is de kapel zevenhoekig, de binnenkant is cirkelvormig met zeven nissen en een koepel. Het licht valt naar binnen door middel van drie openingen aan de buitenkant die een speciale harmonie geven aan dit bouwwerk. Binnen in de doopkapel is er een stenen scherm met scènes van Golgotha, de Madonna, St. Peter en Johannes de Doper.

Het Franciscaanse klooster

Het Franciscaanse klooster is gelegen op de top van de heuvel die op het oude centrum van Rovinj is gericht. Zowel het klooster en de kerk werden gebouwd in het begin van de 18e eeuw in de barokstijl. Het klooster bevat een museum dat is opgericht in 1979 en herbergt een prachtige collectie van kerkelijke gewaden, iconen, schilderijen en beeldhouwwerken uit de 18de tot de 19de eeuw. Het klooster bezit ook een rijke verzameling van oude boeken.

Het erfgoedmuseum van Rovinj (Zavicajni muzej)

Het museum werd opgericht in 1954 en huisvest de volgende collecties: een archeologische collectie, een collectie van documenten met betrekking tot de moderne geschiedenis: een etnografische collectie en een galerij van oude meesters uit de 16de tot de 19de eeuw, met meer dan 250 kunstwerken.

Het museum heeft ook een rijke bibliotheek, met inbegrip van de bibliotheek van het Istrische historicus Petar Stankovic (uit het begin van de 18e en 19e eeuw). Er zijn ook af en toe kunsttentoonstellingen in het museum, en er is een collectie schilderijen van de hedendaagse Kroatische schilder Vilko Seferov.

Aquarium van het Ruder Boskovic Centrum

In het aquarium van het Ruder Boskovic Centrum voor zeeonderzoek zijn voorbeelden van flora en fauna van de zee in Rovinj, de noordelijke Adriatische Zee en de westkust van Istrië.

Gouden Hoorn

Ten zuiden van Rovinj, in de voorstad genaamd Zlatni Rt (Gouden Hoorn) bevindt zich een park met exotische bomen dat werd opgericht in 1890. Dit was de plaats van een oude steengroeve tot aan de 18e eeuw. Steen van deze steengroeve werd gebruikt om het Dogenpaleis in Venetië en de beroemde kerk van Santa Maria della Salute te bouwen.

Het Rode eiland

Het Rode eiland (Crveni Otok) ligt ten zuiden van het Muntrav punt en bestaat eigenlijk uit twee eilanden – St. Andrew (Sv. Andrija) en Maskin – die zijn verbonden door een havenmuur. Het eiland heeft een uitzonderlijk mild klimaat en is volledig bedekt met altijd groene vegetatie. Het werd bewoond in de prehistorie.

Er zijn zichtbare resten van de Romeinse tijd in de zee en op het strand. In de 6e of 7e eeuw werd een kerk op het eiland gebouwd in de vorm van een Grieks kruis met een halfronde apsis. In 1890 werd het eiland verkocht aan Baron Ivan Georg Hütterodt, die het veranderde in een park en de kloostergebouwen herstelde. In de kapel en het kasteel op het eiland is er een tentoonstelling van schilderijen van Aleksandar Kirchner. Er is ook een tentoonstelling van de ontwikkeling van de zeevaart en de visserij in Rovinj. In de kapel bevindt een verzameling van Istrische fresco’s.

Plaats een reactie