Kastelen in Kroatië

In het prachtige vakantieland Kroatië vind je een flinke verscheidenheid aan cultuur, waaronder kastelen. Hieronder vind je een kort overzicht van een aantal van de bekende kastelen.

Kasteel van Knin

Op de heuvel Sv. Spas boven de stad Knin bevindt zich een van de grootste kastelen van Kroatië, dat in de 10e eeuw werd gebouwd door de Kroatische koningen als verdedigingsbolwerk tegen de Turken.

Door de eeuwen heen werd het bouwwerk uitgebreid tot een van de grootste vestinggebouwen in Dalmatië en is verdeeld in het hoge, middelste en lagere gedeelte, die door ophaalbruggen worden verbonden. Het laagste gedeelte is het oudste gedeelte van het kasteel.

De indrukwekkende muren bieden een spectaculair uitzicht op het landschap, daarnaast bevindt zich een museum in het kasteel dat de geschiedenis van Knin weergeeft.

Kasteel van Pula

Het kasteel van Pula, gebouwd in de 1630 door Venetianen, is een stervormig bouwwerk met vier bastions, vermoedelijk gebouwd op de resten van een Romeins capitolium gelegen op de centrale heuvel van de stad Pula.

De 4 torens zijn verbonden door massieve muren en bieden een spectaculair panorama over de stad, de zee en de omgeving van Pula. Het kasteel, gebouwd door de Franse militaire architect Antoine de Ville, had een verdedigingsfunctie van de toen belangrijke haven-en handelsstad Pula.

Tegenwoordig herbergt het kasteel het historisch museum van Istrië.

Kasteel Tvrdalj in Stari Grad

Het meest opvallende gebouw in Stari Grad op het eiland Hvar, is Tvrdalj, een groot en goed bewaard gebleven kasteel ooit behorend aan de bekende Kroatische dichter, Petar Hektorovic die het rond 1520 liet bouwen. De dichter was de auteur van het werk “Ribanje i ribarsko prigovaranje” (Vissen en vissersverhalen).

Dit levendige dichters werk daterend uit 1566, met als onderwerp een vistocht rond de eilanden Hvar, Brac en Solta, werd in 1977 verfilmd en wordt gezien als een belangrijk werk in de Kroatische lectuur. Het kasteel heeft een zoutwater visvijver en een massieve 16e-eeuwse toren.

Op de muren zijn verschillende Latijnse en Kroatische inscripties te bezichtigen en aan de voorzijde van het kasteel bevindt zich een standbeeld van Petar Hektorovic. Het kasteel is zeer goed bewaard gebleven en door de grote cultuurhistorische waarde is het een toeristische bezienswaardigheid.

Kula Kamerlengo in Trogir

Het Kamerlengo kasteel, gebouwd van 1420 tot 1437 door Venetianen, was vroeger de residentie van de Venetiaanse gouverneur. Het kasteel is gelegen in het zuidwestelijke gedeelte van de stad en diende als haven voor de Venetiaanse marine in dit gedeelte van de Adriatische kust en werd gebouwd door ing. Lorenzo Picino en Marin Radoj.

Het kasteel is genoemd naar de magistraat Camerarius. Het bouwwerk op een zeshoekige onderbouw met 4 zijden kijkt uit richting de zee. Het bolwerk en de 3 torens zijn verbonden door hoge muren, vroeger was het kasteel verbonden met de Kula Sv. Marka (San Marco toren).

Kula Sv. Marka werd voltooid in de 15e eeuw tijdens de dreiging van het Ottomaanse Rijk. en werd gebruikt als een verdedigingstoren. De toren bevat veel typische kenmerken uit de Renaissance en was door zijn ronde vorm goed bestand tegen zwaar geschut.

Tegenwoordig wordt de grote ruimte in het kasteel gebruikt voor openlucht evenementen gedurende de zomer en het voormalige oefenterrein dient tegenwoordig als het gemeentelijk sportveld.

Veliki Tabor kasteel bij Zagreb

Veliki Tabor is gelegen in het noordwestelijke deel van Kroatisch Zagorje, in de Desinic gemeente, bij Zagreb. Het bouwwerk werd gebouwd tijdens de Turkse aanvallen in de tweede helft van de 15e eeuw. De naam Tabor (oorlogskamp) werd voor het eerst genoemd in 1497. Vanaf het jaar 1511, werden twee ‘tabors’ genoemd: Veliki (grote) Tabor in de buurt van Borovac en Mali (kleine) Tabor in de buurt van Klenovac.

De eerste keer dat Veliki Tabor in een historisch document genoemd werd was in 1513. Tussen het einde van de 14e eeuw en het midden van de 15e eeuw, was de Veliki Tabor in het bezit van de graven van Celje. In 1502 werd de adellijke familie Ratkay eigenaar van de Veliki Tabor.

Het kasteel is gelegen op de top van een heuvel met een prachtig uitzicht over de omgeving. Naast het belangrijkste bastion, het centrale en oudste deel, is de burcht uitgebreid en ommuurd.

Tegenwoordig is het een interessante toeristische bestemming en het podium van een scala aan culturele evenementen zoals “Een middeleeuwse Tabor onder de Tabor’. Een militair kamp wordt dan opgezet, er zijn wedstrijden in verschillende middeleeuwse vaardigheden en een kunst- en handwerk beurs wordt georganiseerd waar de verschillende ambachten worden getoond en authentieke culinaire lekkernijen worden bereid volgens traditionele recepten.

Plaats een reactie