Klederdracht in Kroatië

Zowel in het binnenland, de kust en in de bergen zijn er verschillen te zien in de klederdracht van Kroatië. Hieronder vind je meer informatie.

Klederdracht in het binnenland

Door de koude winters bestaat deze klederdracht uit warme materialen zoals linnen, wol, soms bont, dikke vesten, overjassen en mantels.

Voeten worden in linnen gewikkeld en “opanci” ,vastgemaakt schoeisel met een zachte zool, worden gedragen. In het noorden worden laarzen gedragen. De klederdracht van de vrouwen wordt versierd met bloem-of dierenmotieven, gemaakt van zijde of rood wol. Dit geheel wordt afgemaakt met versieringen van zijde, wit of blauw borduurwerk, franjes, sieraden van goud of zilver en koraal.

Het haar wordt in 1 of 2 vlechten gevlochten. Bij ongehuwde vrouwen wordt het haar versierd met rode linten, terwijl gehuwde vrouwen zijden doeken over het hoofd dragen. Bij het trouwen draagt een vrouw een kroontje en extra veel juwelen. Naast de dagelijkse klederdracht bestaan ook de zogenaamde gouden kostuums, die met gouden garen zijn versierd.

Klederdracht in de bergen en het achterland van de kust

Doordat er in de bergen veel schapenkuddes aanwezig waren was wol het basismateriaal voor het maken van klederdracht in de bergen.

Voordat met met weven van wol begon werd deze eerst in verschillende kleuren gekleurd, zoals rood, geel, groen etc. Karakteristiek voor de klederdracht in de bergen zijn de hoge sokken van wol in de kleuren zwart of wit. Daarnaast worden er traditionele “opanci” gedragen.

Een linnen shirt is onderdeel van het kostuum, zowel voor vrouwen als mannen. Een geborduurde rode hoed wordt ook zowel door mannen als vrouwen gedragen. Soms hebben de hoeden een veer van een pauw, de felle kleuren van het oog zouden bescherming bieden tegen het kwaad. Riemen, schorten en blauwe kledij worden door getrouwde vrouwen gedragen, terwijl witte kledij door ongetrouwde vrouwen wordt gedragen.

Vrouwen dragen daarbij een witte doek die vast is gemaakt aan de hoed of een witte doek die over het hoofd is getogen. Vrouwen dragen altijd zilveren sieraden, spelden, zilveren munten etc. om het kostuum af te maken. Kostuums voor mannen bestaan uit een wit shirt, een lange blauwe broek, een leren vest en een blauwe of bruine overjas. Winteraccessoires die bij de klederdracht horen worden van lamswol gemaakt. De mannen dragen daarnaast ook lederen riemen waarachter vroeger de wapens werden gestoken.

Klederdracht aan de kust

Mannenkostuums zijn blauw of bruin van kleur en bestaan uit een lange broek, een shirt, een vest met gouden versieringen, brede zijden riemen, een zachte rode hoed, katoenen sokken en als schoeisel worden “opanci” gedragen.

In Istrië worden door mannen lange strakke broeken van linnen gedragen met een leren vest, een kort vest met lange mouwen met daaroverheen een lange mantel zonder mouwen. Vrouwen langs de kust dragen witte bloezen met wijde mouwen, voorzien van zijden versieringen, en lange rokken met plooien. In Istrië werd in de winter door de vrouwen een bloes gedragen met strakke mouwen.

Traditionele klederdracht uit Dubrovnik is rijkelijk versierd met goud borduurwerk op de vesten en broeken van de mannen, terwijl de vrouwen veel fijn bewerkte sieraden dragen.

Ongeacht uit welke streek de klederdracht voortkomt is deze altijd door de eigenaar gemaakt en hierdoor zijn vele variaties mogelijk.

Plaats een reactie