Windsurfen in Kroatië

Windsurfen is een van de meest populaire watersporten in Kroatië. De Kroatische kust leent zich dan ook uitstekend voor deze sport. Hieronder staan enkele van de beste bestemmingen voor windsurfen in Kroatië, om zo jouw actieve vakantie perfect te maken!

Premantura (Pula)

In Premantura, het buitenste gedeelte van Istrië, waait in de zomer een prettige zuidoostelijke wind die geschikt is voor beginnende surfers, terwijl harde bura en jugo waaien in de herfst en lente.

Doordat de bura in Premantura richting land waait is het veilig om te surfen want de wint drijft surfers richting land. Jugo veroorzaakt daarentegen golven van 2 a 3m wat het surfen op golven mogelijk maakt. Premantura staat dan ook bekend als een plek met redelijk hoge golven.

Punat en Baska (eiland Krk)

Het eiland Krk is uitermate geschikt om te windsurfen en afhankelijk van het niveau van de surfer kan men uit twee bekende locaties kiezen; Punat en Baska.

Punat is een kalme baai zonder golven waar een middelmatige wind staat, wat deze plek geschikt maakt voor beginners. Bij Baska daarentegen staat een harde bura die vaak snelheden van 27 a 30 knopen haalt, daarbij zijn de golven 1.5m hoog wat uitermate uitdagend is voor de gevorderde windsurfers.

Jadrija (Sibenik)

In Jadrija bij Sibenik kan men allerlei verschillende winden meemaken. In de lente en herfst waait er een harde bura en een middelmatige jugo, terwijl in de zomer de tramantana en maestral zorgen voor uitstekende surfcondities. Door de enkele eilanden die voor de kust liggen is de plek uitermate veilig voor alle windsurfers. Hierdoor is het niet mogelijk te ver de open zee op te surfen.

Bol (eiland Brac)

Bol is een internationaal bekende surfbestemming en algemeen gezien de mooiste plek om te gaan surfen op de Adriatische Zee. In het kanaal tussen de eilanden Hvar en Brac waait een maestral die sterker is dan op andere plekken. De wind verschijnt, bijna zonder uitzondering, iedere middag. In de ochtenden waait een kalme wind waardoor dit ook een goede plek is voor beginners, dit is ook de reden dat op Bol veel windsurfscholen te vinden zijn.

Viganj (schiereiland Peljesac) is samen met Bol de beste zomerbestemming voor windsurfers. Iedere dag waait hier ’s middags een middelmatige maestral en een sporadische jugo, de golven zijn hier ook niet heel hoog. Hierdoor is dit een betere bestemming voor beginnende windsurfers dan Bol, waar de condities geschikter zijn voor gevorderden.

Plaats een reactie