Eiland Mljet

Mljet in Kroatië, is gelegen in het westen van de Dalmatische kust, met een oppervlakte van 100,4 km2 is het groene eiland van de Kroatische kust 37 km lang en 3 km breed en daarmee een van de grotere eilanden aan de Adriatische kust. Het is gelegen parallel aan het schiereiland van Peljesac en wordt gescheiden van Peljesac door het 8 km lange kanaal van Mljet.

Het eiland Mljet is het zuidelijkste grote eiland van de Adriatische kust en ligt ten zuidwesten van Dubrovnik. Mljet wordt het groene eiland genoemd vanwege de zeer weelderige vegetatie die ongeveer 75% van het eiland beslaat. Mljet staat bekend om zijn rijke culturele en natuurlijke erfgoed, dichte mediterrane vegetatie en transparante en heldere zee met een grote verscheidenheid aan zeeleven. Natuur is dan ook de belangrijkste toeristische trekpleister op dit prachtige eiland.

Het westelijke deel van het eiland, waar nationaal park Mljet gelegen is, wordt door twee hele diepe inhammen gekenmerkt. De hoogste berg, Veliki Grad is 514 m hoog en gelegen boven het dorp Babino Polje. Van andere hoge bergen zijn er Veliki Planjak (389m), Sutilija (390m), Vrh od Kantuna (465 m) en Zirine (488 m).

Op Mljet bevinden zich geen drukbezochte badplaatsen, maar authentieke dorpen, waar men heerlijk kan genieten van de rust en de omgeving. Sinds de middeleeuwen, is Mljet bekend om haar uitzonderlijke producten: geitenkaas, wijn en honing waarna het werd genoemd (Melita en Meleda zijn oude namen voor Mljet, zowel afkomstig van het woord Mel – honing).

Over het gehele eiland zijn goed geasfalteerde wegen en fietspaden aangelegd, waardoor het mogelijk is om comfortabele fietstochten te maken door de bossen rond de twee meren. Door het lage inwonersaantal is het eiland bijna volledig autovrij, wat de fietstochten extra charme geeft.

Zwemmen in deze zoute meren is mogelijk, bij een bezoek in de lente of herfst wordt aangeraden om in het Malo Jezero te zwemmen omdat de watertemperatuur hier hoger is dan in het Veliko Jezero. De onderwaterwereld rondom het eiland Mljet is een prachtige duiklocatie met een rijke onderwaterflora. 40 jaar geleden verklaarde Jacques Cousteau na een duik in de zee rond het eiland deze locatie als een van de schoonste in de wereld. Een vergunning om te duiken in het park is echter vereist.

Nationaal park Mljet is goed bereikbaar, dagelijks wordt het eiland aangedaan door een veerboot naar Polaca vanuit Dubrovnik en Trstenik op het schiereiland Peljesac, ook de lijndienst Rijeka-Dubrovnik legt op het eiland aan.

Nationaal park Mljet, met de schitterende baaien, geurige bossen en unieke ligging is een ideale bestemming voor rustzoekers en natuurliefhebbers.

De dorpen / steden die je kunt vinden op het eiland Mljet zijn;

  • Govedari
  • Polace
  • Soline

Plaats een reactie