Windsurfstranden

Lijkt het jou super om tijdens je strandvakantie in Kroatië te gaan windsurfen? Dan komt deze lijst met windsurfstranden goed van pas! Kijk snel naar al het moois dat Kroatië te bieden heeft!

Bol (Dalmatië)

Het strand Bol, gelegen op het zuidelijke deel van het eiland Brac, is de meest bekende en mooiste windsurflocatie in Kroatië.

De belangrijkste attractie van Bol is de Zlatni Rt (Gouden Hoorn) het fijne kiezelstrand, voor velen het mooiste strand in Kroatië. Windsurfers ontdekten Bol in de jaren 70 en sindsdien is het een favoriete bestemming voor windsurfers..

Tijdens de zomermaanden heerst de maestral wind. Voor de middag waait de milde zuidoostelijke levant wind die ideaal is voor beginnende windsurfers. Door deze aangename levant wind zijn er vele windsurfscholen gevestigd op Bol. s’ Middags zet de maestral uit het zuidwesten op. De maestral komt langzaam uit het kanaal tussen Brac en Hvar opzetten, om na enkele uren in kracht toe te nemen. Hierdoor is de maestral alleen geschikt voor gevorderde windsurfers. Het schouwspel van de strijd tussen de wind en de windsurfers is een spectaculair zicht en trekt vaak een groot aantal toeschouwers.

Als de wind op Bol niet gunstig is er altijd andere plaatsen op het eiland Brac waar men kan windsurfen. Supetar is een geweldige plek om te windsurfen met de zuidelijke wind jugo. Deze wind is meestal sterker is dan in Bol, hierdoor kunnen golven kunnen oplopen tot 2,5 m, wat een extra dimensie geeft voor de windsurfers. Povlja staat bekend om zijn sterke noordelijke wind bura. Het is een van de sterkste bura winden in de Adriatische Zee en de golven bereiken een hoogte tot 4m.

Jadrija (Dalmatië)

Zo’n 5 km ten zuiden van Vodice, richting Sibenik is de kleine plaats Jadrija gelegen. Jadrija is een badplaats die grotendeels bestaat uit privé vakantiewoningen. Het strand in Jadrija is recentelijk verbouwd en voorzien van verschillende faciliteiten, zoals een beachvolley, duikscholen etc. Jadrija is uitgegroeid tot een favoriete plek aan Sibenik Riviera voor sportliefhebbers.

Dankzij de gunstige wind die het grootste deel van de tijd aanwezig is, heeft Jadrija een grote aantrekkingskracht voor windsurfers. Door de gunstige omstandigheden worden hier ook jaarlijks wedstrijden van het Kroatische kampioenschap windsurfen georganiseerd.

De kust van Jadrija is goed beschermd met een aantal kleine eilanden voor de kust. Hierdoor is Jadrija ook een goede plek voor beginnende windsurfers. In de zomer waaien voornamelijk de tramontana en maestral winden, terwijl in de herfst en het voorjaar de sterkere noordelijke bura-en zuidelijke jugo winden de overhand hebben.

Baska (Istrië)

Baska is een populaire toeristische badplaats gelegen op het zuid-oosten van het eiland Krk. Baska is vooral bekend om zijn schitterende bijna 2 km lange natuurlijke kiezelstrand.

Baska en de wateren bij Baska zijn alleen geschikt voor ervaren windsurfers vanwege de zeer sterke wind. De sterke bura waait hier soms tot 30 knopen. Deze bura waait rechtstreeks vanuit Senj, de plaats die bekend staat om de sterkste bura in Kroatië. Wanneer de sterke bura waait kan het te water gaan moeilijk worden. Het beste kan men dan het water in gaan vanuit Banculuka, een naturistencamping. Naturist en ervaren surfer? Dan is dit the place to be!

Baska is zeker geen plaats voor beginnende surfers en amateurs vanwege de harde wind en grote gevaarlijke gebroken golven. Hierdoor is het des te meer een ideale plek voor ervaren windsurfers.

Punat (Istrië)

Punat, op 15 km van Baska, is bekend als een van de grootste en best uitgeruste toeristische jachthavens aan de oostelijke kust van de Adriatische Zee. Punat is gelegen op het zuidelijke deel van het eiland Krk, in een van de mooiste en best beschermde baaien van de Adriatische Zee. Punat is meer geschikt voor beginnende windsurfers dan voor ervaren windsurfers.

Hier waait net als in Baska een bura wind, echter is deze veel minder ster waardoor de omstandigheden goed zijn voor beginners. Een andere goede wind voor windsurfers bij Punat is jugo. Tijdens de bura is de beste plaats om te windsurfen achter jachthaven, en tijdens jugo is andere kant van de baai het meest geschikt om te windsurfen.

Preluk (Istrië)

Opatija is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Kroatië. Dankzij de langste toeristische traditie aan de oostelijke kust van de Adriatische Zee is het een zeer goed ontwikkelde badplaats voorzien van alle mogelijke toeristische faciliteiten.

Preluk, een natuurlijk beschermde baai in de buurt Volosko en Opatija, is een populaire bestemming om te windsurfen in Kroatië. Tijdens de zomermaanden en de vroege herfst is de beste tijd om te gaan windsurfen vroeg in de ochtend, vanaf de zonsopgang tot 8 uur. Tijdens deze uren waait de gunstige wind tramontana uit het noorden.

De tramontana waait alleen tijdens goede weersomstandigheden en is een gevolg van het temperatuurverschil tussen land en zee. De wind begint in de avond, maar is het sterkst vroeg in de ochtend met 4-5 en soms tot 7 bf. Golven in Preluk baai zijn niet bijzonder hoog, tot 30 cm of geen golven. In de buurt Auto Camping Preluk aan de westelijke zijde is de tramontana het sterkst.

Viganj (Dalmatië)

Viganj is een kleine stad gelegen op het zuidwestelijke deel van het schiereiland Peljesac. Viganj met een lange traditie in de zeevaart lijkt tegenwoordig op een prachtige botanische tuin, beschermd tegen de noordelijke winden, gericht op het steeds warme zuiden. Exotische bomen en planten, meegenomen door zeelieden tijdens hun reizen op de wereldzeeën, groeien hier overal.

Viganj is na Bol op het eiland Brac, de meest bekende windsurflocatie in Kroatië. Viganj ligt in het midden van een smal kanaal tussen Peljesac en Korcula, de winden waaien hierdoor twee keer zo snel dan gewoonlijk het geval is in de Adriatische Zee.

In de zomer waait ’s ochtends een zuidoostelijke levant wind tot aan 3 Beaufort, dit zijn goede omstandigheden voor beginners.

In de namiddag waait een aangename noordwestelijke Maestral (meestal tot 5 Beaufort, maar soms zelfs tot 7 Beaufort), dit is dan ook het ideale tijdstip voor ervaren windsurfers om te water te gaan.
Soms waait er als voorwind van een storm een sterke zuidelijke wind. Dit duurt meestal de hele een dag en het is een definitieve must voor avontuurlijke en ervaren windsurfers.

Ieder jaar wordt wordt in Viganj een van de surfwedstrijden van de open Kroatische kampioenschappen georganiseerd. Viganj was daarnaast gastheer van de Wereld-en Europese kampioenschappen windsurfen. Windcondities in het Peljesac kanaal zijn geweldig, de golven zijn niet groter dan 1,5 m en in de baaien komen de golven tot 40 cm. De stranden op Peljesac zijn meestal rotsachtig, daarnaast zijn er een aantal zeer mooie zandstranden op het schiereiland te vinden.

Premantura (Istrië)

Premantura is een klein stadje gelegen in het zuiden van Istrië, nabij Medulin en op 10 km van Pula. Achter Premantura ligt Kaap Kamenjak, dit gebied is een beschermd natuurpark. Het lange, smalle schiereiland van Kamenjak geeft Premantura vormt het aangezicht van Premantura. Kamenjak is omgeven door een 30 km lange kustlijn bezaaid met kleine eilandjes, vele baaien en kleine strandjes, onaangetaste rotsstranden met kliffen die verticaal in de zee verdwijnen aan de ene kant en strandjes van kiezelsteentjes aan de andere kant.

Premantura is ideaal voor beginnende windsurfers vanwege de matige wind, met name in de zomer, wanneer een milde zuidoostelijke maestral waait tot aan 4 Beaufort. In het voorjaar en de herfst waaien de sterkere winden bura en jugo.

De zuidelijke jugo wind veroorzaakt grote golven als gevolg van de ondiepe wateren. De bura waait direct vanaf de kust en veroorzaakt bijna geen golven, hierdoor zijn goede condities voor de minder ervaren surfers. De bura is echter een onvoorspelbare wind, die meestal 1 tot 2 dagen achter elkaar waait.

In Premantura vindt men campings die ideaal voor windsurfers zijn, waarvan camping Stupica de meest bekende is.

Rabac en Ravni (Istrië)

Rabac, gelegen aan de oostkust van Istrië nabij Labin, is een populaire badplaats. Rabac ligt in een mooie baai met een aangenaam kiezelstrand en is omgeven door een rijke vegetatie. Noordelijk van Rabac ligt het Girandella hotelcomplex en een strand. Het grotendeels uit zand bestaande strand is een goede plek om de zee in te gaan met het surfmateriaal.

Auto’s zijn niet toegestaan op het strand, maar na melding bij de receptie dat men een windsurfer is wordt toegang verleend. Hier waait de bura wind die sterk en constant genoeg is om te windsurfen. De windkracht van de bura hier is meestal 4 Beaufort, maar kan een veel hogere snelheid bereiken Hierdoor kunnen grote golven ontstaan tot tevredenheid van de free riders.

Niet ver van Rabac, ten zuiden van Labin, nog een andere populaire surfplek genaamd Ravni. Bij Ravni waait meestal een warme, zuidwestelijke maestral.

Savudrija (Istrië)

Savudrija, een oud vissersdorp en badplaats, is gelegen aan de ingang van de Umag Riviera in in het noord-westelijke deel van Istrië. Savudrija ligt in een van de meest bosrijke delen van Istrië, met waardevolle kleine parken.

De meest populaire plek voor ervaren windsurfers ligt vlak bij de vuurtoren in Savudrija. De vuurtoren van Savudrija is de oudste vuurtoren op de Adriatische Zee, gebouwd in 1818. Daarnaast verzamelen windsurfers zich voornamelijk bij de haven.

Als men met de auto wijst het bord “Port” net voor het dorp Basanija de weg. Een weelderige, groene tuin van 30m met mediterrane planten ligt tussen de vuurtoren en het rostachtige strand. Gunstige wind en milde zeestromingen zijn uitstekend geschikt voor watersporten zoals windsurfen, daarnaast is de heldere zee prachtig om te duiken.

Windsurfers waarderen de sterke noordelijke bura en de zuidelijke jugo winden. Jugo veroorzaakt grote golven die het te water gaan moeilijker maken. Tijdens de sterke bura wind surfen wordt alleen aangeraden aan ervaren windsurfers.

Een andere goede surfplek (alleen voor zeer ervaren surfers) is Punta Savudrija, ten noorden van de Borozija camping. De zuidelijke jugo wind is hier zeer sterk en zorgt voor grote gebroken golven van meer dan 3 meter. Deze hoge golven zijn zeer aantrekkelijk voor ervaren windsurfers, maar absoluut niet geschikt voor beginners of onervaren windsurfers.

Plaats een reactie