Mountainbiken in Kroatië

In de meeste toeristische gebieden van Kroatië zijn allerlei soorten fietsen te huur voor een leuke actieve vakantie. Dit is een ideale manier om een gebied te ontdekken en echt te kunnen genieten van dichtbij.

Met de goede bootverbindingen kan men van eiland naar eiland hoppen en fietsend alles verkennen, wat een een unieke en onvergetelijke ervaring is. Mooie fietsroutes zijn de eilanden Ugljan en Pasman. De intensievere wegennetten van de eilanden Korcula, Brac en Hvar zijn uitdagender. Bij de verhuurbedrijven kan men informatie verkrijgen over de boot- en fietsreizen langs de Adriatische Zee van Kroatië. Hieronder staan gebieden beschreven die uitstekend geschikt zijn voor fietsers.

Istrië

Istrië heeft een groot aantal mountainbike routes op de toeristische kaart. Ze zijn groot genoeg om lange tochten te rijden en zeer divers. De routes verschillen van niveau zodat er voor iedereen een geschikt pad aanwezig is. Een van de meest uitdagende routes is Lupoglav die over allerlei terreinsoorten loopt en ongerepte natuur aandoet.

De fietsroutes in Istrië beschikken over een goede infrastructuur, of het nou makkelijkere paden of uitdagende routes zijn. Langs de gehele toeristische fietskaart van Istrië bevinden de fietsers zich vlakbij een stad, hotel of camping is.

Met meer dan 60 fietsroutes met een een lengte van bijna 2600km( en nog steeds groeiend) is Istrië een paradijs voor fietsers. Ongeveer 70% van de paden bestaat uit bergpaden en boswegen, terwijl de overige wegen geasfalteerd zijn. De moeilijkste routes bevinden zich op de hogere delen van Istrië, Cicarija.

Voor het afleggen van deze routes is het noodzakelijk om over een hele goede conditie en goede techniek te beschikken. Nabij Labinstina, zijn er nog een paar veeleisende routes, vanaf Gracisce tot naar Rabac en van Rabac naar Skitaca. Deze routes zijn zeer intensief en recreanten worden deze paden afgeraden.

De minder intensieve routes, maar zeer aantrekkelijke fietspaden langs de kust van Istrië zijn – de Kamenjak, van Rovinj tot aan de baai van San Pol en rond Vrsar en Porec. Parenzana, is een drie-daagse race van Pula naar Triest in september, uitgestippeld langs het oude treinspoor.

Gorski Kotar-Lika (Ravna Gora – Bjelolasica – Plitvice)

Dit gebied met de wilde natuur, staat in sterk contrast ten opzichte van Istrië. Voor fietsers die willen genieten van ongerepte natuur is het een ideaal gebied. In de buurt zijn berghutten, en lokale pensions en restaurants gelegen.

Voor de liefhebbers van mountainbiken bestaan op Bjelolasica fietspaden met een lengte van 60 km rondom het complex van de Kroatische Olympisch Centrum. Gorski Kotar is minder toeristisch ontwikkeld, avonturiers die dit gebied met een fiets ontdekken, kunnen genieten van prachtig natuurschoon en verblijven in de authentieke appartementen en huisjes die te huur zijn in het gebied.

De fietstocht voert in het algemeen over smalle bergwegen, een goede kaart of gids zijn zeker aan te raden.

Natuurpark Papuk

Dit gebied is een relatief onbekende toeristische bestemming in Kroatië. De zeer interessante paden die door een gemengd bos met veel weilanden gaan geven een goed beeld van de schitterende omgeving. Deze route is uniek vanwege de diversiteit van de prachtige natuur. Het natuurpark Papuk is de perfecte plek voor actieve vakantie gezien de vele mogelijkheden die het park biedt.

Natuurpark Velebit

Het indrukwekkende, massieve, prachtige natuurpark Velebit is een onvergetelijke ervaring voor alle bezoekers. Gefietst kan worden door talloze bospaden en op sommige wandelroutes. Men kan fietstochten op de Velebit met andere activiteiten combineren zoals wandelen, vliegen of klimmen. In berghuizen, woningen of natuurlijke schuilplaatsen kan men overnachten. Een aanrader is de vier-daagse tour vanuit Oltar naar Karlobag. Velebit is een prachtige fietservaring maar een goede uitrusting, actuele kaarten en begeleiding van ervaren gidsen zijn zeker aan te raden.

Medvednica

Medvednica is de wieg van het Kroatische mountainbiken. De 110 km uitgetekende fietspaden bieden geen verrassingen, maar er zijn desondanks vele mogelijkheden voor mountainbikers. Zeker opwindend is de afdaling naar de lagere kabelbaan in slechts 8 min. De routes zijn speciaal voor het mountainbiken ontworpen, waarbij de bestaande boswegen gebruikt zijn. De route loopt dicht langs vele berghutten, waar men kan uitrusten.

Plaats een reactie